Πολιτικη & Οικονομια

Goodbye and Good luck!

Εδώ Λονδίνο

65195-144723.jpg
Αλέξανδρος Ονουφριάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
131788-299332.jpg

Εδώ Λονδίνο. Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος αφήνει το Ηνωμένο (για πόσο ακόμα;) Βασίλειο διχασμένο κοινωνικά και γεωγραφικά. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις επιπτώσεις του Brexit τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η νέα ηγεσία της Μεγάλης Βρετανίας θα την οδηγήσει στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση σεβόμενη την ετυμηγορία του λαού της, σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση που αγνόησε το περσινό δημοψήφισμα.

Οι πολίτες αψήφησαν τόσο τις προειδοποιήσεις χρηματοοικονομικών κύκλων όσο και τις παραινέσεις της πολιτικής τους ελίτ, και ψήφισαν στο ξεκάθαρο ερώτημα που τους τέθηκε για το μέλλον της χώρας τους. Η δολοφονία της Jo Cox δεν φάνηκε να επηρεάζει τη δυναμική του Brexit παρά μόνο έβγαλε στην επιφάνεια τη βαθιά διχασμένη κοινωνία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Μεγάλη Βρετανία κινείται πλέον σε αχαρτογράφητα νερά με τη Σκοτία και τη Β. Ιρλανδία να ζητούν δημοψηφίσματα για ανεξαρτησία, αφού ψήφισαν υπέρ της παραμονής τους στην Ευρωπαϊκή ένωση. Η ελληνική κοινότητα είναι και αυτή μουδιασμένη μπροστά στο σημερινό αποτέλεσμα. Τι θα γίνει με τα δικαιώματα των ελλήνων εργαζόμενων; Θα αυξηθούν τα δίδακτρα στα βρετανικά πανεπιστήμια για τους ευρωπαίους πολίτες; Κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς εκτιμήσεις προς το παρόν.

Στην Αγγλία, όπως και στην Ελλάδα, ηγεσίες χωρίς όραμα για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών ρίχνουν το μπαλάκι στο λαό που καλείται να αποφασίσει χωρίς να έχει πλήρη εικόνα και με συναισθηματικούς όρους σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου λαϊκισμού. Το ζήτημα για την υπόλοιπη Ευρώπη είναι να προχωρήσει ενωμένη και να μην ακολουθήσει το βρετανικό παράδειγμα του απομονωτισμού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ