- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αυτοκριτική ματιά
Δεν υπήρξα ποτέ στέλεχος κόμματος εξουσίας. Συνήθως διατύπωνα απόψεις «κόντρα στο ρεύμα». Όμως νοιώθω την ανάγκη πριν εκφράσω την κριτική μου στις κυρίαρχες πολιτικές και στο δικομματικό σύστημα να μιλήσω με αυτοκριτική ΚΑΙ για τις ευθύνες της αριστεράς.
Τι θέλω να πω; Ότι η αριστερά μπορεί να μην είχε κυβερνητικούς ρόλους, να μην ενεπλάκη στο σκληρό παιχνίδι του πελατειακού κράτους αλλά δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τη σημερινή εικόνα της χώρας. Πιθανώς όχι όλη η αριστερά αλλά μεγάλο τμήμα της έγινε φορέας -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- λαϊκιστικών διεκδικήσεων και μαξιμαλιστικών στόχων. Με αυτά διαπαιδαγωγήθηκαν πολλές γενιές πολιτών από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.
Αναγνωρίζω ότι έξω από τους διοικητικούς μηχανισμούς τοποθετείσαι πιο εύκολα, πιο άνετα. Είναι δηλαδή δύσκολο να μετασχηματίζεις τις ρομαντικές ιδέες σε καθημερινούς μηχανισμούς διαχείρισης. Πολλές φορές οι αριστεροί διατυπώνουν ελκυστικές προτάσεις μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο πεδίο εφαρμοσμένης πολιτικής.
Όλη η μεταπολίτευση οικοδομήθηκε από τη σκοπιά ενός γενικευμένου δόγματος «σοσιαλιστικού παραδείσου» ως εναλλακτικό σχέδιο στη σκληρή καπιταλιστική πραγματικότητα. Ο παράδεισος αποδείχτηκε φενάκη και πολλά πλεονεκτήματα του σημερινού συστήματος -τα οποία η αριστερά πολέμησε σε προηγούμενους χρόνους- σήμερα τα υπερασπίζεται ως μεγάλες κατακτήσεις. Σχεδόν πάντα η Αριστερά υιοθέτησε όλες τις μορφές και όλα τα αιτήματα κινητοποιήσεων. Ακόμα και ακραία ή αντιφατικά. Γνωρίζοντας ότι οι «άλλοι» καλούνται να δώσουν πραγματικές απαντήσεις για τις διεκδικήσεις.
Σε αυτή τη διαδρομή, θετική εξαίρεση υπήρξε ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς. Πρώτα και κύρια γιατί μίλησε για τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία ως αναπόσπαστα στοιχεία του σοσιαλιστικού προτάγματος. Αλλά και γιατί με συναίσθηση αριστερού ρεαλισμού προσπάθησε να προβάλλει μεταρρυθμίσεις οι οποίες ήταν εφικτές και όχι μαξιμαλιστικές.
Σήμερα που ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει έχει σημασία η νέα περίοδος της ελληνικής δημοκρατίας να στηριχτεί σε λιγότερα λόγια και πιο πολλές πράξεις, σε λιγότερες υποσχέσεις και πιο πειστικές απαντήσεις. Σε αυτό το νέο τοπίο η δημιουργία της ΔΗΜ.ΑΡ. εξέφρασε αυτή τη λογική αναστοχασμού μέσα στην αριστερά. Πριν αλλάξουμε το σύστημα να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι! Έχω τη γνώμη ότι στην πορεία προς τις εκλογές το πιο χρήσιμο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει κάθε πολιτική δύναμη, κάθε πολιτικό ρεύμα είναι η ίδια η αυτοκριτική διάθεση για την πορεία της χώρας. Άλλωστε κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής. Και είναι σίγουρο πως μέσα από μια διαδικασία αυτογνωσίας τελικά γίνεσαι πιο ειλικρινής. Αυτό χρειαζόμαστε όλοι!
*Ο Θόδωρος Μαργαρίτης είναι μέλος της Εκτ. Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στις Κυκλάδες η αμόλυβδη αγγίζει τα 2,22 ευρώ το λίτρο
«Η ΔΕΘ θα είναι ο καθρέφτης της αλήθειας για όλους»
Σε ποιους τομείς επιβάλλεται η διακοπή εργασιών και πώς προστατεύονται οι ομάδες υψηλού κινδύνου
Ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση
Οι 5+1 παρεμβάσεις για την δημόσια παιδεία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους πολίτες να καταψηφίσουν τη ΝΔ - Πυρά για 13η σύνταξη, ΟΠΕΚΕΠΕ και ακρίβεια
Προς ψήφιση και οι νέες διατάξεις για τα πατίνια
Από τον Ντέιβιντ Κάμερον και την Τερέζα Μέι μέχρι τον Κιρ Στάρμερ και τον Αντι Μπέρναμ
Συστρατεύεται με την Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη του Αλέξη Τσίπρα
Πολύ υψηλή συμμετοχή με 43.500 δικαιούχους
H απόφαση ελήφθη σε συνέχεια των αρχειοθετήσεων υποθέσεων από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
Πόσοι είναι οι επιδοτούμενοι άνεργοι
Έρχονται αναδρομικά 1.200 ευρώ με την πρώτη πληρωμή
Πότε ξεκινούν τα νέα μέτρα
Η δήλωση του ΠτΔ για την 52η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο
«Σχεδιάζουμε το μέλλον με επίκεντρο τις ανάγκες των νησιωτών μας», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας
Αναλυτικός οδηγός με όσα πρέπει να γνωρίζετε
«Πενήντα δύο χρόνια μετά, τιμούμε τους ήρωες που υπερασπίστηκαν την ελευθερία», τόνισε ο πρωθυπουργός
Όλες οι ημερομηνίες πληρωμών, τι ώρα μπαίνουν τα λεφτά στα ΑΤΜ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.