Πολιτικη & Οικονομια

Ο Τζον Κέρι μίλησε στον Κοτζιά στα ελληνικά: «Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα»

Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι «αδιάσπαστες»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Τζον Κέρι στο υπουργείο Εξωτερικών

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα». Με αυτή τη φράση, στα ελληνικά, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θέλησε να δώσει το μήνυμα της αμερικανικής φιλίας στη χώρα μας επισημαίνοντας ότι «οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι αδιάσπαστες».

Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έδωσε τα εύσημα στην Ελλάδα τόσο για τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση στον οικονομικό τομέα, όσο και για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται και στην υποστήριξη των ΗΠΑ όσον αφορά στις επενδύσεις, με κλειδί τον ενεργειακό τομέα.

Η ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας δημιουργεί νέες ευκαιρίες, όπως είπε ο Τζον Κέρι, για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στα προγράμματα αυτά και χαιρέτισε τις συμφωνίες για τους αγωγούς ΤΑΡ και IGB.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Ελλάδα στην οικονομική ανάκαμψη, είπε ο κ. Κέρι, αναγνωρίζοντας, όπως ανέφερε, τις θυσίες του ελληνικού λαού. 

«Καλωσορίζουμε τη συμφωνία για την οικονομία και τη σκληρή δουλειά που έχει γίνει για την εφαρμογή της» σημείωσε ο κ. Κέρι, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια, αλλά δηλώνοντας πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις.

«Μπορείτε να βασίζεστε στην υποστήριξη των ΗΠΑ» είπε, προσθέτοντας ότι «κλειδί» στις προσπάθειες αυτές τις χώρας μας είναι οι ξένες άμεσες επενδύσεις.

Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι, αν η Ελλάδα συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, η αμερικανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαδώσει στις αμερικανικές εταιρείες ότι η Ελλάδα είναι «ανοιχτή για δουλειές».

Η συνάντηση Κοτζιά-Κέρι διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και τονίστηκε η στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες στο πλαίσιο των παραδοσιακών δεσμών φιλίας, αλλά επισημάνθηκε και ο σημαντικός ρόλος της ελληνικής ομογένειας.

Σχετικά με τη Συρία οι δύο υπουργοί τόνισαν την ανάγκη να καταπολεμηθεί ο ISIS και να εξευρεθεί πολιτική λύση, που θα δώσει τέλος στον πόλεμο και θα οδηγήσει σε ένα τραπέζι την αντιπολίτευση με τον Άσαντ, ώστε να υπάρξει πολιτική μετάβαση στη χώρα. Το προσφυγικό, όπως τονίστηκε και από τις δύο πλευρές δεν είναι ούτε ελληνικό, ούτε ευρωπαϊκό ζήτημα αλλά παγκόσμιο.

Ο κ. Κέρι αναγνώρισε ότι όλοι πρέπει να έχουν συμμετοχή στη λύση καθώς είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας καθώς «παρά την οικονομική κρίση η χώρα υποδέχεται πρόσφυγες από τη Συρία».

Μάλιστα, ανακοίνωσε επιπλέον ενίσχυση 24 εκατ. για τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας σε δράσεις για τους πρόσφυγες όπως η δημιουργία εγκαταστάσεων υποδοχής και στην Ελλάδα.

Ο Αμερικανός υπουργός ερωτήθηκε για το αν υπάρχουν δύο μέτρα και δυο σταθμά, με αφορμή τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου -δεδομένου ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους- ο Αμερικανός ΥΠΕΞ απάντησε ότι οι δύο χώρες έχουν διαύλους διπλωματικούς για να συζητούν τα θέματα του Αιγαίου.

Είπε ακόμη ότι πρέπει να συνεργάζονται ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, αλλά και να τηρούν τους διεθνείς κανόνες γειτνίασης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ