Πολιτικη & Οικονομια

Δουκάκης σε Παυλόπουλο: Δεν καταλαβαίνω την πολιτική της ΕΕ στην Ελλάδα

«Αν ο Πρόεδρος Ρούσβελτ, το 1932, έπρεπε να εφαρμόσει τέτοιες πολιτικές, η χώρα μας δεν θα είχε ποτέ ξεπεράσει τη μεγάλη ύφεση»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
136642-312565.jpg

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του, την Πέμπτη, με τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης και υποψήφιο Πρόεδρο των ΗΠΑ στις εκλογές του 1988, Μάικλ Δουκάκη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος απαντώντας σε επισήμανση του κ. Δουκάκη για την ανάγκη τροποποίησης της πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της κρίσης, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ξαναβλέπει την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής της και προσέθεσε ότι η επιβολή της λιτότητας βαθαίνει το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων και αναδεικνύει τα κοινωνικά αδιέξοδα.

Όπως προέβλεψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Ελλάδα θα υπερβεί την κρίση και εκτίμησε ότι αυτή την προσπάθεια θα την στηρίξουν όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις ενωμένες, πέρα και έξω από τις επιμέρους διαφορές. Άλλωστε, σημείωσε, το οφείλουμε στον ελληνικό λαό το γρηγορότερο δυνατό να βγούμε απ' αυτό το αδιέξοδο και κυρίως στη νέα γενιά, η οποία τόσα έχει υποφέρει αυτόν τον καιρό.

Απευθυνόμενος στον κ. Δουκάκη, ο κ. Παυλόπουλος τον χαρακτήρισε κορυφαίο πολιτικό των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και κορυφαίο Έλληνα, ενώ τον προσφώνησε με τον τίτλο του Προέδρου, υπογραμμίζοντας, ότι θα του άξιζε πραγματικά να τον είχε κατακτήσει. Επίσης, σημείωσε ότι, ως βουλευτής και κυβερνήτης της Μασαχουσέτης αλλά, κυρίως, ως υποψήφιος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής απέδειξε και ανέδειξε το υψηλό ήθος του, που είναι αντάξιο των αρχών και των αξιών του μεγάλου αμερικανικού έθνους και της δημοκρατίας που αυτό εκφράζει.

Παράλληλα, προσέθεσε ότι και ως Έλληνας της Διασποράς ο Μάικλ Δουκάκης στάθηκε δίπλα στην ομογένεια, δίπλα στην Ελλάδα και το απέδειξε εμπράκτως.

Από την πλευρά του ο Μάικλ Δουκάκης, αφού εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του, που για μια ακόμη φορά βρίσκεται στην Ελλάδα, μετά την τελευταία του επίσκεψη πριν από τρία χρόνια, τόνισε ότι οι Ελληνοαμερικανοί θέλουν πάντα να βοηθούν την Ελλάδα και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αλλαγής της ευρωπαϊκής πολιτικής έναντι της κρίσης, σημειώνοντας ότι η παρατεταμένη λιτότητα δεν βοηθάει στην ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ μιλώντας ειδικότερα για την ελληνική οικονομία, τόνισε την ανάγκη να δοθούν περαιτέρω κίνητρα για ανάπτυξη.

Χαρακτηριστικά ο παραλίγο πρόεδρος των ΗΠΑ, με καταγωγή από την Πελόπη της Λέσβου είπε: «Υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνω: Είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα. Αν ο Πρόεδρος Ρούσβελτ, το 1932, έπρεπε να εφαρμόσει τέτοιες πολιτικές, η χώρα μας δεν θα είχε ποτέ ξεπεράσει τη μεγάλη ύφεση. Έτσι λοιπόν, πιστεύω ότι πρέπει να γίνει κάτι για να τροποποιηθεί αυτή η πολιτική. Και πιστεύω ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας. Αυτό που πρέπει να πω είναι ότι υπάρχει μια ιστορία που λένε για τον Πρόεδρο Ρούσβελτ, ο οποίος εξελέγη με την υπόσχεση ότι θα ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό των Ηνωμένων Πολιτειών στη διάρκεια της ύφεσης αυτής. Και τότε εμφανίστηκε ο μεγάλος οικονομολόγος, ο Κέυνς, ο οποίος του είπε: «Κύριε Πρόεδρε, την ύφεση δεν θα την ξεπεράσετε ποτέ εάν εφαρμόσετε αυτή την πολιτική». Και έτσι τον έφερε σε επαφή, του έμαθε την κεϋνσιανή θεώρηση, η οποία οδήγησε στα αποτελέσματα αυτά. 

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.