Πολιτικη & Οικονομια

Επιστρέφουν: Το Σάββατο στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
318557-627250.jpg

Επιστρέφουν στην Αθήνα το Σάββατο οι επικεφαλής των θεσμών και αρχίζουν από Δευτέρα τις επαφές τους με την κυβέρνηση, στο πλαίσιο του πρώτου ελέγχου του νέου προγράμματος. Μέχρι τότε, τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν τις συναντήσεις τους με τις ελληνικές αρχές με επίκεντρο την πορεία του προϋπολογισμού και το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με τον επίτροπο οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, το κουαρτέτο (Ντ. Κοστέλο - ΕΕ, Ρ. Ρέφερ - ΕΚΤ, Ν. Τζιαμαρόλι - ESM και Ντέλια Βελκουλέσκου - ΔΝΤ) επιστρέφει, προκειμένου να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Πάντως, αυτό δεν συνεπάγεται ότι θα κλείσει γρήγορα ο έλεγχος, αφού τόσο το ζήτημα του ασφαλιστικού, όσο και των νέων δημοσιονομικών μέτρων αναμένεται να προκαλέσουν τριβές. Το Ταμείο συνεχίζει να διατηρεί τις σκληρές θέσεις του και στα δύο ζητήματα και ζητά περικοπή συντάξεων 15%.

Σύμφωνα με τον Γάλλο επίτροπο, τεχνικά κλιμάκια των θεσμών βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και συζητούν με την κυβέρνηση για δημοσιονομικά θέματα και το ασφαλιστικό. «Είμαι αισιόδοξος, ότι οι επικεφαλής μπορούν να βρεθούν τις επόμενες μέρες και να ξεκινήσουν στις αρχές της επόμενης βδομάδας την αξιολόγηση», τόνισε.

Προέβλεψε ότι οι συζητήσεις θα πάρουν κάποιο χρόνο, ωστόσο, όπως είπε, θέλουμε την τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο κ. Μοσκοβισί υπενθύμισε επίσης ότι πριν από λίγες μέρες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στοΝταβός, ενώ είδε και τον επικεφαλής της Κομισιόν στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο, στον οποίο έδωσε οδηγίες ενόψει της έναρξης της πρώτης αξιολόγησης στην Αθήνα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση του προσφυγικού ζητήματος με την αξιολόγηση ούτε ως προς το περιεχόμενο ούτε στο χρονοδιάγραμμα.

Η επιθυμία της Κομισιόν είναι να τελειώσουμε το συντομότερο και με επιτυχία την αξιολόγηση, ώστε να ξεκινήσουμε με θετικό πνεύμα τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κατέληξε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ