Πολιτικη & Οικονομια

H Κομισιόν δίνει προθεσμία 3 μηνών στην Ελλάδα για να ελέγξει τα σύνορά της

Χώρες μέλη θα μπορούν να μας αποκλείσουν από τη Σένγκεν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
318471-627072.jpg

Το Κολέγιο των Επιτρόπων της Κομισιόν αποφάσισε σήμερα να δώσει τρεις μήνες προθεσμία στην Ελλάδα για να ελέγξει τα σύνορά της. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν στην έκθεση για την Ελλάδα προκύπτει ότι υπάρχουν σοβαρά κενά και ελλείψεις στη φύλαξη των συνόρων της και αφορά ελέγχους που έγιναν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα νησιά Χιός και Σάμος το διάστημα 10 - 13 Νοεμβρίου 2015. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει ότι η Ελλάδα «αμέλησε σοβαρά» τα καθήκοντά της όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων της Ζώνης Σένγκεν και δίνει στην Αθήνα διορία τριών μηνών προκειμένου να ελέγχει τα σύνορά της, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση και κατ' εφαρμογή του άρθρου 26 της Συνθήκης οι άλλες χώρες της ζώνης ελεύθερης μετακίνησης θα έχουν την δυνατότητα να κλείσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα για χρονικό διάστημα από 6 μήνες (αρχικά) έως και 2 έτη.

Η διαδικασία προβλέπει νέα αξιολόγηση μετά το πέρας του τριμήνου και πρόταση της Κομισιόν προς το Συμβούλιο. Προκειμένου να ληφθεί η απόφαση επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία.

«Το σχέδιο έκθεσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα παραμέλησε σοβαρά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές παραλείψεις στους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων που πρέπει να αντιμετωπιστούν (...) από τις ελληνικές αρχές», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.