Πολιτικη & Οικονομια

Το καρπολόγημα #5

  Ο Φάνης Κουτουβέλης έλυσε το πρόβλημα μηχανοργάνωσης στα περίπτερα

109359-216859.jpg
Μαρίνα Βρανοπούλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
27863-63111.jpg

 Η Μαρίνα Βρανοπούλου συνομιλεί με τον Φάνη Κουτουβέλη συνιδρυτή & διευθύνοντα σύμβουλο του i-kiosk

Τι είναι το i-kiosk;

Το i-kiosk είναι ένα σύγχρονο και εύχρηστο λογισμικό μηχανογράφησης για τα μικρά καταστήματα λιανικής, όπως τα περίπτερα και mini-market. Εμείς το χαρακτηρίζουμε σαν έναν αλάνθαστο ψηφιακό βοηθό για τον σύγχρονο καταστηματάρχη. Μέσα από το i-kiosk οι πωλήσεις περνάνε από ένα barcode scanner με το οποίο, ο καταστηματάρχης είναι σε θέση να γνωρίζει με ακρίβεια το στοκ που έχει στο ράφι και να ελέγχει αυτόματα τις παραγγελίες, το ταμείο και τους υπαλλήλους του.

Πώς σας ήρθε η ιδέα;

Με τον έναν εκ των δύο συνεργατών μου, τον Κωνσταντίνο Καζανή, σπουδάζαμε μαζί στο Βόλο στο τμήμα Μηχανικών Η/Υ. Τυχαία, μία μέρα παρατηρήσαμε ότι αυτά τα μικρά καταστήματα στην Ελλάδα είναι πάρα πολλά και δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο σύστημα για την οργάνωσή τους. Έτσι ξεκινήσαμε με μία έρευνα που κάναμε στα μαγαζιά του Βόλου και είδαμε από τα αποτελέσματά της ότι οι περισσότεροι χρειαζόντουσαν ένα προϊόν σαν το i-kiosk. Κάπως έτσι άρχισαν όλα. Αργότερα, στην ομάδα προστέθηκε και ο Ορέστης Τζανετής και από τότε είμαστε ταγμένοι και οι τρεις σε αυτό που κάνουμε και στους στόχους της εταιρίας μας.

Είναι δυσκολότερο ένα καινοτόμο πρότζεκτ να ξεκινάει πρώτα στην επαρχία;

Ειδικά στις μέρες μας είναι εύκολο να ξεκινήσει κυριολεκτικά από παντού. Δεν έχει σημασία αν είσαι σε κάποιο χωριό ή στο Silicon Valley. Αυτά που χρειάζεσαι είναι όρεξη για δουλειά, ένα laptop και σύνδεση στο internet. Αυτά βέβαια ισχύουν για το Software & Web business. Βέβαια, από τη στιγμή που ξεκινήσει κάτι πιστεύω, πως παίζει ρόλο και η τοποθεσία καθώς διαφορετικές ευκαιρίες προκύπτουν σε μία μεγάλη πόλη με οργανωμένο οικοσύστημα επιχειρηματικότητας και διαφορετικές αν είσαι σχετικά αποκομμένος.

n

Σε ποιο στάδιο εξέλιξης βρίσκεται το i-kiosk;

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ήδη στην 3η έκδοση του λογισμικού και ήδη, είναι η δημοφιλέστερη λύση στη συγκεκριμένη αγορά με εγκαταστάσεις πανελλαδικά.

Σας βοήθησε το κράτος ή κάποιος άλλος φορέας στη δημιουργία και στη διαξεγωγή του πρότζεκτ;

Όχι. Δεν είχαμε και δεν έχουμε λάβει βοήθεια από κανέναν κρατικό φορέα. Την εταιρεία μας την ξεκινήσαμε σχεδόν με μηδενική επένδυση και μόνο από προσωπικές μικρές αποταμιεύσεις. Στην πορεία βέβαια, το 1ο βραβείο που πήραμε από την Εθνική Τράπεζα στον διαγωνισμό “Καινοτομίας και Τεχνολογίας”, μας έδωσε μία καλή ώθηση αφού συνοδευόταν από χρηματικό έπαθλο 20.000 ευρώ.

n

 Παίζει ρόλο το νεαρό της ηλικίας σας στο χαρακτήρα και στην εξέλιξη του πρότζεκτ;

Ναι, πιστεύω πως παίζει ρόλο. Όταν είσαι νέος και μπαίνεις απότομα στις συνθήκες της πραγματικής αγοράς, μπορεί από τη μία να σου λείπει η εμπειρία αλλά από την άλλη, έχεις ανόθευτο μυαλό και φρέσκιες ιδέες.

Πιστεύω πως η νόρμα, το καθιερωμένο, η πεπατημένη σε κάθε περιβάλλον ή βιομηχανία, είναι ότι χειρότερο για την καινοτομία. Όταν αντιμετωπίζεις μία νέα πρόκληση σαν λευκό καμβά που μπορείς να σχεδιάσεις εσύ τον δικό σου τρόπο με τον οποίο να λύνεις ένα πρόβλημα, εκεί μπορεί να προκύψει σοβαρή καινοτομία. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχει οριοθετηθεί η φαντασία σου και η δημιουργικότητα από τα “standard” που υπάρχουν εκεί έξω. Έτσι πιστεύω, πως το νεαρό της ηλικίας έρχεται σε ισορροπία με την έλλειψη εμπειριών και μπορεί να κάνει τη διαφορά σ’ ένα νέο πρότζεκτ.

Τι θα συμβούλευες έναν νέο που σκέφτεται να ξεκινήσει μία δική του start-up;

Χωρίς να θέλω να φανώ εκτός πραγματικότητας, θεωρώ πως τώρα είναι η ιδανικότερη περίοδος για επιχειρηματικότητα και κυρίως για καινοτομική επιχειρηματικότητα. Η στρέβλωση με τις αλόγιστες προσλήψεις στο δημόσιο έχει καταρρεύσει. Επίσης, όλες οι μεγάλες εταιρείες μειώνουν τα έξοδα τους, έχουν μπει σε λογική απολύσεων και, το αξίωμα “Πτυχίο & Μεταπτυχιακό = Καριέρα” φαίνεται ότι είναι πιο αβέβαιο από ποτέ. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να στραφούμε στην επιχειρηματικότητα, στην επιχειρηματικότητα που δημιουργεί νέες λύσεις, που εξάγει καινοτομία και όχι που απλά εμπορεύεται προϊόντα άλλων. Βέβαια, για να γίνει κάτι τέτοιο σωστά απαιτείται να αλλάξει η νοοτροπία και η παιδεία του λαού μας, να προβληθούν νέα ερεθίσματα και να αποβάλλουμε ό,τι έχει σχέση με την παλιά Ελλάδα και τους μηχανισμούς της.


Για να ενημερώνεστε και για να να επικοινωνείτε με τα στελέχη του i-kiosk ανατρέξτε στις ακόλουθες ιστοσελίδες:

στο διαδίκτυοwww.i-kiosk.gr/

στο Facebookwww.facebook.com/ikioskgr

www.linkedin.com/in/koutouvelis

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ