Πολιτικη & Οικονομια

Οι χώρες Visegrad που θέλουν την Ελλάδα εκτός Σένγκεν και ο απροσδόκητος σύμμαχος

Ποιοι αντιδρούν σε αυτό το ενδεχόμενο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι φωνές που πιέζουν για απομόνωση της Ελλάδας πληθαίνουν στην Ευρώπη.

Το σήμα κινδύνου έχει εκπεμφθεί από τις τέσσερις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία), που τη Δευτέρα είχαν κοινή συνεδρίαση στην Πράγα, με τη συμμετοχή και της ΠΓΔΜ.

Η λεγόμενη ομάδα του Visegrad (Βίζεγκραντ) απειλεί να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτη ένταση στην Ε.Ε., ζητώντας plan B για να προστατευτούν τα σύνορά της, σε περίπτωση που Ελλάδα και Τουρκία δεν μπορέσουν να περιορίσουν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ε.Ε. Ένας αναπάντεχος -μη ανιδιοτελής- σύμμαχος έδωσε ανάσα στην ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες.

Η «Ομάδα του Βίζεγκραντ», που πρωτοστατεί στην έξωση της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, βρήκε πρόθυμους συμμάχους τρεις Βαλκανικές χώρες - ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Ρουμανία- οι οποίες εντείνουν την πίεση με ανθελληνική ρητορική.

Απροσδόκητος σύμμαχος η Μέρκελ

Απέναντι στο μέτωπο των ακραίων που έχουν συγκροτήσει οι χώρες αυτές στέκονται, εκτός από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν που έρχεται σε σύγκρουση με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας του.

Επικρίνοντας τις χώρες της Ομάδας του Βίζεγκραντ, ο Αυστριακός Καγκελάριος έκανε λόγο για «καθαρό κυνισμό», «αδειάζοντας» τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η Ελλάδα θα αλλάξει στάση δεχόμενη ευρωπαϊκή βοήθεια στην περίπτωση που κλείσουν τα βόρεια σύνορα για περισσότερα από ένα 24ωρο.

Στο πλευρό της Αθήνας παραμένει η Γερμανία, με την Άνγκελα Μέρκελ, δηλώνοντας αποφασισμένη να ασκήσει πιέσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας στην επικείμενη σύνοδο κορυφής, καθώς, όπως είπε, ότι η εναλλακτική του κλεισίματος συνόρων θα έχει ολέθριες συνέπειες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι θα παλέψει την Πέμπτη και την Παρασκευή για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, την οποία θεωρεί ως την καλύτερη λύση.

Στον Αυστριακό ΥΠΕΞ απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, τονίζοντας: «Γιατί η Αυστρία κλείνει τα σύνορα; Γιατί κάνει λάθος κύριέ μου. Γιατί τα Σκόπια θέλουν να κλείσουν τα σύνορα; Γιατί κάνουν λάθος. Είναι ανθελληνικό και πρέπει να καταγγείλετε το λάθος και όχι την κυβέρνηση, ούτε την αξιωματική αντιπολίτευση, ούτε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης του δημοκρατικού τόξου που ενοποιημένα έχουν θέση πάνω σε αυτό».

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ομάδα αυτή των χωρών που «δεν διστάζουν να επιτίθενται και εναντίον της Ελλάδας και να προτείνουν αντιμετώπιση του ζητήματος με κλείσιμο συνόρων και τείχη ανάμεσα στις χώρες», εκτιμώντας ότι «αυτού του είδους η αντιμετώπιση θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο».

Απευθυνόμενος σε όσους κάνουν λόγο για έξοδο της Ελλάδας από τη συνθήκη του Σένγκεν ο Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε ότι αυτή δεν είναι λύση καθώς δεν λύνει κανένα πρόβλημα, δεν βάζει τέλος στον πόλεμο. Αυτό που οφείλει η Ευρώπη να κάνει, είπε, είναι να βελτιώσει την προστασία των εξωτερικών της συνόρων.