Πολιτικη & Οικονομια

Και ελικόπτερα «επιτίθενται» στο Λιακουνάκο

Νέες διώξεις, τώρα για τα «Απάτσι»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
315099-233147.jpg

Καινούργια ποινική δίωξη σε βάρος του επιχειρηματία κ. Θωμά Λιακουνάκου αλλά και του γενικού γραμματέα Εξοπλισμών κ. Σπύρου Τραυλού (επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας) ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς για ένα ακόμα εξοπλιστικό πρόγραμμα. Η δίωξη αφορά για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.

Όπως γράφει η «Καθημερινή», η δίωξη ασκήθηκε από τον εισαγγελέα κ. ΑντώνηΕλευθεριάνο που διενήργησε την έρευνα μαζί με την εισαγγελέα κ. Πόπη Παπανδρέου μετά από εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς κ. Ελένης Ράϊκου και αφορά την προμήθεια των ελικοπτέρων «Απάτσι», σε σχέση με τη σύμβαση για την παροχή αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

Παράλληλα διώκονται και επτά υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας την περίοδο εκείνη (2003) που μετείχαν στις διεργασίες της επίμαχης σύμβασης αλλά και στην εκτέλεσή της, ενώ αντίγραφα της δικογραφίας αποστέλλονται στη Βουλή μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών και για τον τοτινό υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννο Παπαντωνίου.

Η έρευνα που κατέληξε και στην άσκηση ποινικών διώξεων αφορούσε τη σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων που υπογράφτηκε στο περιθώριο της σύμβασης για την προμήθεια 12 ελικοπτέρων τύπου «Απάτσι» που κόστισαν στο ελληνικό Δημόσιο 594 εκ. €.Κατά τη διάρκεια των ερευνών από την Εισαγγελία Διαφθοράς διαπιστώθηκε ότι η σύμβαση για τα αντισταθμιστικά υπογράφτηκε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά σε βάρος του Δημοσίου.

Ειδικότερα, στην εν λόγω σύμβαση προβλεπόταν υποκατασκευαστικό έργο αξίας χαμηλότερης κατά 14 εκ. €, σε σχέση με ό,τι απαιτούσε ο νόμος ενώ η αναπροσαρμογή της σύμβασης έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι χαμηλότερη κατά 2,5 εκ. €.

Παράλληλα, προέκυψε ότι ο τρόπος με τον οποίο εκτελέστηκε το πρόγραμμα ψηφιοποίησης του συστήματος «Δαίδαλος» και τα υλικά που προσφέρθηκαν από εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Θωμά Λιακουνάκου ήταν κατά 9 εκ. € χαμηλότερης αξίας απ΄ ό,τι πρόβλεπε ο νόμος.

Υπενθυμίζεται ότι η δίωξη για τα αντισταθμιστικά των ελικοπτέρων αυτών είναι η τέταρτη κατά σειρά που ασκείται από την Εισαγγελία Διαφθοράς καθώς στο πρόσφατο παρελθόν διώξεις έχουν ασκηθεί για το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, τα αντισταθμιστικά για τα άρματα «Λέοπαρντ» για το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης «Erieye» για το οποίο είχε προφυλακιστεί  και ο κ. Λιακουνάκος, ενώ σε έρευνα βρίσκονται και άλλα εξοπλιστικά προγράμματα που έτρεξαν τη δεκαετία του 2000, μεταξύ των οποίων και η διερεύνηση για την κύρια σύμβαση των «Απάτσι».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ