Πολιτικη & Οικονομια

Ζητείται ελπίς

Τη Δευτέρα που μας πέρασε ο Θόδωρος Πάγκαλος υπερέβη ακόμη και τον εαυτό του.

Νίκος Γεωργιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 353
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τη Δευτέρα που μας πέρασε ο Θόδωρος Πάγκαλος υπερέβη ακόμη και τον εαυτό του. Δήλωνε στην ισπανική «El Mundo» πως το επί της ουσίας δίλλημα είναι «Μεσοπρόθεσμο ή Τανκς», μία παραλλαγή της ιστορικής ρήσης του Μίκη Θεοδωράκη. Στην Ελλάδα τα συνθήματα αυτά πιάνουν τόπο, παρά την ουσιώδη πολιτική ανοησία την οποία εμπεριέχουν. Ξυπνούν συλλογικά ανακλαστικά.

Την ίδια μέρα το μεσημέρι τα ζάρια είχαν ριχτεί στην πράσινη τσόχα της Βουλής. Η υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου ήταν δεδομένη για τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Τα «κουκιά» έβγαιναν και έμενε ο κ. Αθανασιάδης, βουλευτής Κοζάνης, επιχειρηματίας και εκπρόσωπος των τοπικών συμφερόντων του «συστήματος ΔΕΗ», ως μόνος σίγουρος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που θα το καταψήφιζε. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκλεισε ραντεβού μαζί του για να τον μεταπείσει. Στη Βουλή λεγόταν που θα του έκαναν το χατίρι να μην συμπεριλάβουν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σε αυτόν το νόμο. Η Χρύσα Αράπογλου, ο Κουρουπλής από την Αιτωλοακαρνανία και ο Ρομπόπουλος από τη Θεσσαλονίκη είχαν τεθεί υπό το μικροσκόπιο του Τσάρου για να μην γίνει καμιά στραβή. Η Ντόρα και οι δικοί της θα ψήφιζαν «παρών» ώστε το εκλογικό μέτρο να πέσει. Ακόμη και με 149 βουλευτές το Μεσοπρόθεσμο θα πέρναγε. Εν είδει χρυσής εφεδρείας η Έλσα Παπαδημητρίου, βουλευτής Αργολίδος της ΝΔ, η οποία πήρε τη μεγάλη απόφαση να αποκηρύξει τον Σαμαρά προετοιμαζόμενη να υπερψηφίσει το σατανικό ανοσιούργημα, σύμφωνα με πανηγυρικές δηλώσεις της στην εφημερίδα «Τα Νέα». Η εξίσωση λοιπόν έβγαινε με δύο ή ακόμη και τρεις απώλειες βουλευτικών ψήφων στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Τη Δευτέρα το μεσημέρι ο Νικολά Σαρκοζί διέψευδε και αυτός πανηγυρικά τον άλλο μεγάλο παράγοντα, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όστις προ εικοσιτετραώρου δήλωνε πως δεν υφίσταται σχέδιο Β για τη διάσωση της Ελλάδας εκτός από το Μεσοπρόθεσμο και τα συναφή. Ο Γάλλος ανακοίνωνε στο Παρίσι την πρόθεση μετακύλισης της αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων για μία τριακονταετία. Οι γαλλικές τράπεζες συμφώνησαν.

Το πρωί της Δευτέρας ο αρθρογράφος της βρετανικής «Financial Times», ο οποίος μόλις προχθές σημείωνε με σιγουριά πως το Μεσοπρόθεσμο είναι η μοναδική λύση για την Ελλάδα, ξαφνικά άλλαξε γνώμη. «Μάλλον οι Έλληνες βουλευτές θα έπρεπε καταψηφίσουν το σχέδιο αυτό» επισήμαινε με χαρακτηριστική άνεση, αναιρώντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του. Πρόκειται για το γνωστό «σαΐνι» Βόλφαγκ Μίνχαου. Τώρα γιατί ξαφνικά άλλαξε γνώμη, λέγοντας μάλιστα πως «η Τρόικα είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα», ο Θεός και η ψυχή του. Βλέπετε οι Εγγλέζοι είχαν αρχίσει από το Σαββατοκύριακο να ζητούν από την ΕΕ να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Πρώτος στη σειρά αυτός ο ανεκδιήγητος δήμαρχος Λονδίνου, ο Μπόρις Τζόνσον. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.

Συμπέρασμα: ο μεγάλος ασθενής δεν είναι η  Ελλάδα, η οποία είναι κλινικά νεκρή άλλωστε. Είναι η ίδια η Ευρώπη, η οποία ούτε ξέρει ποιον θα αφήσει ούτε με ποιον θα συνεχίσει.

Οι αναφορές των οικονομικών επιτελείων της Δύσης είναι εξαιρετικά απαισιόδοξες. Η ανάπτυξη της Κίνας θα σημειώσει κάμψη το 2012, που σημαίνει ότι θα σημειωθεί κάμψη στη ζήτηση κυρίως γερμανικών προϊόντων. Η συνεχής έκδοση πληθωριστικού νομίσματος από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία προεξοφλεί ένα πολύ ακριβό ευρώ. Η Γερμανία και η Γαλλία θα αντιμετωπίσουν σοβαρά ζητήματα την επόμενη χρονιά. Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο όπου οι συζητήσεις μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών έχουν ως επίκεντρο την επιβολή δραστικής περικοπής δαπανών, ώστε να αποφευχθεί στάση πληρωμών από το αμερικανικό κράτος.

Η Ευρώπη αντίθετα επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, πιστεύοντας πως αργότερα θα μπορεί να διαχειριστεί τα της οικονομικής κρίσης υπό καλύτερες προϋποθέσεις. Μέγα σφάλμα. Η Ευρώπη νόμιζε πως διέθετε λύση για το ελληνικό ζήτημα τον περασμένο Μάρτιο, αλλά ανέβαλε τη λήψη αποφάσεων για τις αρχές καλοκαιριού. Τον Ιούνιο αντελήφθη την κρισιμότητα της κατάστασης. Προσπαθεί απεγνωσμένα και όχι συντεταγμένα να δώσει λύσεις, αλλά αναβάλλει την πλήρη υιοθέτησή τους για τον Σεπτέμβριο. Το φθινόπωρο όμως η κατάσταση ενδεχομένως (σίγουρα) θα έχει καταλυτικά χειροτερέψει. Η Ευρώπη θα έχει κερδίσει χρόνο μεν, αλλά θα έχει απολέσει την πρωτοβουλία κινήσεων. Η ΕΕ νόμιζε πως διέθετε μερικά εξάμηνα ακόμη για την ολοκλήρωση μέρος του πειράματος με την ελληνική οικονομία. Η αναποφασιστικότητα και το έλλειμμα πολιτικής βούλησης, σύμπνοιας και πολιτικής αρχιτεκτονικής θα της στοιχίσει. Στο μεταξύ το «Πειραματόζωο» πιθανότατα θα είναι νεκρό.

Στις ελληνικές πλατείες άρχισε να καλλιεργείται ο νέος εθνικός διχασμός. Οι «ποδοπατημένοι» από το Μνημόνιο άρχισαν να πιστεύουν τους νεκρομάντεις, οι οποίοι προφητεύουν τη χρεοκοπία και την επιστροφή στη δραχμή. Η υπόγεια «συνεννόηση» μεταξύ Δεξιάς και αριστερών απεδείχθη θαυματουργή. Ακροδεξιοί μανιασμένοι και ακροαριστεροί θυμωμένοι παλεύουν για τον έλεγχο της «Πλατείας». Θυμίζει Έτορε Σκουόλα με το αμίμητο «Άθλιοι, βρόμικοι και κακοί». Θυμίζει λίγο και «Στρατηγική της αράχνης» του Μπερτολούτσι. Πρόκειται για μία παράσταση όπου οι πρωταγωνιστές, απελπισμένοι από την απώλεια του παραδείσου, είναι έτοιμοι να δεχτούν νέους προφήτες. Ο Κώστας από την Κηφισιά με γυναίκα και παιδιά κατεβαίνει κάθε απόγευμα στο κέντρο της πόλης. Πριν από τρία βράδια εξηγούσε στους συνδαιτυμόνες του πως θέλει επιστροφή στη δραχμή, αποχώρηση από την Ευρώπη και... να ριχτούν στη θάλασσα οι μετανάστες. Όχι, δεν είναι φασίστας ούτε ακροδεξιός. Αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερός και επιθυμεί να ξεσπάσει εμφύλιος ώστε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, όπως λέει. Ο Κώστας, μικροαστός Κηφισιώτης, έγινε λούμπεν χωρίς να το καταλάβει καλά καλά. Είναι ο φόβος; Είναι η απόγνωση; Είναι ότι για πρώτη φορά ανακάλυψε πως έφτασαν πραγματικά τα δύσκολα; Η Δημοκρατία είναι εύκολη σε περιόδους ευμάρειας. Είναι στοίχημα σε περιόδους κρίσης. Είναι το ζητούμενο σε περιόδους ανατροπών, Κώστα μου.

Σήμερα είναι Πέμπτη και το μεσημέρι θα ψηφιστεί στη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Τον Οκτώβριο με Νοέμβριο μία αποκαμωμένη κυβέρνηση και μία Σοσιαλδημοκρατία σε κώμα, θα προσφεύγουν σε εκλογές. Μία ανάπηρη Δεξιά και μία ισοπεδωμένη Αριστερά δεν θα είναι σε θέση να διεκδικήσουν με αξιώσεις την προοπτική αναδόμησης αυτής της χώρας. Η «Πλατεία» δεν θα έχει ακόμη αναδείξει νέους προφήτες. Η Ευρώπη θα μετρά απώλειες αλλά θα είναι αργά για δάκρυα. Στην Ιταλία, στην κοιλάδα της Μπρέτσια, θα κλείνουν η μία φάμπρικα μετά την άλλη. Στην Αθήνα, αγανακτισμένοι  εκπαιδευτικοί θα συγκεντρώνονται στα Προπύλαια για να φρενάρουν την Τριτοβάθμια Μεταρρύθμιση. Πολλά πανεπιστήμια δεν θα έχουν λειτουργήσει λόγω… λευκής απεργίας. Ο Παναθηναϊκός θα έχει πουληθεί σε ξένους. Ο Φώτσης θα παίζει στη «Γαλατάσαράι» στην Πόλη. Ο Μάκης Ψωμιάδης θα έχει αποφυλακιστεί «διά ανήκεστον βλάβην». Ο Μπέος θα νοσηλεύεται στο Γεννηματά με σπονδυλαρθρίτιδα. Στη Βαλαωρίτου θα συζητούν το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού Βενιζέλου - Ντόρας με τη συνδρομή του κύκλου Βορίδη και του ενός τρίτου της ΝΔ. Θα αναμένεται η τελική διαπραγμάτευση για την καταβολή, με καθυστέρηση, της 6ης δόσης. Θα έχει διαπιστωθεί και νέα μείωση των εσόδων. 

n.georgiadis1@yahoo.com