Πολιτικη & Οικονομια

Σειρά επαφών Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό

Είδε Γιούνκερ, Σουλτς και Ντάισελμπλουμ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
320077-629233.jpg

Σειρά επαφών είχε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με αντικείμενο το προσφυγικό και τα όσα ακούγονται περί εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.

Ο κ. Μητσοτάκης, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είδε τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και μετά συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Γιούνκερ συμφώνησαν ότι δεν αποτελεί λύση του προσφυγικού προβλήματος το κλείσιμο των βορείων συνόρων της Ελλάδας.

Μετά την συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον πρόεδρο Γιούνκερ, έναν σταθερό και παραδοσιακό φίλο της Ελλάδας, τις πρόσφατες εξελίξεις στο προσφυγικό μεταναστευτικό πρόβλημα. Επανέλαβα στον πρόεδρο Γιούνκερ την πάγια άποψη μας ότι το κλείσιμο των βορείων συνόρων δεν αποτελεί λύση στο προσφυγικό. Διατύπωσα στον πρόεδρο Γιούνκερ τη στάση της ΝΔ και την εθνική πολιτική που η χώρα έχει χαράξει στο ζήτημα αυτό. Παρά τις αρχικές μεγάλες καθυστερήσεις, υπάρχει σημαντική πρόοδος στην επίτευξη των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας απέναντι στην ΕΕ. Το πρόβλημα το προσφυγικό όμως δεν θα λυθεί μόνο με την κατασκευή των hot spots. Η Ευρώπη θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ειδικά στην μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα σε ευρωπαϊκές χώρες. Και βέβαια η συνεργασία με την Τουρκία πρέπει να φθάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προσφυγικές μεταναστευτικές ροές. Η τελική λύση του προβλήματος είναι στην Τουρκία και μόνο μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο ΕΕ-Τουρκίας μπορεί το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί σε αυτή του τη διάσταση».

Ο κ. Μητσοτάκης είχε επίσης σύντομη συνομιλία, εκτός προγράμματος, με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με τον οποίο συμφώνησαν να συναντηθούν κατ’ ιδίαν σήμερα ή αύριο.

Μεταξύ άλλων, ο αρχηγός της ΝΔ θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Μαριάνο Ραχόι, τον Πέδρο Πάσος Κοέλιο, αλλά και με τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες με την ιδιότητα του προέδρου της ΝΔ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ