Πολιτικη & Οικονομια

Κάτω από το όριο της φτώχειας οι μισοί συνταξιούχοι

Σε δραματική θέση 1,2 εκατομμύρια εξαιτίας των περικοπών στις συντάξεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
325966-672710.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Σε δραματική θέση έχουν περιέλθει 1,2 εκατ. συνταξιούχοι εξαιτίας των παλαιών αλλά και των πρόσφατων περικοπών στις συντάξεις τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» που επικαλείται τα στοιχεία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, 6 στους 10 συνταξιούχους στη χώρα παίρνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ και, μάλιστα, το 44,8% των συνταξιούχων παίρνει μηνιαία σύνταξη κάτω από 665 ευρώ.

Τα στοιχεία του Δικτύου έρχονται να προστεθούν στις επισημάνσεις των επιστημονικών συνεργατών των συνδικάτων, σύμφωνα με τις οποίες το 13,7% των συνταξιούχων ζει σε συνθήκες υλικής στέρησης.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων εκτιμούν ότι εξαιτίας των 13 ειδικών και άλλων πρόσθετων εισφορών - περικοπών που επιβλήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, οι συντάξεις μειώθηκαν από 20% έως και άνω του 50%, με αποτέλεσμα να αποτελούν, πλέον, φιλοδωρήματα. Παρόλο δε, που οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί τις 13 μνημονικές περικοπές, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα  ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν από τα ελλείμματα, τα οποία εφέτος θα κινηθούν  κοντά στα 4 δισ. ευρώ, συνολικά.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων εκτιμούν στην εφημερίδα «Καθημερινή» ότι αν δεν υπάρξει οικονομική ανάκαμψη και εισροή νέων πόρων στο ασφαλιστικό σύστημα, η επιδείνωση  στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων θα είναι δεδομένη. Ήδη, σήμερα, οι 6 στους 10 συνταξιούχους λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ και μάλιστα το 44,8% των συνταξιούχων λαμβάνει μηναία σύνταξη κάτω από το όριο σχετικής  φτώχειας των 665 ευρώ. Σε απόλυτους αριθμούς 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν σύνταξη που δεν ξεπερνά το ποσόν των 665 ευρώ και η οποία αποτελεί –σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή– το σταθερό όριο σχετικής φτώχειας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ