Αυτά είναι τα νέα πρόστιμα της εφορίας
Τα ποσά για μη έκδοση αποδείξεων, ανακριβείς δηλώσεις, φοροδιαφυγή κ.ά.
Εγκύκλιο με τα νέα πρόστιμα της εφορίας για μη έκδοση αποδείξεων, για μη υποβολή δηλώσεων ή υποβολή ανακριβών δηλώσεων και για υποθέσεις φοροδιαφυγής, εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Τα νέα πρόστιμα θεσπίστηκαν με έναν από τους τελευταίους εφαρμοστικούς νόμους της συμφωνίας οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης με τους δανιστές και προβλέπουν εξορθολογισμό των προηγούμενων διατάξεων, προκειμένου να γίνουν αποτελεσματικότερες στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
Π.χ. προβλέπεται πρόστιμο 2.500 ευρώ στις περιπτώσεις μη συνεργασίας του φορολογουμένου κατά τον φορολογικό έλεγχο ενώ σε ό,τι αφορά την μη έκδοση αποδείξεων το πρόστιμο που θα επιβάλλεται θα είναι ίσο με το 50% του φόρου που θα πλήρωνε ο παραβάτης αν εξέδιδε κανονικά την απόδειξη.
Η εγκύκλιος μεταξύ άλλων προβλέπει:
- Για εκπρόθεσμη υποβολή ή μη υποβολή δήλωσης στην περίπτωση που προκύπτει φόρος ή η δήλωση αφορά παρακρατούμενο φόρο προβλέπεται πρόστιμο 100 ευρώ όταν ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων, 250 ευρώ για απλογραφικά βιβλία, 500 ευρώ για διπλογραφικά. Επιπλέον προβλέπονται πρόστιμα ίσα με 10% έως και 50% του φόρου που αποφεύχθηκε να πληρωθεί λόγω ανακριβούς υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης.
- Στις περιπτώσεις άρνησης των φορολογούμενων να παρέχουν πληροφορίες ή στοιχεία κατά τον έλεγχο προβλέπεται πρόστιμο 100-250-500 ευρώ ανάλογα με τον τύπο των τηρούμενων βιβλίων.
- Για τη μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων και για παραβάσεις που διαπράχθηκαν από 17 Οκτωβρίου 2015 και μετά δεν επιβάλλονται αυτοτελή πρόστιμα (250-500 ευρώ) αλλά επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% επί του ΦΠΑ που αναλογεί το στοιχείο που δεν εκδόθηκε.
- Για εκπρόθεσμη υποβολή, ή υποβολή δήλωσης φορολογίας κεφαλαίου (γονικές παροχές, κληρονομιές κ.ά) προβλέπεται πρόστιμο 100 ευρώ.
- Για παραβάσεις συμβολαιογράφων, φυλάκων μεταγραφών και προϊσταμένων κτηματολογικών γραφείων που αφορούν στον ΕΝΦΙΑ προβλέπεται πρόστιμο ένα τοις χιλίοις επί της αξίας του ακινήτου το οποίο δεν θα είναι χαμηλότερο των 300 ευρώ ή μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ
- Αυτεπάγγελτες ποινικές διώξεις για υποθέσεις μη έκδοσης αποδείξεων άνω των 10.000 ευρώ, για απόκρυψη φορολογητέας ύλης που συνεπάγεται μη καταβολή φόρου άνω των 100.000 ευρώ ή 50.000 ευρώ για ΦΠΑ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι νεότεροι ψηφοφόροι μπαίνουν στην εκλογική διαδικασία με διαφορετικές εμπειρίες, αξίες και τρόπους ενημέρωσης
Πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την ΕΑΤ
Τέλος οι υπέρογκες επιβαρύνσεις για ασφαλιστική κάλυψη σε καταναλωτικά δάνεια
Απογοήτευση στον εμπορικό κόσμο, με τους καταναλωτές να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα
Αποτίμηση του κυβερνητικού έργου των τελευταίων 7 ετών και κριτική στην αντιπολίτευση
«Σχεδιάζουμε και εκτελούμε ένα πρόγραμμα πολιτισμού, με δύναμη βιώσιμης ανάπτυξης, εξωστρέφειας και συνεργασίας», τόνισε η υπουργός
Στο βίντεο με τη χρήση ΑΙ για animation, ο πρωθυπουργός περιγράφει όλα όσα πέτυχε η χώρα
Η λίστα περιλαμβάνει τρόφιμα, βασικά είδη διαβίωσης και σχολικά είδη
Ο υπουργός Επικρατείας παρέθεσε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ
Για οργανωμένη και μετρήσιμη παρέμβαση, κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών
«Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η ΝΔ κάνει όλα όσα λέει και θα συνεχίσει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
«Κατέληξε οπαδός της πολιτικής Τσίπρα» απαντά το ΠΑΣΟΚ
«Με μεθοδική δουλειά, αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής στη Δυτική Αττική», δήλωσε ο Περιφερειάρχης
«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη τόνωση της απασχόλησης», δήλωσε η υπουργός Εργασίας
Στόχος να περιοριστούν οι έμμεσες επιπτώσεις του αυξημένου κόστους μεταφορών στην αγορά
Προθεσμία έως 6 Σεπτεμβρίου - Μισθός, πλήρης ασφάλιση και επιδόματα για νέους 15-29 ετών
«Αποκορύφωμα θράσους και έλλειψη επίγνωσης»
Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν τη διακρατική συμφωνία για την «Ασπίδα του Αχιλλέα»
«Έσχατο μέτρο οι συγχωνεύσεις σχολείων» σημειώνει η υπουργός Παιδείας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.