Πολιτικη & Οικονομια

Έσπασαν τα φρένα στο «Χαμηλό»

Νίκος Γεωργιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 561
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το μελάνι δεν στέγνωσε καλά-καλά πάνω στο δημοσιογραφικό χαρτί της Πέμπτης που μας πέρασε και οι τοπικές εκλογές στη Γερμανία ήλθαν να επιβεβαιώσουν όλους τους φόβους του υπογράφοντος. Η γερμανική ακροδεξιά, υπό την επωνυμία Εναλλακτική για τη Γερμανία, για πρώτη φορά μεταπολεμικά αναρριχάται στην τρίτη θέση του πολιτικού χάρτη με ένα ποσοστό της τάξης του 15% σε εθνικό-ομοσπονδιακό επίπεδο. Ο ιστορικός ηγέτης της γερμανικής υπερδεξιάς, πρόεδρος επί δεκαετίες των Βαυαρών «Χριστιανο-Κοινωνιστών» Γιότζεφ Στράους, συνήθιζε να λέει πως «δεξιότερα από εμάς είναι μόνο ο τοίχος». Μακαρίτης πια, ο υπερασπιστής της Χούντας των Συνταγματαρχών στην Ελλάδα και της Χούντας του Πινοσέτ στη Χιλή, τελικά διαψεύδεται. Η Γερμανία διαθέτει πλέον τη δική της ακροδεξιά, στο μοντέλο της Μαρίν Λεπέν, με διαφορετικό πολιτικό λόγο στην πρώην Δυτική Γερμανία και διαφορετικό στα εδάφη της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Στις μεσοαστικές περιοχές της Ρηνανίας και της Βυρτεμβέργης εμφανίζεται με έναν εθνικιστικό και συντηρητικό λόγο, στις δε ανατολικές επαρχίες υιοθετεί πλήρως νεοναζιστικό προφίλ, όπως επισημαίνουν οι Γερμανοί αναλυτές. Με αυτά τα δεδομένα η Άνγκελα Μέρκελ θα είναι σαφώς διαφορετική στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής. Θα διατηρήσει τη στρατηγική της Γερμανίας των ανοιχτών συνόρων διότι μόνο με αυτό τον τρόπο έχει τη δυνατότητα να διαδραματίζει διεθνή ρόλο, αλλά θα μετατοπίσει την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης του προσφυγικού στους ώμους της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ο χείμαρρος του Χαμηλού

Οι τρεις Αφγανοί μετανάστες που παρασύρθηκαν από τα νερά του διασυνοριακού χειμάρρου μερικά χιλιόμετρα δυτικά της Ειδομένης κατέδειξαν με την απέλπιδα προσπάθειά τους την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στα βορειοδυτικά σύνορα της χώρας. Η κυβέρνηση και οι κρατικές δομές δεν είναι σε θέση να ελέγξουν το φαινόμενο το οποίο δημιουργήθηκε και διογκώθηκε έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί ως «εργαλείο» άσκησης πίεσης προς τον Δυτικό Βαλκανικό Διάδρομο, αλλά και ως πολιτικός μοχλός μεταφοράς του πολιτικού βάρους που συνεπάγεται το χάος της Ειδομένης» στο τραπέζι των συνομιλιών στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ. Το έλλειμμα ωστόσο ως προς ένα στρατηγικού επιπέδου σχέδιο ανέτρεψε τις φαντασιώσεις με τις οποίες εκτρέφεται επικοινωνιακά το Μαξίμου με τους αρμόδιους εκτελεστικούς υπουργούς. Το «χάος» διογκώθηκε, η ΕΕ δεν «τσίμπησε», με αποτέλεσμα η Ελλάδα να παγιδευτεί στο ίδιο της το «πλάνο» και να αντιμετωπίζει επιπλέον τον κίνδυνο άμεσης διπλωματικής εμπλοκής, σήμερα με την ΠΓΔΜ, αύριο ενδεχομένως με την Αλβανία και μεθαύριο με την Τουρκία.

Από τη στιγμή που στο Χαμηλό παρενέβησαν αστυνομικοί και φαντάροι της ΠΓΔΜ με τα καλάσνικοφ στα χέρια, όλα είναι πλέον πιθανά έως και αναμενόμενα. Η κατάσταση στα βορειοδυτικά σύνορα της χώρας είναι πλέον ρευστή και μία διασυνοριακή γραμμή από τη Θεσπρωτία έως το Κιλκίς εξελίσσεται σε μία «No Man’s Land» με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να διαδραματίζουν ρόλο πιονιού ένθεν κακείθεν όπου ο πολυδιαφημιζόμενος ανθρωπισμός πνίγεται στις λάσπες και τους χειμάρρους. Η Ελλάδα απέτυχε, η κυβέρνηση της Αριστεράς «αυτοκτονεί» καθημερινά στο βαρομετρικό «Χαμηλό» και η αντιπολίτευση παρακολουθεί αμήχανα, ασυντόνιστα και αναποτελεσματικά καταδεικνύοντας πολιτικό ευνουχισμό. Εκεί στα σύνορα, στην Πάτρα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, θα παιχτεί μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια η τελευταία πράξη ενός δράματος όπου όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα διεκδικήσουν την επίλυση των υφιστάμενων εκκρεμοτήτων. Η υπόθεση προσφυγικό - μεταναστευτικό δεν θα λήξει χωρίς απώλειες ή έστω κομβικές ανακατατάξεις, τόσο σε πολιτικό επίπεδο με την άνοδο της ευρωπαϊκής, βαλκανικής και… ελληνικής ακροδεξιάς όσο και σε διπλωματικό επίπεδο ως προς τις σχέσεις της Ελλάδας με τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία.

Ο Ερντογάν απασφάλισε

Αν η Ευρώπη και προσωπικά η Άνγκελα Μέρκελ επενδύουν στη διαμόρφωση εντός Τουρκίας και Ελλάδας συνθηκών συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων, ενεργούν χωρίς τον ξενοδόχο ο οποίος ακροβατεί διακυβεύοντας την ίδια την ύπαρξη της κρατικής του δομής. Η Άγκυρα σύμφωνα με τις στατιστικές έρχεται πρώτη σε θύματα από βομβιστικές ενέργειες στο διάστημα από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο αφήνοντας πίσω της τις εμπόλεμες Βαγδάτη και Δαμασκό. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα εξέδωσε το πρωί της Τρίτης που μας πέρασε ανακοίνωση με την προειδοποίηση τρομοκρατικού χτυπήματος την 20ή Μαρτίου, παραμονή της γιορτής του Nevroz, του κουρδικού δηλαδή νέου έτους. Τη Δευτέρα στις 23.00 οι στρατιωτικές αρχές της Τουρκίας κήρυξαν δύο πόλεις στα νοτιοανατολικά της χώρας σε κατάσταση στρατιωτικού νόμου με απαγόρευση κυκλοφορίας και με μαζική είσοδο - εισβολή στρατιωτικών σχηματισμών υπό τον ήχο παιάνων των Γενιτσάρων. Θεατρικά ενδιαφέρον αλλά πολιτικά και στρατιωτικά απολύτως ανατριχιαστικό. Υπ’ αυτές τις συνθήκες κάθε κουβέντα της Ευρώπης με την Άγκυρα περνά αναγκαστικά από τους μαιάνδρους των πολιτικών Ερντογάν ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο εντός και εκτός συνόρων. Η αποχώρηση των Ρώσων από τη Συρία δεν είναι παρά η αρχή ενός νέου κεφαλαίου αναμέτρησης όπου η Άγκυρα θα παίξει το έσχατο χαρτί της προκειμένου να διατηρήσει τουλάχιστον τα μέχρι σήμερα κεκτημένα της στην περιοχή. Οι αναλυτές θεωρούν το αποτέλεσμα αβέβαιο. Η Ευρώπη δεν έχει και πολλά να προσφέρει στον Ερντογάν. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ μπορούν, οπότε αλλάζουν και οι συσχετισμοί.

Στο Μαξίμου φαίνεται να θεωρούν πως για άλλη μία φορά ο «Θεός της Ελλάδας» θα σώσει την παρτίδα, αλλά κάθε φορά που αυτός ο «Θεός» ανακατεύεται, στην Ελλάδα επικρατεί ιστορικού μεγαλείου παλινδρόμηση. Σμύρνη, Γιάλτα, Εισβολή στην Κύπρο, μόνον τρεις περιπτώσεις όπου ο… «Θεός της Ελλάδας» διασκέδασε με την ψυχή του ως φαίνεται και η χώρα βυθίστηκε σε υπαρξιακή περιδίνηση. Λέτε το προσφυγικό ζήτημα να αποτελέσει πεδίον «θεϊκής διασκέδασης» για άλλη μία φορά; 

AΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ