- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Νόμος και τάξη»: Το παζλ που διχάζει την κυβέρνηση
Δύο περιστατικά δείχνουν το βάθος του προβλήματος που ελλοχεύει στο κυβερνών κόμμα
Με μια οξεία ανακοίνωση η κυβέρνηση απάντησε στις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για τα κρούσματα με μολότοφ, τις επιθέσεις στην Εκκλησία, τη σύλληψη των Σεϊσίδη – Σακκά αλλά και την περίεργη ληστεία στην Πειραιώς, πριν από λίγες ώρες.
Η κυβέρνηση κατηγορεί τη ΝΔ ότι παίζει το χιλιοπαιγμένο έργο «Νόμος και τάξη», εμφανιζόμενη ως ο εγγυητής της ασφάλειας στη χώρα. Η ΝΔ βεβαίως θεωρεί ότι διατηρεί ένα πολιτικό πλεονέκτημα στα θέματα έξαρσης της βίας και είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει την πίεσή της, θέτοντας το πρόβλημα ψηλά στην πολιτική ατζέντα. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγορεί τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του ότι έχουν εγκλωβιστεί στις «ιδεοληψίες» του «βαθέως ΣΥΡΙΖΑ» στα θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Είναι όμως έτσι;
Δύο περιστατικά δείχνουν το βάθος του προβλήματος που ελλοχεύει στο κυβερνών κόμμα. Το πρώτο έχει να κάνει με την «έφοδο» των αντιεξουσιαστών σε εκκλησία στη Θεσσαλονίκη, την ώρα της λειτουργίας. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε επίσημα θέση, προκαλώντας την οργή των μητροπολιτών αλλά και επικριτικά σχόλια μέσω της «Αυγής», με την υπογραφή του κ. Θανάση Καρτερού. Η δεύτερη επίθεση στη Μονή Πετράκη με μολότοφ προκάλεσε την άμεση αντίδραση της κ. Γεροβασίλη, ωστόσο η ζημιά δεν αντισταθμίστηκε...
Την ίδια ώρα ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από λίγα 24ωρα, καθ’ οδόν προς την Εύβοια για τις μεγάλες πυρκαγιές, έβρισκε την ευκαιρία να επισκεφτεί τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο στη Βοιωτία και να έχει μαζί του μια εφ’ όλης της ύλης συζήτησης για τα της Εκκλησίας και των σχέσεών της με την Πολιτεία.
Παράλληλα, ενδοπαραταξιακή κόντρα ξέσπασε δημόσια με αφορμή τη σύλληψη των Σακκά- Σεϊσίδη στη Λακωνία. Οι δηλώσεις του βουλευτή κ. Κυρίτση ̶ ιδιαίτερα η αναφορά του ότι προτιμά 10 ένοχους έξω από τη φυλακή παρά έναν αθώο εντός ̶ προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλου, του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα αλλά και ορισμένων βουλευτών της ΝΔ. Υπήρξαν βεβαίως και οι απρόβλεπτες εκτιμήσεις ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του κ. Γάκη, που έκανε λόγο για εμπλοκή ξένης δύναμης.
Όλα αυτά συγκροτούν ένα εκρηκτικό μείγμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς φαίνεται πως αρκετές ομάδες εντός του ΣΥΡΙΖΑ ̶ τόσο η κίνηση των «53» όσο και άλλες δυνάμεις ̶ προετοιμάζονται να αναδείξουν τα θέματα της ασφάλειας, των δικαιωμάτων αλλά και το μεταναστευτικό σε κυρίαρχα θέματα στο επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στις 13 Οκτωβρίου. Από την άλλη, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Κύρτσος εκτιμά ότι τα θέματα αυτά ̶ μαζί με τα οικονομικά αδιέξοδα που θα αναδειχτούν ανάγλυφα από τον Σεπτέμβριo ̶ θα δώσουν για πρώτη φορά μετά από καιρό την ευκαιρία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «ξαναγράψει» την πολιτική ατζέντα με την κυβέρνηση να χάνει την πρωτοβουλία που οικοδόμησε με τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την απλή αναλογική.
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Πρόκειται για τη δυσκολότερη διοικητική μεταρρύθμιση που γνώρισε ποτέ το ελληνικό κράτος»
H εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Στο επίκεντρο η μάχη κατά της ακρίβειας και η στέγαση
Με τρίπτυχο μέτρων και νέο πακέτο ελαφρύνσεων στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση επιχειρεί να στηρίξει τα εισοδήματα
Η νέα ψηφιακή εφαρμογή του υπουργείου Ανάπτυξης δίνει «όπλα» στους καταναλωτές απέναντι στην ακρίβεια
Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων
Ποιο είναι το λίπασμα και από ποια παράσιτα κινδυνεύει το πολίτευμά μας;;
«Δικαιοσύνη που καθυστερεί ισοδυναμεί με άρνηση δικαίου»
Τι κρύβεται πίσω από την τουρκική κίνηση και γιατί η Ελλάδα πρέπει να αξιολογεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και στρατηγική σκέψη.
Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει ούτε παραλυτικές ισορροπίες ούτε φαινομενικά ανώδυνους συμψηφισμούς που θα κοστίσουν πολύ ακριβά στο άμεσο μέλλον.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την πρώτη κατοικία και τη δράση των funds
Άρθρο με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ
Η αναβίωση της πλειοδοσίας παροχών δεν αποτελεί απλώς προεκλογικό φαινόμενο· αποκαλύπτει ότι τα βαθύτερα αντανακλαστικά του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού παραμένουν πολιτικά ενεργά.
Η αμοιβή συνδέεται με την επίτευξη ιδιαίτερα φιλόδοξων οικονομικών στόχων
Στην τελετή ορκωμοσίας της Σχολής Αξιωματικών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Να τοποθετηθεί ο Τσίπρας, ζητάει ο βουλευτής Χανίων
Η πρόταση για συνάντηση διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια vidcast του LGBT Center Greece
Tι είπε για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ
Η απάντηση που έδωσε για τον κυριότερο αντίπαλο της κυβέρνησης
Ανθεκτικός ο τουρισμός παρά τη διεθνή αβεβαιότητα
Η οδηγία του Υπουργείου προς τα βαθμολογικά κέντρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.