Πολιτικη & Οικονομια

Ξεκινούν και πάλι οι κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς

Δεν ισχύει η αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης λόγω capital controls

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
301206-228736.jpg

Να καταφύγουν στη ρύθμιση των 24 δόσεων για οφειλές τους καλεί από το βράδυ της Δευτέρας η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τους υπόχρεους, οι οποίοι με αυτή τη λύση μπορούν να υποδείξουν και τον ακατάσχετο - για ποσό ως 1.250 ευρώ μηνιαίως - τραπεζικό τους λογαριασμό.

Όπως επισημαίνει η ΓΓΔΕ με σχετική ανακοίνωσή της, η ρύθμιση αυτή για τους οφειλέτες κρίνεται απαραίτητη καθώς η αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης λόγω capital controls παρήλθε.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΓΓΔΕ:

Η ΓΓΔΕ υπενθυμίζει ότι, μετά τη λήξη αναστολής διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης για είσπραξη χρεών προς το Δημόσιο που είχε γίνει λόγω capital controls, από την 1η Νοεμβρίου 2015 λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά όσων οφειλετών έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, που δεν έχουν τακτοποιηθεί με νόμιμο τρόπο, δηλαδή με ρύθμιση τμηματικής καταβολής (σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις) ή με αναστολή που έχει χορηγηθεί από αρμόδια δικαστική ή διοικητική Αρχή ή με διάταξη νόμου.

Επισημαίνεται ότι όσοι δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους στη Φορολογική Διοίκηση ή έχουν απωλέσει χορηγηθείσες ρυθμίσεις, έχουν τη δυνατότητα να τις ρυθμίσουν σε δόσεις, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις των ν.4152/13 και 4174/13, όπως ισχύουν, έως και είκοσι τέσσερις κατά περίπτωση. Επιπροσθέτως, προκειμένου να μην απωλεσθούν οι ισχύουσες ρυθμίσεις (για χρέη στη Φορολογική Διοίκηση) πρέπει οι οφειλέτες να εξοφλούν ή να τακτοποιούν άμεσα τις νέες βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση οφειλές τους, καθώς και να υποβάλλουν τις κατά περίπτωση απαιτούμενες φορολογικές δηλώσεις.

Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι το Δημόσιο έχει δικαίωμα να επιβάλλει κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς με συγκεκριμένη διαδικασία. Οι οφειλέτες φυσικά πρόσωπα έχουν το δικαίωμα να προστατευθούν δηλώνοντας μέσω του taxisnet έναν λογαριασμό σε μία μόνο Τράπεζα, ο οποίος θα είναι ακατάσχετος για ποσό καταθέσεων μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως. Σε περίπτωση που υφίσταται μισθοδοτικός ή συνταξιοδοτικός λογαριασμός δηλώνεται υποχρεωτικά αυτός ως ακατάσχετος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ