Πολιτικη & Οικονομια

Ο Τσακαλώτος στη Βουλή για τον Όσκαρ Ουάιλντ με κονκάρδα-σημαία του ουράνιου τόξου (video)

«Το κράτος πρέπει να πάψει να στιγματίζει ανθρώπους εκ των προτέρων»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παρέμβαση υπέρ των ομοφυλοφίλων έκανε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Συγκεκριμένα, φορώντας στο πέτο του σακακιού του κονκάρδα με τη σημαία των ΛΟΑΤ, γνωστή και ως σημαία του ουράνιου τόξου, είπε: «Δύο άνθρωποι αγαπιούνται και θέλουν να είναι μαζί αλλά βρίσκουν συνεχώς εμπόδια. […] Το ελληνικό κράτος πρέπει να πάψει να στιγματίζει ανθρώπους εκ των προτέρων. Πρέπει να διευρύνουμε τα δικαιώματα και να εμβαθύνουμε τη Δημοκρατία. […] το κράτος δεν έχει καμία δουλειά να κάνει διακρίσεις».

Ο κ. Τσακαλώτος επέρριψε, όμως, ευθύνες στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι καθυστέρησαν να αναγνωρίσουν τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών. «Θα έπρεπε να είχε γίνει από καιρό» είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήρε τη δράση του Πάνου Λάμπρου, πρώην συμβούλου του υπουργού Δικαιοσύνης, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ακούω απαξιωτικά σχόλια για τον Πάνο τον Λάμπρου, για τους ανθρώπους στο ΔΙΚΤΥΟ όταν ουσιαστικά υπερασπίζονται φιλελεύθερες αρχες: Ότι όλοι πρέπει να έχουν δικηγόρο, ότι όλοι αθώοι μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. Γιατί ο σύντροφός μου ο Πάνος ο Λάμπρου και οι φίλοι που δεν είναι στο κόμμα μου από το ΔΙΚΤΥΟ, αυτοί έχουν σώσει την παρτίδα, όταν οι φιλελεύθεροι σφύριζαν αδιάφορα».

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η αναφορά του στον Όσκαρ Ουάιλντ, σημειώνοντας: «Εικάζω ότι πολλοί άνθρωποι οι οποίοι σήμερα θα ψηφίσουν κατά του συμφώνου, έχουν δει κάποιο έργο για τον Όσκαρ Ουάιλντ και θα αισθάνθηκαν ότι κάτι δεν πάει καλά. […] Θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτά τα συναισθήματα δεν είναι ενάντια του ορθού λόγου αλλά μας δίνουν πραγματική πληροφόρηση για το πώς πρέπει να φερόμαστε».

«Οι κοινωνίες πολλές φορές κάνουν λάθη για τη σημασία των πραγμάτων. Μερικά πράγματα που θεωρούν ότι είναι πολύ σημαντικά μετά από κάποιες δεκαετίες φαίνεται ότι δεν είναι τόσο σημαντικά. Και κάποια θέματα που δεν τα θεωρούσαν σημαντικά και προχωράνε, βλέπουμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικά. Το σύμφωνο συμβίωσης ανήκει στη δεύτερη κατηγορία» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.