Πολιτικη & Οικονομια

Πειρατές στη Βουλή;

Βαγγέλης Κορωνάκης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη Σουηδία τo 2006 για να διεκδικήσουν ιντερνετικές ελευθερίες και να εναντιωθούν στους νόμους που κατά την άποψή τους υπερπροστατεύουν την πνευματική ιδιοκτησία.

Γρήγορα εξαπλώθηκαν σε 57 χώρες και αναγνωρίστηκαν επισήμως σαν κόμματα σε 22. Μπήκαν στην Ευρωβουλή με 2 ευρωβουλευτές, στο κοινοβούλιο του Βερολίνου και μόλις πριν λίγες μέρες στο τοπικό κοινοβούλιο του Σάαρλαντ της Γερμανίας (σύνολο 19 βουλευτές), ενώ έχουν παρουσία σε δημοτικά συμβούλια όλης της Ευρώπης με 201 τοπικούς «Πειρατές».

Κοινές τους αρχές είναι η προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών ελευθεριών, η μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για το copyright και οι αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις πατέντες. Σε κάθε χώρα βέβαια έχουν την δική τους ατζέντα.

Το κόμμα των Πειρατών Ελλάδας ιδρύθηκε επισήμως στις 10 Φεβρουαρίου 2012 και λόγω της συγκυρίας δεν μπορούσε παρά να επεκτείνει τις θέσεις του πέρα από τις ψηφιακές ελευθερίες, σε μια σειρά από άλλα θέματα.

Τι είναι οι «Έλληνες Πειρατές»;  Άλλη μια ομάδα ανθρώπων που είδαν φως στο μεταμνημονιακό πολιτικό σκηνικό της χώρας και μπήκαν, ή μια σοβαρή εναλλακτική στο πολυκερματισμένο πολιτικό σύστημα;

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του κόμματος Ανέστης Σαμουρκασίδης μίλησε στο athensvoice.gr

    image


Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εμφανιστεί πολλά νέα κόμματα για να διεκδικήσουν την ψήφο των Ελλήνων στις επερχόμενες εκλογές. Τι παραπάνω πιστεύετε ότι έχει να προσφέρει το κόμμα των Ελλήνων Πειρατών στην πολιτική ζωή της χώρας ;

Το κόμμα Πειρατών Ελλάδας δεν σχετίζεται με την τρέχουσα συγκυρία της κρίσης αν και γεννιέται μέσα της. Τα κόμματα Πειρατών ξεκίνησαν το 2006 και εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια και σε όλον τον πλανήτη πρόσφατα. Πιθανότατα πολλά από τα κόμματα που δημιουργούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, θα εξαφανιστούν μετά τις πρώτες εκλογές, ενώ άλλα θα ζήσουν λίγο παραπάνω, αλλά θα χαθούν. Ιδιαίτερο πρόβλημα θα έχουν τα κόμματα που βασίζονται σε ένα-δύο προβεβλημένα στελέχη και τα ακούτε ως «το κόμμα του τάδε, το κόμμα της τάδε» αντί να τα ακούσετε με το όνομά τους ή τις θέσεις τους.

Το παράδειγμά μας είναι αρκετά διαφορετικό, με ένα κόμμα χωρίς πρόεδρο - ηγέτη - φίρμα, φτιαγμένο από νέους ανθρώπους με μέσο όρο ηλικίας μελών τα 36 χρόνια. Ενα κόμμα που πρώτα εφαρμόζει το ίδιο, αυτό που μετά ζητάει στη δημόσια ζωή (π.χ. διαφάνεια, συμμετοχική / άμεση δημοκρατία, ξεπέρασμα του άξονα Αριστερά-Κέντρο-Δεξιά), ένα κόμμα που φτιάχτηκε με 300 ευρώ που μάζεψε από μέλη του και άλλα 1000 ευρώ γενικά έξοδα που τα έδωσαν από την τσέπη τους όσοι μπορούσαν.

Σε πολλούς τομείς στο πρόγραμμά σας δεν έχετε συγκεκριμένες θέσεις (π.χ εξωτερική πολιτική, μεταναστευτικό) και σε άλλους, όπως η οικονομία, οι θέσεις σας είναι μάλλον κάπως γενικές. Αν όμως οι πολίτες σάς στείλουν στη Βουλή, οι βουλευτές σας θα βρεθούν αντιμέτωποι με ψηφοφορίες και γι αυτά τα θέματα. Δεν θα έπρεπε οι ψηφοφόροι σας να γνωρίζουν από πριν τι θα κάνετε στη Βουλή όταν έρθει η ώρα;

Οι θέσεις μας για την οικονομία δεν είναι γενικές. Είμαστε το πρώτο κόμμα Πειρατών στην Ευρώπη με κεφάλαιο περί οικονομίας στο πρόγραμμά του. Η σημαντικότερη παράμετρός του η διαφάνεια, που μαζί με γρήγορη απονομή δικαιοσύνης από ανεξάρτητους δικαστές οδηγεί σε καταπολέμηση της διαφθοράς, έχει αντίκτυπο περίπου 12 δις ευρώ το χρόνο στα δημόσια έσοδα.

Στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να προωθείς συντονισμένα ατζέντα διαφάνειας και ελευθερίας σε πάνω από 50 κράτη και να έχεις φίλους σε 22 ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος για κάθε θέμα στο οποίο δεν διαμορφώσαμε ακόμη άποψη, η λύση βρίσκεται στη δημόσια, διαφανή διαβούλευση. Ετσι π.χ. όταν διαμορφωθεί θέση για το μεταναστευτικό, προφανώς δεν θα είναι κάποιο άκρο (ανοιχτά σύνορα σε όλους / να φύγουν όλοι) αλλά μια ζυγισμένη από όλους μας θέση, η οποία θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως διατυπώθηκαν από τον ΟΗΕ και ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει το σωστό πλαίσιο για τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες, ώστε να μην έχουμε φαινόμενα δυσλειτουργίας της κοινωνίας όπως εμφανίζονται σε κάποια σημεία κυρίως της Αθήνας.

Τέτοιες ζυγισμένες και λειτουργικές θέσεις που προκύπτουν από διαβουλεύσεις έχουν τη μέγιστη δυνατή αποδοχή και δεσμεύουν και τους βουλευτές μας. Οι βουλευτές μας κατεβαίνοντας κάτω από την Πειρατική σημαία ξέρουν ότι θα κληθούν να ψηφίζουν αυτά που πραγματικά θέλει το σώμα των μελών του κόμματος και με βάση την αρχή μας «τα πρόσωπα αποφασίζουν» θα ζητούν πραγματικά δημοψηφίσματα για τα ζητήματα που απασχολούν όλους τους Έλληνες. Οι βουλευτές μας είναι διευκολυντές ώστε η θέληση όλων των προσώπων να έχει πραγματική παρουσία στη Βουλή.

Η διαφάνεια, η αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης, η καταπολέμηση της διαφθοράς κλπ, αποτελούν εξαγγελίες σχεδόν όλων των κομμάτων. Αυτά που βρέθηκαν στην εξουσία όμως απέτυχαν να τα εφαρμόσουν. Πιστεύετε ότι δεν ήθελαν ή ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες που ούτε οι Έλληνες Πειρατές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν;

Δεν ήθελαν, γιατί η επιλογή της διαφάνειας δεν ταιριάζει με την εξυπηρέτηση των εσωτερικών συμφερόντων τους. Αν θέλανε αρκούσε ένας νόμος με δυο άρθρα (ελεύθερη πρόσβαση κάθε Ελληνα σε όλα τα δημόσια έγγραφα - εκτός άκρως απόρρητων - χωρίς να απαιτείται απόδειξη έννομου συμφέροντος και επέκταση της «Διαύγειας» σε όλες ακόμη και τις μη φανερά οικονομικές αποφάσεις). Επίσης κατάργηση της ατιμωρησίας των υπουργών, μέσω του νόμου περί μη-ευθύνης. Το παλιό πολιτικό σύστημα δεν θέλει να το κάνει, γιατί έτσι θα υπογράψει το τέλος του.

Ποια είναι η θέση των Ελλήνων Πειρατών για το μνημόνιο; Θεωρείτε ότι είναι καταστροφικό για τη χώρα ή αναγκαίο κακό; Αν το κόμμα σας είχε βουλευτές στην προηγούμενη Βουλή θα είχατε ψηφίσει υπέρ ή κατά και γιατί;

Η θέση μας είναι ότι πριν το πρώτο μνημόνιο θα έπρεπε να έχει υπάρξει πλήρης ενημέρωση για την κατάσταση και τις εναλλακτικές δυνατότητες που είχαμε τότε και μετά δημοψήφισμα ή εκλογές. Αν είχαμε βουλευτές θα είχαν κάνει αυτό που λένε το καταστατικό και οι αρχές μας. Θα είχαν ρωτήσει το σώμα των μελών και θα είχαν ψηφίσει ανάλογα.

Αν μετά τις εκλογές έχετε παρουσία στη Βουλή και δεν υπάρχει αυτοδυναμία κανενός κόμματος, θα είσασταν διατεθειμένοι να συμμετέχετε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας; Αν ναι, κάτω από ποιες προϋποθέσεις;

Στο καταστατικό μας προβλέπουμε να εγκριθεί κάτι τέτοιο από τα 2/3 των μελών μας. Προφανώς οι προϋποθέσεις θα συνδέονταν με την νομοθέτηση βασικών μας θέσεων και ό,τι άλλο πει το σώμα των μελών.

Παρά το παραπάνω θεωρητικό ενδεχόμενο η ρεαλιστική εκτίμηση είναι ότι το «σύστημα» θα έβρισκε απλούστερες λύσεις σε άλλα κόμματα, από το να ρισκάρει να «αυτο-υπονομευθεί», νομοθετώντας τις λύσεις των Πειρατών που καθιστούν το παλιό σύστημα «άχρηστο».

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα άμεσα βήματα που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα στον τομέα της τεχνολογίας και της ψηφιακής κοινωνίας, ώστε η χώρα να συγκλίνει όσο το δυνατόν περισσότερο με τις προηγμένες χώρες; Δώστε μου ένα παράδειγμα με τα πέντε πρώτα μέτρα που θα παίρνατε αν είχε την ευθύνη γι' αυτό το κόμμα σας.

Εχοντας την ευθύνη για τα αντίστοιχα θέματα θα νομοθετούσαμε:

  • Τη χρήση ανοιχτού και ελεύθερου λογισμικού στο Δημόσιο κατά προτεραιότητα και προσφυγή σε «κλειστό/εμπορικό» μόνο όταν δεν γίνεται διαφορετικά.
  • Τον καθορισμό της πρόσβασης κάθε προσώπου σε γραμμή broadband ως δικαίωμα, όπως έχει νομοθετήσει η Φινλανδία και νομοθέτηση ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν μπορεί να εμποδίζεται ούτε προσωρινά, ούτε μόνιμα, ούτε πλήρως, ούτε τμηματικά.
  • Την απαγόρευση εμπορικής χρήσης των τεχνικών περιορισμών Digital Rights Management.
  • Νομοθετική εξασφάλιση της ουδετερότητας του διαδικτύου (network neutrality) και της ίσης μεταχείρισης για όλους τους χρήστες από τους διαχειριστές του δικτύου.
  • Την πλήρη και ελεύθερη ψηφιακή πρόσβαση σε όλα τα σχολικά βιβλία, σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα, καθώς και στα πανεπιστημιακά συγγράμματα.

Είστε ικανοποιημένοι από την κάλυψη που έχει η προσπαθειά σας από τα παραδοσιακά ΜΜΕ και πόσο σημαντικός πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος τους στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος;

Ναι είμαστε κάπως ικανοποιημένοι, με την έννοια ότι δεν μπορούμε να απαιτήσουμε τίποτε· όχι από τα κρατικά ΜΜΕ που κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου (ή δεν ασχολούνται πέραν των εντολών που έχουν). Kαι με κίτρινη κάρτα σε μια «δεξιά» εφημερίδα, μια «σοσιαλιστική» εφημερίδα και ένα «αριστερό» περιοδικό που ενώ ζήτησαν και πήραν συνεντεύξεις, τις «έκοψαν».

Ισως τα παραδοσιακά ΜΜΕ παίξουν κάποιο ρόλο στις μεγάλες ηλικίες, μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι ακόμη και πασίγνωστες εφημερίδες, περιοδικά και ραδιόφωνα δεν επηρέασαν καθόλου τα click μας ή τις εγγραφές μελών ή το twitter (το ελέγξαμε προσεκτικά). Αντίθετα ακόμη και μετρίως γνωστά blogs ή sites φέρανε μετρήσιμο traffic. Το τζίνι έχει βγει από το μπουκάλι και δεν θα γυρίσει πίσω.

Αν στις εκλογές δεν καταφέρετε να μπείτε στη Βουλή, ποια θα είναι τα επόμενα βήματά σας;

Ούτως ή άλλως θα κάνουμε ένα συνέδριο μέσα στο 2012 και θα αγωνιστούμε για τις ευρωεκλογές του 2014. Οπως σε όλα, έτσι και σ' αυτό τα μέλη θα έχουν τον πρώτο λόγο στο τι άλλο θέλουμε να κάνουμε.


www.pirateparty.gr