Πολιτικη & Οικονομια

Στουρνάρας «αδειάζει» Προβόπουλο: «Μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα»

Η Τράπεζα Αττικής έδινε δάνεια στον Καλογρίτσα με «επιτόκιο σαν να ήταν η Μάικροσοφτ»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κατάθεση Γ. Στουρνάρα στην εξεταστική επιτροπή για τη δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ

Ευθύνη των κυβερνήσεων Καραμανλή είναι το οικονομικό αδιέξοδο της Ελλάδας σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε προ ολίγου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. «Το κύριο αίτιο της κρίσης δεν ήταν ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, αλλά η δημοσιονομική διαχείριση στα έτη 2008 - 2010» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο Γιάννης Στουρνάρας «άδειασε» τον προκάτοχό του στη διοίκηση της ΤτΕ σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της προβληματικής Τράπεζας Αττικής. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Προβόπουλος κατέθεσε στην ίδια επιτροπή πως ο κ. Στουρνάρας, ως υπουργός Οικονομικών, καθυστέρησε να παρέμβει για το θέμα της Attica.

«Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα. Ας κρίνει την περίοδο που ήταν αυτός διοικητής. Εγώ έκρινα ότι έπρεπε να εξυγιανθεί η Τράπεζα Αττικής και σήμερα έχει την καλύτερη διοίκηση και είναι σε εξυγίανση. Θα μπορούσε να το κάνει και ο Προβόπουλος όταν ήταν στην ΤτΕ. Δεν ήταν αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών».

«Δεν με ενημέρωσε ποτέ. Έχει κάνει λάθος, ανέτρεξα στο αρχείο μου δεν υπάρχει επιστολή που αναφέρεται στο διττό πρόβλημα ότι ένα πρόσωπο έχει ιδιότητα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου» πρόσθεσε.

Δάνεια σε κόμματα, MME και Καλογρίτσα

Ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι οι τραπεζικές δανειοδοτήσεις των κομμάτων από το 2000 έως σήμερα έχουν ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες. «Δεν μπορώ να πω αν ήταν σωστές ή λαθεμένες, καθώς κάθε απόφαση πρέπει να κρίνεται με βάση τα δεδομένα της εποχής» εξήγησε. Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι «υπάρχουν πάντα αδυναμίες, καθώς κανένας δεν είναι τέλειος».

Ερωτηθείς για τα δάνεια προς τα ΜΜΕ, ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι οι τρέχουσες οφειλές των εννέα μεγαλύτερων ομίλων του κλάδου ανέρχονται στα 844 εκατ. ευρώ. «Εξ αυτών, οι περισσότερες αφορούν χορηγήσεις πριν το 2010», διευκρίνισε. Επισήμανε πως όταν ανέλαβε χρέη διοικητή της ΤτΕ, ενημερώθηκε ότι οι εταιρείες του κλάδου με τα μεγαλύτερα προβλήματα, είναι ο Πήγασος και ο ΔΟΛ.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Σταμάτης, ρώτησε τον κ. Στουρνάρα αν συμφωνεί με τη στάση της Τράπεζας Αττικής απέναντι στον όμιλο του κ. Καλογρίτσα. «Δόθηκαν 80 εκ ευρώ μέσα σε ένα χρόνο και συνολικά 127 εκ ευρώ», είπε ο κ. Σταμάτης. Ο διοικητής της ΤτΕ απάντησε: «Εμείς δεν βλέπουμε Καλογρίτσα αλλά ομίλους πχ Τοξότης – από εκεί και πέρα το πόρισμα ανέδειξε ορισμένες αδυναμίες της τράπεζας και η νομική υπηρεσία είπε να πάει εισαγγελέας λόγω της ζημιάς από υποτιμολόγηση δανείου  - και του κ. Καλογρίτσα αλλά όχι μόνο αυτού –. Το 61% του χαρτοφυλακίου της τράπεζας υποτιμολογείται κυρίως για δάνεια επιχειρηματικά και σε κατασκευαστικές. Δεν ακολούθησε το σύστημα τιμολόγησης. Έδιναν επιτόκιο χαμηλό σε εταιρίες σαν να ήταν η Microsoft».

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι δεν θα καταθέσει ούτε αύριο Τετάρτη στην Επιτροπή ο εκδότης του Πρώτου Θέματος Θέμος Αναστασιάδης. Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε ότι ο εκδότης επικοινώνησε μαζί του προσωπικά τη Δευτέρα και του γνωστοποίησε τον προσωπικό λόγο για τον οποίο δεν μπορεί να προσέλθει. «Συναινώ ότι υφίσταται ο λόγος» πρόσθεσε. Ο κ. Φάμελλος είπε ότι προσωπικός λόγος «περιέχει θέμα υγείας» και ανακοίνωσε ότι η κατάθεση του Θ. Αναστασιάδη θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ