Πολιτικη & Οικονομια

Το Ποτάμι για το «τερατώδες» σενάριο ενός στρατοπέδου μεταναστών στην Αθήνα

«Μας θέλουν δεσμοφύλακες της Ευρώπης»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
318350-626882.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Προκαλούν σοκ, σχολιάζει Το Ποτάμι, οι δηλώσεις του Βέλγου υπουργού Εσωτερικών για δημιουργία στρατοπέδου 400.000 μεταναστών στην Αθήνα, αλλά και η ελαφρότητα της κυβέρνησης απέναντι σε ένα μείζον θέμα. «Οι σημερινές αποκαλύψεις του κ. Μουζάλα ότι από τον Βέλγο υπουργό εσωτερικών τέθηκε θέμα δημιουργίας στρατοπέδου, προκαλούν σοκ.

Παράλληλα ο κ. Καμμένος είπε σήμερα το πρωί ότι "εγώ, όπως ξέρετε, τη συνθήκη Σένγκεν δεν την υπέγραψα ποτέ". Δήλωση που καθρεφτίζει την ελαφρότητα με την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αντιμετωπίζει το μείζον θέμα.

Την ίδια στιγμή ακούγονται προτάσεις, όπως αυτή που δημοσιεύεται στους Financial Times, σύμφωνα με την οποία πρέπει να συναινέσει η Ελληνική Κυβέρνηση να ελαφρυνθεί το χρέος με αντάλλαγμα να δεχτεί η Ελλάδα να κλείσει μόνη της τα βόρεια σύνορά της. Οι πρόσφυγες θα στεγάζονται σε στρατόπεδα "με κοινοτική χρηματοδότηση" ώσπου "να μπορέσουν να γυρίσουν στις χώρες τους".

Η ιδέα και η προοπτική είναι τερατώδης: Η Ελλάδα- με τις ευλογίες της Ελληνικής Κυβέρνησης- να μετατραπεί σε δεσμοφύλακα της Ευρώπης με εκατοντάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες. Η αντίδραση πρέπει να είναι άμεση. Η ολοκλήρωση των hotspots είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, όπως και η αύξηση της πίεσης στην Τουρκία και η καλύτερη φύλαξη των συνόρων που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Το Ποτάμι ζητάει τη δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα προσωπικά: Αν δεν κινηθούν γρήγορα, αποφασιστικά και με σοβαρότητα, η κατάσταση σε λίγο καιρό θα είναι εκτός ελέγχου», καταλήγει σημερινή ανακοίνωση του αντιπολιτευόμενου κόμματος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ