Πολιτικη & Οικονομια

Το καρπολόγημα* #10

Η Αλεξάνδρα Σιγάλα του Taxibeat μιλάει στην Μαρίνα Βρανοπούλου

109359-216859.jpg
Μαρίνα Βρανοπούλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
30201-68221.jpeg

Η Μαρίνα Βρανοπούλου συνομιλεί με την με την Αλεξάνδρα Σιγάλα, Marketing Director του Taxibeat

Τι είναι το Taxibeat;

Το Taxibeat είναι μία εφαρμογή για smartphones (iPhone & Android) που σου επιτρέπει να καλέσεις ταξί με 2 tap στην οθόνη του κινητού σου, τη στιγμή που το χρειάζεσαι, όπου κι αν είσαι. Στην πραγματικότητα, είναι ένα μία αγορά (marketplace), με τον ίδιο τρόπο που είναι πχ το eBay ή το Airbnb, όπου επιβάτες/αγοραστές αναζητούν υπηρεσίες που προσφέρονται από τους οδηγούς ταξί/πωλητές.

Πώς σας ήρθε η ιδέα;

Ένα βράδυ, ο ιδρυτής & CEO του Taxibeat, Νίκος Δρανδάκης, βρέθηκε να ψάχνει ταξί σε ένα απόμερο δρόμο - καθώς άνοιγε τους χάρτες στο κινητό του για να δει πού είναι ο κοντινότερος κεντρικός δρόμος, σκέφτηκε ότι αν τα ταξί είχαν κάποιο μηχανισμό αναφοράς της θέσης τους, θα μπορούσε να δει στο χάρτη τα κοντινά διαθέσιμα ταξί και να καλέσει κάποιο από αυτά. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το Taxibeat.

n

Σε τι διαφορετικό από άλλα applications στην Ελλάδα και το εξωτερικό;

Αυτό που κάνει το Taxibeat πραγματικά ενδιαφέρον είναι το στοιχείο της επιλογής. Άλλες εφαρμογές (ή και τα ραδιοταξί) αναθέτουν αυτόματα κάθε δρομολόγιο στον πιο κοντινό διαθέσιμο οδηγό. Με το Taxibeat, o επιβάτης είναι αυτός που επιλέγει ποιος οδηγός θα τον εξυπηρετήσει, με βάση τις πληροφορίες που του δίνει η εφαρμογή - στοιχεία για τον οδηγό, για το ταξί, και βαθμολογία του οδηγού από άλλους Taxibeaters. Μπορείς να διαλέξεις ακριβώς τον οδηγό που χρειάζεσαι: Βιάζεσαι; Θα καλέσεις τον πιο κοντινό. Έχει καύσωνα; Κάποιον που έχει air condition. Πρέπει να πας το σκύλο σου στον κτηνίατρο και στη διαδρομή θέλεις να σερφάρεις στο WiFi του οδηγού; Με το Taxibeat μπορείς.

Γιατί είναι αυτό τόσο σημαντικό;

Το ότι οι πελάτες επιλέγουν τους οδηγούς έχει ως επακόλουθο οι οδηγοί να βελτιώνουν συνεχώς τις υπηρεσίες τους προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. Η βελτίωση αυτή δεν αφορά μόνο τη βελτίωση των οχημάτων (εξοπλισμός με βρεφικά καθίσματα, WiFi, φορτιστή κινητών, περιοδικά) αλλά κυρίως τον τρόπο που οι οδηγοί αντιμετωπίζουν τους επιβάτες: με ευγένεια και φροντίδα. Συχνά παίρνουμε σχόλια από νεαρές κοπέλες που μας λένε ότι “ο οδηγός μου περίμενε υπομονετικά μέχρι να μπω με ασφάλεια στο σπίτι μου”.

n

Ποια η σχέση του με την παρούσα κοινωνική συγκυρία;

Ο κόσμος στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, να ακούει και να αναμεταδίδει καλά νέα. Το Taxibeat είναι ένα καλό νέο. Είναι ένα φωτεινό σημείο μέσα στη γενικότερη κατήφεια. Διαβάζοντας κάθε μέρα σχόλια επιβατών και συνεργαζόμενων οδηγών αυτό που εισπράττω από τον κόσμο είναι ότι όλοι το νιώθουν λίγο δικό τους, με την έννοια ότι όλοι νιώθουν υπερήφανοι για αυτό που κάνουμε. Όχι μόνο γιατί κάνει το ταξί καλύτερο, για επιβάτες και οδηγούς - αυτό είναι υπέροχο, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. To Taxibeat είναι μία όμορφη ιστορία - μία ελληνική εταιρεία που μέσα σε 18 μήνες κατάφερε να σταθεί στα πόδια της παρά τις αντίξοες συνθήκες και στο ίδιο διάστημα να επεκταθεί και σε 4 ακόμα χώρες στο εξωτερικό. Μία εταιρεία που δεν επαναπαύεται και δε σταματάει να βελτιώνει την υπηρεσία της, ακούγοντας προσεκτικά τι ζητούν οι χρήστες της. Νομίζω στην παρούσα κοινωνική συγκυρία δεν υπάρχει κάτι πιο δυνατό από το να κάνεις τον κόσμο να νιώθει υπερήφανος.

Σας βοήθησε το κράτος ή κάποιος άλλος φορέας στη δημιουργία και στη διεξαγωγή του πρότζεκτ;

Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση (seed funding) και υποστήριξη από το Openfund - ένα χρηματοδοτικό φορέα που δημιουργήθηκε μέσα από τις αυτοοργανωνόμενες συναντήσεις του Opencoffee, και όχι από κάποια κυβερνητική πρωτοβουλία. Επιπλέον, χρωστάμε πολλά ως εταιρεία στην tech start-up κοινότητα που αναπτύσσεται στην Αθήνα.

 Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο που θέλει να εργαστεί σε μία start-up;

“Να ξέρεις ότι ξεκινάς μία περιπέτεια. Ότι θα ξεχάσεις τις εποχές που η δουλειά τελείωνε όταν έκλεινες την πόρτα του γραφείου. Ότι οι αγωνίες και οι έννοιες της εταιρείας γίνονται δικές σου - αλλά το ίδιο ισχύει και για τις επιτυχίες της.” Αναπτύσσεται επειδή αναπτύσσεσαι και τούμπαλιν. Είναι επιλογή lifestyle με την έννοια ότι αλλάζει τη ζωή σου - από τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεσαι καθημερινά, μέχρι το ποιον ακολουθείς στο twitter, μέχρι το ποια βιβλία έχεις στο kindle σου. Δεν παίζεις πια για να βάλεις το γκολ - παίζεις για τη φανέλλα. Αφοσιώνεσαι και δίνεσαι - και λατρεύεις κάθε λεπτό.

Μπορείτε να “κατεβάσετε” την εφαρμογή στο iPhone/iPad ή στο Android ή να καλέσετε ταξί από τον υπολογιστή σας στο https://taxibeat.com/now/

 Bρείτε το taxibeat στο Facebook και στο Twitter.


* Μία γρήγορη συγκομιδή πράξεων από το ελληνικό φυτώριο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ