Πολιτικη & Οικονομια

Ο αδιάλλακτος κ. Βόλφγανγκ… Μοσκοβισί

Βαρυχειμωνιά στις Βρυξέλλες για τα ελληνικά διαβήματα περί εκπτώσεων στο «Μνημόνιο 3»

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
315276-233390.jpg

O επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν κ. Πιερ Μοσκοβισί θυμίζει όλο και περισσότερο… Σόιμπλε, όσο οι μέρες περνούν και ο χρόνος για υλοποίηση της συμφωνίας Θεσμών-Κυβέρνησης Τσίπρα πιέζει.
 Ο ίδιος μάλιστα έλεγε σε μια πρόσφατη συζήτηση για το ελληνικό πρόβλημα, στο κτίριο της Κομισιόν, πως δεν διανοείται να ζήσει ξανά ό,τι βίωσε τον περασμένο Ιούλιο – όταν η κρίση είχε κορυφωθεί πριν τελικά υπάρξει η συμφωνία μετά το δημοψήφισμα. Θα προτιμούσε –έλεγε– τον προσεχή Ιούλιο να κάνει διακοπές με τη σύζυγό του σε κάποιο ελληνικό νησί...

Τα τελευταία 24ωρα, μάλιστα –όπως διαπιστώσαμε εμείς κατά την επίσκεψή μας στις Βρυξέλλες–, ο κ. Μοσκοβισί εμφανίζεται αδιάλλακτος σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει plan B για την Ελλάδα και απορρίπτοντας τα περί παράτασης για τα προαπαιτούμενα. «Δεν είμαι οπαδός του “τι θα γίνει αν δεν…”. Όποιος μιλάει για plan Β, είναι σαν να υπονομεύει το plan A» έλεγε σε πρόσφατη συνομιλία του με δημοσιογράφους, στο περιθώριο ενός σεμιναρίου του Ευρωκοινοβουλίου για το μεταναστευτικό, μη αφήνοντας καν υποψία επαναδιαπραγμάτευσης των όσων έχουν συμφωνηθεί. Ακόμα περισσότερο αδιάλλακτος εμφανίζεται στις συζητήσεις για πιθανή μετάθεση της απόφασης για το ασφαλιστικό πέραν του Ιανουαρίου. «Τα έχουμε συζητήσει πολλές φορές με την ελληνική κυβέρνηση, έχουμε καταλήξει, δεν υπάρχει περιθώριο παράτασης» αναφέρει σε συνομιλητές του. Ούτε συζήτηση βεβαίως για μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αφού δεν υπάρχει δεύτερη γνώμη στην Κομισιόν – και όχι μόνο στο Βερολίνο. Ούτε τυχόν «εκπτώσεις» στα προαπαιτούμενα λόγω της έξαρσης και έντασης του μεταναστευτικού. Κοντολογίς, η συζήτηση της περασμένης εβδομάδας περί Σόιμπλε, ΔΝΔ κ.λπ. δεν έφτασε καν στα αυτιά των Επιτρόπων, της Κομισιόν και γενικότερα των Θεσμών.

Τι συνέβη και ο κ. Μοσκοβισί ταυτίζεται μέρα με τη μέρα με τις απόψεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών;

Οι ερμηνείες που ακούσαμε στις Βρυξέλλες είναι ποικίλες. Εμείς θα μεταφέρουμε για προβληματισμό δύο εκδοχές. Η πρώτη έχει να κάνει με την υποχώρηση των σεναρίων περί οικουμενικών σχημάτων στην Ελλάδα. Η αίσθηση είναι πως η κυβέρνηση Τσίπρα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα αντέξει και συνεπώς αυτό που προέχει είναι η κλιμάκωση της πίεσης για την εφαρμογή του «Μνημονίου 3». Η άλλη εκδοχή έχει να κάνει με το ρόλο της Γαλλίας στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Ο Φ. Ολάντ δέχτηκε ισχυρό πλήγμα στις εκλογές με την άνοδο της Λεπέν και αυτό φαίνεται να αποδυναμώνει τον ενισχυτικό ρόλο που εμφάνισε την τελευταία περίοδο και αντικειμενικά βοήθησε τον Αλ. Τσίπρα σε κρίσιμες καμπές των διαβουλεύσεων με την Κομισιόν – προς όφελος του Βερολίνου.

Συνεπώς, ο κ. Μοσκοβισί αποτελεί ένα είδος «βαρόμετρου» για τις διαθέσεις των δανειστών απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και τα αιτήματά της για χρονικές παρατάσεις ή άτυπη επαναδιαπραγμάτευση κεφαλαίων της συμφωνίας…  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY