Πολιτικη & Οικονομια

6 καυτές θεωρίες συνωμοσίας

Όπως τις έμαθα μέσα σ’ ένα ταξί

35183-103893.jpg
Γιώργος Παναγιωτάκης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
326988-675367.jpg

Ήταν περασμένα μεσάνυχτα και το μετρό είχε σταματήσει. Δεν υπήρχε λοιπόν άλλη λύση. Στάθηκα κάτω από την κολώνα με το κιτρινωπό φως και άπλωσα θαρρετά το χέρι μου. Τότε οι αόρατες δυνάμεις του σύμπαντος συνωμότησαν και έστειλαν σε συνάντησή μου τον άνθρωπο που μου άνοιξε τα μάτια. Που με έκανε να καταλάβω πως, ναι, ζουν ανάμεσά μας. Η συζήτησή μας ήταν τόσο πυκνή και πλούσια, ώστε θα χρειάζονταν πολλές χιλιάδες λέξεις για την αποδώσω επακριβώς. Παραθέτω λοιπόν τα βασικά σε έξι κεφάλαια:

1. Φτιάχνοντας τον Xιβ!

O τίτλος του κεφαλαίου είναι ελαφρώς παραπλανητικός. Σε αντίθεση με τον υπουργό υγείας, ο οδηγός ταξί αποκαλούσε τον ιό με το επίσημο, αγγλόφωνο αρκτικόλεξό του: H.I.V. Επιπλέον γνώριζε πολλά για την προέλευσή του. Τον κατασκεύασε η CIA, σε συνεργασία με κάποιες εβραϊκές οργανώσεις, για να αφανίσουν τους «μαύρους» και τους «κουνιστούς». Στην ερώτησή μου γιατί η CIA και οι εβραϊκές οργανώσεις θέλησαν να εξοντώσουν τις συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες η απάντησή του ήταν: «Γιατί μπορούσαν, φίλε. Απλά γιατί μπορούσαν». (Σημείωση: η έκφρασή του με έπεισε πως, αν και εμφανώς εχθρικός προς τους υποτιθέμενους δημιουργούς του ιού, ο συνομιλητής μου δεν θα στεναχωριόταν ιδιαίτερα αν ο στόχος τους στεφόταν με επιτυχία.)

2. Νιμπίρου. Ο σκοτεινός πλανήτης

Ε, εσείς οι ρομαντικοί! Ναι, σ’ εσάς μιλάω! Μάθετε πως, όταν κοιτάτε το φεγγάρι, δεν βλέπετε τον φωτεινό δίσκο που συντροφεύει την Γη από την γέννηση του χρόνου. Βλέπετε το προκάλυμμα πίσω από το οποίο παραμονεύει ο Νιμπίρου, το σκοτεινό ουράνιο σώμα που σύντομα θα εμφανιστεί και θα καταπιεί τον πλανήτη μας και όλους εμάς (των πρακτόρων της CIA και των εβραϊκών οργανώσεων συμπεριλαμβανομένων). Η θεωρία αυτή έχει πλέον αποδειχτεί και επιστημονικά. Τι άλλο είναι ο περιβόητος ένατος πλανήτης τον οποίο «όλως τυχαίως, μόλις άρχισε να γίνεται λόγος περί Νιμπίρου, μας ξεφούρνισε η NASA»; Το επιχείρημα ήταν ατράνταχτο. Για την τιμή των όπλων αντέταξα πως ο λεγόμενος ένατος πλανήτης δεν βρίσκεται κολλητά με τη Σελήνη αλλά στα μακρινά όρια του ηλιακού μας συστήματος. Ο συνομιλητής μου με κατατρόπωσε με συνοπτικές διαδικασίες: «Αδελφέ, έτσι μας λένε για να μην πανικοβληθούμε».

3. Αεροψεκασμοί

Εδώ υπήρξε μια κάποια έκπληξη. Ο ταξιτζής δεν ήταν απόλυτα πεπεισμένος ότι οι αεροψεκασμοί γίνονται στ’ αλήθεια. «Πιθανόν να πρόκειται απλά για μετεωρολογικό φαινόμενο», είπε με μια προσποιητή αδιαφορία στη φωνή του. Ο σκεπτικισμός του με έκανε να αγανακτήσω. «Μα εδώ το υποστηρίζουν ολόκληροι συγγραφείς όπως η Χρυσηίς Δημουλίδου!» του είπα. «Δεν την ξέρω την κυρία», μου απάντησε, «αλλά θα σου πω το εξής: Ακόμα και αν γίνονται αεροψεκασμοί, ίσως είναι για το καλό μας. Ας το κλείσουμε εδώ».

4. Τα ερπετά δεν είναι φίλοι μας

Τι συνδέει τη Μισέλ Ομπάμα με τον Γιάννη Στουρνάρα; Τι κοινό έχουν ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ με τον Νίκο Δένδια και ο Γιάνης Βαρουφάκης με τη βασίλισσα Ελισάβετ; Μα τι άλλο; Είναι όλοι τους Ερπετόμορφοι! Για την ακρίβεια, ανήκουν σε μια αριστοκρατική σαυροειδή φυλή η οποία μας εξουσιάζει. Οι γνώμες σχετικά με την καταγωγή τους διίστανται. Κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν πως είναι εξωγήινοι και κάποιοι άλλοι πως κατάγονται από το εσωτερικό της γης. Ο συνομιλητής μου δεν γνωρίζει ποια από τις δύο θεωρίες είναι η σωστή. Προ ημερών, όμως, είχε πάρει κούρσα έναν τύπο που κατά πάσα πιθανότητα ήταν Ερπετόμορφος. Έβγαζε συνέχεια την γλώσσα του και γενικά συμπεριφερόταν πολύ παράξενα. (σ.σ. Πιθανόν να ζήτησε και απόδειξη.)

5. To Ολοκαύτωμα υπήρξε μεν, αλλά…

…πρώτον δεν ήταν και τόσο τρομερό: «Το πολύ τριακόσιες χιλιάδες νεκροί, μην σου πω και λιγότεροι». Και δεύτερον, το είχαν οργανώσει οι ίδιοι οι εβραίοι, οι οποίοι αργότερα το εκμεταλλεύτηκαν για να ισχυροποιήσουν την θέση τους παγκοσμίως. Είναι γνωστό, άλλωστε, ποιοι κινούσαν τα νήματα στη ναζιστική Γερμανία... «Ποιοι;» ρώτησα αφελώς. «Οι εβραίοι φυσικά!», μου απάντησε. «Υπάρχουν μάλιστα πολλές αποδείξεις ότι και ο ίδιος ο Χίτλερ ήταν εβραϊκής καταγωγής». Στο σημείο αυτό τον διέκοψα και τον ρώτησα αν υπάρχει περίπτωση ο Χίτλερ να ήταν επιπλέον και Ερπετόμορφος. «Κάποιοι εβραίοι, πάντως, είναι Ερπετόμορφοι», απάντησε με νόημα.

6. «Ζέα θα λέτε και θα κλαίτε!»

Μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, το ψωμί στη χώρα μας δεν ήταν από σιτάρι, αλλά από ένα δημητριακό ονόματι ζέα. Για το λόγο αυτό οι Έλληνες είχαν μεγαλύτερη αμυγδαλή από τους υπόλοιπους λαούς, συνεπώς και μεγαλύτερη ευφυΐα. Το 1928, όμως, με εντολή των μεγάλων δυνάμεων, ο Βενιζέλος απαγόρευσε δια νόμου την καλλιέργεια της ζέας. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουμε το πνευματικό πλεονέκτημά μας και να καταπέσουμε στο επίπεδο των ξένων. Τον πληροφόρησα πως ο φούρνος της γειτονιάς μου πουλάει ψωμί από αλεύρι ζέας. Κούνησε το κεφάλι του με αποδοκιμασία. «Χαίρω πολύ. Τώρα το μυαλό δεν μπορεί να επανέλθει. Για αυτό το επέτρεψαν ξανά». Σωστά, η μικρή μου αμυγδαλή δεν μου επέτρεψε να το σκεφτώ… Όμως ξαφνικά, να που είχα μια αναλαμπή: «Αφού οι ξένοι ήταν πιο χαζοί από εμάς, πώς και μας την έφεραν έτσι;». Η απάντησή του με έβαλε οριστικά στη θέση μου: «Ρε αδερφέ, δεν μας την έφεραν οι ξένοι. Οι Ερπετόμορφοι ήταν πίσω από αυτό!».

Είχα αρκετές ακόμη ερωτήσεις να του κάνω. Για τους πρόσφυγες, για το ψωμάκι που έτρωγε ο κόσμος επί χούντας, για το αν μας συμφέρει να κερδίσει ο Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές... Υποψιαζόμουν πως οι θέσεις του θα ήταν όλες προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Δεν πρόλαβα να το επιβεβαιώσω. Είχαμε πια φτάσει στον προορισμό μας. Τον πλήρωσα, τον καληνύχτισα και έκλεισα την πόρτα σιγά, όπως συμβούλευε το σχετικό ταμπελάκι. Στον ουρανό, το φεγγάρι και ο Νιμπίρου πίσω του πήγαιναν αργά προς τη δύση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ