Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: Με μια «συμφωνία αλήθειας» στην Θεσσαλονίκη

Είναι ανάγκη να δουλέψει ξανά η ελληνική οικονομία χωρίς την υπερφορολόγηση των νοικοκυριών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειάζεται συμφωνία αλήθειας σε πνεύμα συνεννόησης

«Πρέπει να μπει ένα τέλος στην υπερβολική υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και της πραγματικής οικονομίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων όπως  της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΤΕ. Μια συνάντηση που εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών του ενόψει της επίσκεψής του το Σαββατοκύριακο στη 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

 

«Εμείς από τη Θεσσαλονίκη θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Θα προτάξουμε μια συμφωνία αλήθειας, η οποία στο επίκεντρό της θα έχει την ανάγκη η ελληνική οικονομία να δουλέψει ξανά. Επιτέλους, να προωθήσουμε τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα κάνουν την οικονομία ανταγωνιστική και θα παράγουν μια σταθερή και διατηρήσιμη ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Δεν θα κουραστώ να το λέω ότι χωρίς σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις, η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει. Και στην προσπάθεια αυτή για τη διαμόρφωση ενός νέου επιχειρηματικού και κοινωνικού πεδίου οι απόψεις όλων των κοινωνικών εταίρων είναι εξαιρετικά πολύτιμες».

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε πως η προσπάθεια πρέπει είναι συλλογική. «Όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη. Η πολιτεία, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και φυσικά πρώτος από όλους ο πολιτικός κόσμος», πρόσθεσε. «Μέσα από ένα πνεύμα συνεννόησης και χωρίς ψεύτικους διχασμούς και διαχωριστικές γραμμές πρέπει επιτέλους να προτάξουμε ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που θα βάλουν την ελληνική οικονομία σε πραγματικά αναπτυξιακή τροχιά» κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης και ο Γενικός Γραμματέας Γ. Καρανίκας αναφέρθηκαν στην επιστολή και το αναλυτικό υπόμνημα που είχε αποστείλει η ΕΣΕΕ από 30/8/16 για τα τρία προαπαιτούμενα επιβίωσης των ελληνικών επιχειρήσεων με στόχο να μην αδικήσουν τους συνεπείς αλλά να βοηθήσουν τους εντός κρίσης μικρομεσαίους οφειλέτες.

Οι τρεις προτάσεις της Συνομοσπονδίας είναι η λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» επιχειρηματικού λογαριασμού, η διατήρηση της «βοήθειας» από τη ρύθμιση των 100 δόσεων και το «πάγωμα» και η κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ με αφαίρεση από τον υπολογισμό της αναλογικής σύνταξης του οφειλόμενου ασφαλιστικού χρόνου. Σε δηλώσεις του ο κ. Κορκίδης, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Πέρυσι, στη Δ.Ε.Θ. μέσα σε μία προεκλογική περίοδο, οι πολιτικοί αρχηγοί προσπάθησαν να πείσουν πως στη νέα συμφωνία υπάρχουν περιθώρια παροχών για όσους υπέφεραν στα χρόνια της κρίσης. Τώρα πια, όλοι πλέον οι μικρομεσαίοι έχουμε καταλάβει για τα καλά, τα πιο σκληρά δημοσιονομικά μέτρα της μνημονιακής εξαετίας. Φέτος στη ΔΕΘ, ισχυρίζονται πως, αφήσαμε πίσω μας τα χειρότερα, όμως, η τραγική πλέον κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, χρειάζεται άμεσες παρεμβάσεις για να σωθεί οτιδήποτε πλέον σώζεται».

 

»Τα αιτήματα "πυρόσβεσης" που ζήτησε η ΕΣΕΕ μπορεί να έγιναν δεκτά από την κυβέρνηση, αλλά δεν θα φέρουν την οριστική λύση του "δράματος", ενώ η αποδοχή τους δεν σημαίνει τίποτα, εάν δεν γίνουν άμεσα αποδεκτά από τους δανειστές μας. Η στήριξη, λοιπόν, των προτάσεών μας από τη ΝΔ στα τρία προαπαιτούμενα των μικρομεσαίων, για την αντιμετώπιση της κρίσης αποτελεί αναγκαία συνθήκη, την οποία οι παραγωγικοί φορείς έχουμε επισημάνει από καιρό. Άλλωστε, την έχει ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία του τόπου μας».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.