Πολιτικη & Οικονομια

Στο Ιράν ο Αλέξης Τσίπρας

Ενίσχυση του ρόλου της επιθυμεί η Αθήνα, σύμφωνα με το Μαξίμου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
319297-628318.jpg

Για την πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, αναχωρεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα είναι ο πρώτος δυτικός ηγέτης που επισκέπτεται τη χώρα μετά την επίτευξη της συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα είναι επικεφαλής μιας πολυμελούς κυβερνητικής αντιπροσωπείας, που την Κυριακή και τη Δευτέρα θα έχει σημαντικές συναντήσεις και θα υπογράψει διάφορες συμφωνίες σε κυβερνητικό επίπεδο.

Το ταξίδι της ελληνικής αντιπροσωπείας θα ξεκινήσει από την ιστορική πόλη του Ισφαχάν και θα συνεχιστεί στην Τεχεράνη, όπου ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και του προέδρου Χασάν Ρουχανί.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή που θα διευρύνει τις σχέσεις της χώρας μας με το Ιράν και θα τονίσει τον θετικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. «Μετά την επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, και στο πλαίσιο μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, η ελληνική κυβέρνηση αναθερμαίνει τις διμερείς σχέσεις με το Ιράν, έναν περιφερειακό παίκτη με σημαντική επιρροή, ο οποίος επανέρχεται στο διεθνές προσκήνιο, εξομαλύνοντας τις σχέσεις του με τη Δύση», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Στην ενέργεια το ενδιαφέρον

Η ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο κατασκευαστικός τομέας, η διαχείριση υδάτινων πόρων, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η φαρμακοβιομηχανία και ο αγροδιατροφικός τομέας θα αποτελέσουν τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος κατά τις διμερείς επαφές, οι οποίες θα επικεντρωθούν και στη συνεργασία για τη σταθεροποίηση και την προώθηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, τη διμερή συνεργασία στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών και το διάλογο για τις περιφερειακές εξελίξεις.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ