Πολιτικη & Οικονομια

Η εκλογική πτώση δεν επηρεάζει τη Μέρκελ

67987-174763.jpg
Γιώργος Κύρτσος
ΤΕΥΧΟΣ 561
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
320938-630345.jpg

Τα αποτελέσματα στις εκλογές για την ανάδειξη των κοινοβουλίων των ομόσπονδων κρατιδίων της Βάδης - Βυρτεμβέργης, της Ρηνανίας - Παλατινάτο και της Κάτω Σαξονίας ήταν δύσκολα για τους Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι είδαν τις δυνάμεις τους να υποχωρούν σημαντικά, δεν πρόκειται όμως να οδηγήσουν την καγκελάριο κ. Μέρκελ σε αλλαγή της πολιτικής της στο προσφυγικό.

Επένδυση στο μέλλον

Η καγκελάριος τάσσεται υπέρ της οργανωμένης οικονομικής και κοινωνικής ενσωμάτωσης προσφύγων που προέρχονται από τη Συρία και το Ιράκ. Θεωρεί ότι η Γερμανία έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ένα νέο ξεκίνημα σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες κάθε χρόνο και να βγει κερδισμένη. Στην αντίληψη της καγκελαρίου και των συνεργατών της η οργανωμένη ενσωμάτωση προσφύγων είναι ευεργετική για τη γερμανική οικονομία που έχει χαμηλό ποσοστό ανεργίας, της τάξης του 5-6%, βοηθάει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και κυρίως αλλάζει τη διεθνή εικόνα της χώρας.

Η Γερμανία θέλει να αφήσει πίσω της το μιλιταριστικό, ναζιστικό, επεκτατικό παρελθόν της και να στρέψει τη μεγάλη οικονομική ισχύ που έχει αποκτήσει στην αντιμετώπιση παγκόσμιων κοινωνικών προβλημάτων, όπως είναι το προσφυγικό εξαιτίας της ουσιαστικής διάλυσης της Συρίας και του Ιράκ.

Η κ. Μέρκελ γνωρίζει τις δυσκολίες του εγχειρήματος, απευθύνεται όμως στους συμπατριώτες της λέγοντάς τους «μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Ο μεγάλος νικητής

Ο μεγάλος νικητής των εκλογών για την ανάδειξη των κοινοβουλίων τριών ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας είναι το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία. Το κόμμα ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια και ανέπτυξε τις δυνάμεις του ζητώντας να σταματήσει η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος από τη Γερμανία και να αποχωρήσει η τελευταία από την ευρωζώνη.

Υπό την ηγεσία του ευρωβουλευτή και καθηγητή οικονομικών κ. Λούκε, η Εναλλακτική για τη Γερμανία λίγο έλειψε να πάρει 5% στις βουλευτικές εκλογές του 2013 και να περάσει το όριο το οποίο επιτρέπει την εκπροσώπηση στην ομοσπονδιακή Βουλή. Το περασμένο καλοκαίρι η αντιπρόεδρος του κόμματος Φράουκε Πέτρι κινητοποίησε τη βάση κατά του καθηγητή Λούκε και τον αντικατέστησε στην ηγεσία.

Η κ. Πέτρι προέρχεται από την πρώην Ανατολική Γερμανία, έχει τη δική της εταιρεία στον κλάδο της χημικής βιομηχανίας, είναι χωρισμένη με τέσσερα παιδιά κι έχει δεσμό με έναν ευρωβουλευτή του κόμματος. Μορφωμένη, δυναμική, μόλις 40 ετών, επένδυσε στην αντίδραση της γερμανικής κοινής γνώμης στο προσφυγικό κύμα και επιβραβεύτηκε εντυπωσιακά.

Τα ποσοστά του κόμματός της ήταν της τάξης στου 12-15% στη Βάδη - Βυρτεμβέργη και στη Ρηνανία - Παλατινάτο, ενώ στην Κάτω Σαξονία, περιοχή που γεύτηκε τον ανατολικογερμανικό κομμουνισμό, ξεπέρασε το 24%.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία καθιερώθηκε μέσα από την εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής σαν η τρίτη σημαντικότερη πολιτική δύναμη της χώρας μετά τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες. Η Φράουκε Πέτρι και τα στελέχη του κόμματος θεωρούν εγκληματική την πολιτική της κ. Μέρκελ στο θέμα των προσφύγων, ζητούν την απομάκρυνσή της από την εξουσία και συσπειρώνουν πολλούς συμπολίτες τους γύρω από μια δεξιόστροφη και σε αρκετές περιπτώσεις ξενοφοβική πολιτική.

Παραμένει πανίσχυρη

Παρά τη μεγάλη εκλογική πτώση των Χριστιανοδημοκρατών η κ. Μέρκελ παραμένει πανίσχυρη και αναμένεται να συνεχίσει την πολιτική της οικονομικής και κοινωνικής ένταξης των προσφύγων περιορίζοντας όμως τις ροές από 1,2 εκ. άτομα που ήταν το 2015 στο 50-60% για να ελεγχθούν οι κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις.

Με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών στα τρία ομόσπονδα κρατίδια, οι Χριστιανοδημοκράτες παραμένουν πρώτοι με μεγάλη διαφορά και με ένα ποσοστό της τάξης του 30%. Στη Βάδη - Βυρτεμβέργη θριάμβευσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός κ. Κρέτσμαν, του κόμματος των Πρασίνων, ενώ στη Ρηνανία - Παλατινάτο επανεκλέχθηκε η πρωθυπουργός κ. Ντράγιερ, του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Οι δύο πολιτικοί ακολούθησαν γραμμή Μέρκελ στο προσφυγικό –ανοιχτά σύνορα, ανοιχτή κοινωνία– ενώ οι υποψήφιοι του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος προσπάθησαν, χωρίς επιτυχία, να κρατήσουν κάποιες αποστάσεις από την πολιτική της καγκελαρίου.

Η Γερμανία έχει μια παράδοση κυβερνήσεων συνασπισμού και οι καλές σχέσεις που έχει η καγκελάριος με πολλούς ψηφοφόρους των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων, που φαίνεται να ανακάμπτουν εκλογικά, περίπου εξασφαλίζει ότι οι Χριστιανοδημοκράτες θα είναι η μεγάλη πολιτική δύναμη και του επόμενου κυβερνητικού σχηματισμού, ο οποίος θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2017.

Η θεαματική εκλογική άνοδος της δεξιόστροφης έως ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία κάνει ακόμη πιο αναγκαίους τους Χριστιανοδημοκράτες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού από τα άλλα κόμματα.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η καγκελάριος Μέρκελ θα επιμείνει στην πολιτική των ανοιxτών συνόρων και της ανοιxτής κοινωνίας για τους πρόσφυγες, ασκώντας παράλληλα πίεση στην Τουρκία και σε ένα βαθμό στην Ελλάδα για να περιοριστούν οι ροές στα επιθυμητά επίπεδα. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ