- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Οργισμένοι δικαστικοί και εισαγγελείς κατηγορούν τον Πολάκη για συνταγματική ασέβεια
Ανακοίνωση και από τους αστυνομικούς για τον υπουργό Υγείας
Για συνταγματική ασέβεια και νοοτροπίες και πρακτικές που δεν συνάδουν με τη θεμελιώδη αρχή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας κατηγορούν τον Παύλο Πολάκη οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί με κοινή τους ανακοίνωση.
«Κατά το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής συνέχεται κατ΄ ανάγκη με τον συνταγματικό έλεγχο και τον έλεγχο νομιμότητας, που είναι έργο της δικαστικής λειτουργίας» ξεκαθαρίζουν οι Ενώσεις των δικαστικών και των εισαγγελέων στην οργισμένη αντίδρασή τους.
Να θυμίσουμε ότι ο Πολάκης ισχυρίστηκε ότι το παραδικαστικό κύκλωμα, αποδεικνύεται επειδή δικαστής εξέδωσε προσωρινή απόφαση ανάκλησης απόφασης του υπουργείου Υγείας για τις ατομικές συμβάσεις καθαριότητας στα νοσοκομεία μέχρι την απόφανση του ΣτΕ. Τελικά ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής του νοσοκομείου Τρικάλων, συνελήφθησαν, επειδή αγνόησαν τη δικαστική απόφαση.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, με ανάρτησή του στο Facebook, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στο δικαστικό σώμα και την Αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι στην προκειμένη περίπτωση οι αστυνομικοί έδρασαν ως το «μακρύ χέρι του εργολάβου καθαριότητας».
Να αφήσει τους θεσμούς να λειτουργήσουν μακριά από σκοπιμότητες καλούν την κυβέρνηση και οι αστυνομικοί, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τις δηλώσεις του Παύλου Πολάκη εναντίον τους.
Η ανακοίνωση δικαστών και εισαγγελέων αναλυτικά:
«Οι δηλώσεις και τοποθετήσεις του Yπουργού Πολάκη, με αφορμή την υπόθεση του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, συνιστούν απαράδεκτη παρέμβαση σε υποθέσεις που αφορούν πολίτες και τον φυσικό δικαστή τους.
Οι δηλώσεις και τοποθετήσεις αυτές εκτός του ότι μαρτυρούν έλλειψη στοιχειώδους αντιλήψεως των συνεπειών τους , είναι αντίθετες με το νομικό πολιτισμό μας, εκφράζουν απαξίωση στην ελληνική δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της, αποκαλύπτουν για μια ακόμη φορά νοοτροπίες και πρακτικές που δεν συνάδουν με τη θεμελιώδη αρχή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, αυτή της διάκρισης των λειτουργιών σε δικαστική, νομοθετική, εκτελεστική, εγείρουν ζητήματα συνταγματικής ασέβειας στους θεσμούς και αγνοούν ότι, κατά το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής συνέχεται κατ΄ ανάγκη με τον συνταγματικό έλεγχο και τον έλεγχο νομιμότητας, που είναι έργο της δικαστικής λειτουργίας, η οποία αποτελεί αναγκαία συνιστώσα και αναπόσπαστο στοιχείο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας σε όλες τις δημοκρατικές χώρες.
Οι Πρόεδροι των Ενώσεων
Χριστόφορος Σεβαστίδης Πρόεδρος Πρωτοδικών
Ευθύμιος Αντωνόπουλος Σύμβουλος του Σ.τ.Ε
Ειρήνη Γιανναδάκη Πρόεδρος Εφετών
Ασημίνα Σαντοριναίου Σύμβουλος Ε.Σ
Χρήστος Μητκίδης Σύμβουλος του Ν.Σ.Κ»
Και οι αστυνομικοί κατά Πολάκη
Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων αναφέρει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας «μεμφόμενος λειτουργούς της Δικαιοσύνης και της Ελληνικής Αστυνομίας για τον τρόπο που χειρίστηκαν υπόθεση που όφειλαν να χειριστούν, βάσει των ισχυουσών διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και του Ποινικού Κώδικα, αποφάνθηκε ότι ''Η αστυνομία είναι προστάτης του δημόσιου συμφέροντος και ΟΧΙ τοποτηρητής των ατομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων''. Κάλεσε δε, προσθέτει η Ομοσπονδία, τη μεν Δικαιοσύνη «να αποκαταστήσει το κύρος της, τη δε Αστυνομία να λειτουργήσει με βάση το δημόσιο συμφέρον».
«Λησμονεί ο κ. Υπουργός ότι Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΕΝΩ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ "ΣΚΟΠΙΜΟΤΉΤΩΝ'} και γι' αυτό ενίοτε επιτίθεται με τόση ευκολία σε ανθρώπους που έχουν ορκιστεί να υπηρετούν το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους αλλά που πολλές φορές όμως αναγκάζονται, χάριν των σκοπιμοτήτων της πολιτικής και των πολιτικών τους προϊσταμένων, να έρχονται σε αντίθεση τόσο με το λαϊκό περί δικαίου αίσθημα όσο και με τον ίδιο τον τύπο και το γράμμα του νόμου» σημειώνουν οι αστυνομικοί.
Καταλήγοντας, με μήνυμά τους προς την κυβέρνηση, καλούν με νόημα τους πολιτικούς «να αφήσουν τους θεσμούς να λειτουργήσουν μακριά από σκοπιμότητες». «Τότε θα αντιληφθούν όχι μόνο την διαχρονική τους αξία, αλλά και την καθημερινή τους συμβολή στην προσπάθεια που οι ίδιοι έχουν εξουσιοδοτηθεί από το λαό να φέρουν εις πέρας και που συνήθως τον διαψεύδουν ξεδιάντροπα, κάνοντας ακριβώς τα αντίθετα από αυτά για τα οποία έχουν εκλεγεί».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτηση με αφορμή το τουρκολιβυκό μνημόνιο και το σχόλιο του πρώην πρωθυπουργού
«Η απόφασή μου δεν έχει να κάνει με κάποια καρέκλα, όπως πιθανόν κάποιοι θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν», τονίζει
Ένταση στο δημοτικό συμβούλιο
Αντιπαράθεση Σκέρτσου με την αντιπολίτευση
Τι αναφέρει η κοινή δήλωση
Με αφορμή τα χαμηλά νούμερα της «ΕΛΠΙΔΑΣ»
Στο επίκεντρο οι προοπτικές ανάπτυξης και η επέκταση του Μετρό προς τα δυτικά
«Στηρίζουμε τους εργαζόμενους με νέες δεξιότητες», δήλωσε η υπουργός Εργασίας
Διαφορετικές κατασκευές από τις εγκεκριμένες μελέτες
Τα βασικά λάθη που πρέπει να αποφύγετε
Η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας για τον περιορισμό στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ανηλίκους
Η ανεξάρτητη βουλευτής, που είχε εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσχώρησε επίσημα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
«Ο διάλογος παραμένει ανοιχτός για όλους», δήλωσε η υπουργός Παιδείας
«Δεν θα με φιμώσει ούτε ο κ. Λαζαρίδης ούτε κανένας άλλος» τονίζει η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ
Στο Πεκίνο η υπουργός Πολιτισμού
Στο 11th Financial Times Energy Transition Summit, ο εκτελεστικός πρόεδρος της METLEN
Η ανάρτησή του στο Χ μετά τα κλάματα της βουλεύτριας
«Καλό είναι όσοι μιλούν για εθνικές ήττες να είναι προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο εκφέρουν τον λόγο τους», τόνισε
«Την ευθύνη για τον βούρκο την έχει προσωπικά ο Μητσοτάκης» αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη
Ποιες θέσεις καλύπτονται ακόμα και με απολυτήριο Δημοτικού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.