Πολιτικη & Οικονομια

Η Κομισιόν ανησυχεί για τη «ΣΥΡΙΖΑ TV»

Τι εκμαίευσε η Μαρία Σπυράκη 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
317663-625923.jpg

Τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) για την τροπή που παίρνει το ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο, μετά την πρόσφατη ψήφιση του νόμου για τις τηλεοπτικές συχνότητες, αναδεικνύει η αλληλογραφία της ευρωβουλευτίνας κ. Μαρίας Σπυράκη (ΝΔ – Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και του κ. Γκίντερ Έτινγκερ, αρμόδιου επίτροπου για την ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία.

Λεπτομερέστερα, η κ. Σπυράκη στη σχετική ερώτησή της έγραψε ότι ο νέος νόμος «μεταφέρει, μεταξύ άλλων, την αρμοδιότητα αδειοδότησης από την ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ΕΣΡ ) στον Υπουργό αρμόδιο για τα ΜΜΕ και προβλέπει τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας για την ανάπτυξη δικτύου επίγειας ψηφιακής εκπομπής υπό την ονομασία ERT-Net, η οποία θα λειτουργεί ως θυγατρική της ΕΡΤ, δηλαδή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Η θυγατρική αυτή θα παρέχει υπηρεσίες, πέρα από την μητρική της εταιρεία, και σε εμπορικούς πελάτες, ανταγωνιζόμενη με αυτό τον τρόπο τους ιδιώτες παρόχους δικτύου». Στη συνέχεια, η ίδια ρώτησε αν συνάδει αυτή η πολιτική με την κοινοτική θεώρηση για την ανεξαρτησία των ΜΜΜ, αν γίνεται δεκτή η κρατική ενίσχυση στην ΕΡΤ κι αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλληλογραφεί με τις ελληνικές αρχές σχετικά με την ERT-Net.

Σύμφωνα με την απάντηση του επιτρόπου:

· Καθώς με το νέο νόμο «κομβικές αρμοδιότητες του ΕΣΡ που αφορούν και την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών έχουν μεταφερθεί στον υπουργό Επικρατείας, εμφανώς το ΕΣΡ δεν διαθέτει επαρκή δυνατότητα ώστε να προχωρήσει με ανεξαρτησία στην αδειοδότηση»

· Βρίσκεται σε εξέλιξη αλληλογραφία της Κομισιόν με την ελληνική κυβέρνηση για «πιθανή παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού» από την ERT-Net 

·Από τη στιγμή που «τα κράτη μέλη υποχρεούνται να διασφαλίζουν το σαφή και κατάλληλο διαχωρισμό δραστηριοτήτων μεταξύ δημόσιας και μη δημόσιας υπηρεσίας περιλαμβανομένου του σαφούς διαχωρισμού των λογαριασμών», υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του παρόχου δικτύου ERT-Net. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ