Πολιτικη & Οικονομια

Επείγον το ταμείο εγγύησης καταθέσεων

Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ πιέζουν την Γερμανία που αντιστέκεται

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
315362-622622.jpg
EPA/PATRICK SEEGER

Κρίσιμη προτεραιότητα για την τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης αποτελεί η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι οποίοι πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση την Γερμανία που αντιστέκεται. «Είμαι πεπεισμένος ότι η σύσταση και ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης θα είναι πιο σημαντική για την οικονομική ανάκαμψη από οποιαδήποτε άλλα σχέδια», είπε ο Ντάισελμπλουμ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Τι θα μπορούσε να είναι πιο επείγον από την προστασία των αποταμιεύσεων των πολιτών μας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης τους στο τραπεζικό σύστημα;», σχολίασε ο Γιούνκερ, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για την επίτευξη γρήγορης συμφωνίας. Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters υποστηρίζει ότι μία πανευρωπαϊκή εγγύηση για τους καταθέτες θεωρείται από πολλούς αναγκαίο συμπλήρωμα στα υφιστάμενα εθνικά πλαίσια εγγυήσεων, τα οποία σε ορισμένες χώρες μπορεί να μην αρκούν για να προστατεύσουν τις καταθέσεις ως τις 100.000 ευρώ, όπως απαιτούν οι κανόνες της ΕΕ.

Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης των καταθέσεων, το οποίο θα προστατεύει πλήρως τους καταθέτες της Ευρωζώνης έως το 2024, αντικαθιστώντας σταδιακά τα εθνικά ταμεία από το 2017. Οι ηγέτες των 28 χωρών της Ε.Ε. θα συζητήσουν πώς θα υπάρξει πρόοδος στο θέμα της τραπεζικής ένωσης στην επικείμενη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ