Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας: Υπόσχεται αυξήσεις στους δικαστές

Και σε άλλα ειδικά μισθολόγια, όπως ένστολοι, γιατροί, πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες και λοιποί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
326657-674562.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/SIMELA PANTZARTZI

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει την πρόταση της κυβέρνησης στην στην εν εξελίξει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, Βασιλική Θάνου (πρόεδρος του Αρείου Πάγου), Ανδρονίκη Θεοτοκάτου (πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου), Νίκο Σακελλαρίου (πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας), καθώς επίσης και τους Ξένη Δημητρίου (εισαγγελέας του Αρείου Πάγου) και Ευτυχία Φουντουλάκη (γενικός επίτροπος Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων). «Θα ήθελα να απολογηθώ που καθυστέρησα να ανταποκριθώ στο αίτημά σας για συνάντηση εδώ και μια εβδομάδα, αλλά, όπως βλέπετε, οι εξελίξεις τρέχουν και καθημερινά το πρόγραμμά μας είναι πολύ γεμάτο αυτές τις μέρες», είπε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την πρόταση για τα ειδικά μισθολόγια μια ουσιαστική προσπάθεια για να διατηρηθούν χωρίς καμία μείωση οι ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους «και μια αναδιάρθρωση που δίνει μια προοπτική δικαιοσύνης με βάση βεβαίως τις δημοσιονομικές δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε». Είναι, διευκρίνισε, «μια μεταρρύθμιση στα μισθολόγια που θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί με δικαιοσύνη η δυνατότητα εξέλιξης και σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας». Η υπόσχεση για αυξήσεις αφορά κι άλλα ειδικά μισθολόγια, όπως των ενστόλων, των πανεπιστημιακών, των γιατρών, του διπλωματικού σώματος κ.ά.

Στη σύσκεψη στο Μαξίμου συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο γγ (δημοσιονομικής πολιτικής) του ΥΠΟΙΚ, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, υπεύθυνος για τα ειδικά μισθολόγια.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα ιδίως τα πέντε χρόνια της κρίσης, υπήρξαν πολύ μεγάλες ονομαστικές μειώσεις που απαξιώνουν το ρόλο λειτουργών που διαχειρίζονται πάρα πολύ κρίσιμα ζητήματα». «Βεβαίως», υπενθύμισε ότι «ακόμα βρισκόμαστε σε μια περίοδο προσαρμογής και οι δυνατότητες που έχουμε είναι περιορισμένες», για να τονίσει ότι «εντούτοις προσπαθούμε με δικαιοσύνη, με αίσθηση δικαίου και με προσπάθεια να κατανεμηθούν με δικαιοσύνη τα βάρη αλλά και οι όποιες δυνατότητες προκύπτουν να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ