Πολιτικη & Οικονομια

Σύντομο, αλλά εκφραστικό τετ α τετ Τσίπρα-Κάμερον στις Βρυξέλλες (εικόνα)

«Σοκ ιστορικών διαστάσεων» το Brexit σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
132169-300270.jpg

«Σοκ ιστορικών διαστάσεων» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο δείπνο των ηγετών, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε ένα σύντομο τετ α τετ με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega ο κ. Κάμερον φέρεται να δήλωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι επιθυμούσε ένα άλλο αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα, αλλά όπως χαρακτηριστικά είπε: «Δυστυχώς, δεν τα κατάφερα». Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να εξέφρασε την κατανόησή του για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω του επικείμενου Brexit για το οποίο η κυβέρνηση Κάμερον βρέθηκε απροετοίμαστη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι με το δημοψήφισμα αλλάζει ο χάρτης της Ευρώπης, αλλά «δεν πρέπει να παριστάνουμε τους αιφνιδιασμένους», διότι τα αίτια της εθνικής αναδίπλωσης και του ευρωσκεπτικισμού είναι βαθιά και δεν είναι άλλα από το δημοκρατικό έλλειμμα, τη λιτότητα και την κοινωνική κρίση.

Ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι είναι προφανής η διακριτή αντιμετώπιση της ΕΕ μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας. Υπενθύμισε ότι όταν η Ελλάδα ζήτησε ευελιξία, η απάντηση ήταν «εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή ή Grexit», ενώ η αντιμετώπιση της Μ. Βρετανίας είναι διαφορετική. Ο πρωθυπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι δεν πιστεύει ότι πρέπει να τιμωρούνται αυτοί που αποφασίζουν να φύγουν, αλλά δεν θα πρέπει να τιμωρούνται αυτοί που μένουν.

Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να αποφασιστεί ποιος θα ηγηθεί της διαπραγμάτευσης από την πλευρά της ΕΕ, σημειώνοντας ότι σήμερα υπάρχει μάλλον «εικόνα διάλυσης», με τέσσερις διαφορετικές διακυβερνητικές συσκέψεις και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στην Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλιώς θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδα.


Φωτογραφία: EPA/OLIVIER HOSLET 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY