Πολιτικη & Οικονομια

Eurobank κι Alpha Bank συμφώνησαν με αμερικανικό fund για επιχειρηματικά δάνεια 1,2 δισ. ευρώ

Είναι συμφωνία διαχείρισης και όχι πώλησης, για να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά

Athens Voice News
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
128678-290569.jpg

Την αναδιάρθρωση 10 επιχειρηματικών ομίλων με οφειλές 1,2 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες Alpha Bank και Eurobank προβλέπει η συμφωνία των δύο τραπεζών με την KKR για την ανάθεση της διαχείρισης των εν λόγω δανείων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», οι εν λόγω επιχειρηματικοί όμιλοι, μεταξύ των οποίων είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρήσεις από τον χώρο της βιομηχανίας, αλλά και τη λιανική, παρά τον υψηλό δανεισμό τους θεωρούνται βιώσιμοι και μπορούν μέσα από ένα πρόγραμμα εξυγίανσης να επανακάμψουν.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε την Τρίτη αποτελεί την πρώτη μεγάλη κίνηση για μια ενεργή διαχείριση μεγάλων επιχειρηματικών δανείων με τη συμμετοχή ξένων κεφαλαίων που θα εισφερθούν από το αμερικανικό fund KKR, μέσω της εξειδικευμένης θυγατρικής της «Pillarstone Europe».

Το χαρτοφυλάκιο του 1,2 δισ. ευρώ που μεταφέρεται από τις Alpha Bank και Eurobank και δίνεται για διαχείριση ανήκει στις δύο τράπεζες σε ποσοστό 50% - 50%.

Σύμφωνα με τον εντεταλμένο γενικό διευθυντή της Alpha Bank, Θεόδωρο Αθανασόπουλο, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, η συμφωνία «θα δώσει την ευκαιρία σε βιώσιμες ελληνικές εταιρείες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες να αποκτήσουν πρόσβαση σε ρευστότητα και τεχνογνωσία για τη λειτουργική τους αναδιάρθρωση», κάτι που σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή, επικεφαλής Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων της Eurobank, Κων. Βουσβούνη, «είναι κρίσιμο, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ανάκαμψη των εταιρειών και τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», τα συνολικά κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την αναδιάρθρωση των εν λόγω επιχειρήσεων υπολογίζονται στα 350 εκατ. ευρώ.

Το αμερικανικό fund δεσμεύεται να συνεισφέρει στα προγράμματα αναδιάρθρωσης περί τα 200 εκατ. ευρώ σε «φρέσκο» χρήμα, λειτουργώντας όχι μόνο ως χρηματοδότης, αλλά αναλαμβάνοντας και το μάνατζμεντ της επιχείρησης, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.

Εκτός από το KKR, συμμετοχή στην αναχρηματοδότηση θα έχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD), η οποία συμμετέχει στη νέα εταιρεία που θα συσταθεί με ποσοστό 5%, ενώ μέρος του νέου δανεισμού που μπορεί να φτάσει έως και το 30% μπορούν να αναλάβουν και οι τράπεζες.

Όπως ανακοίνωσαν τα δύο μέρη, η σύσταση της εταιρείας θα γίνει μέσω της εξειδικευμένης θυγατρικής της KKR, «Pillarstone Europe». Η εταιρεία που θα συσταθεί θα είναι εταιρεία διαχείρισης προβληματικών δανείων, δηλαδή δεν θα αγοράσει το εν λόγω χαρτοφυλάκιο. Θα έχει έδρα στην Ελλάδα και θα διαθέτει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα (ν.4354/2015).

Πριν από την έναρξη διαχείρισης των προβληματικών δανείων απαιτείται συμφωνία μεταξύ των τραπεζών, της εταιρείας διαχείρισης και της KKR για το σχέδιο αναδιάρθρωσης κάθε δανείου ξεχωριστά, ώστε αυτό να ενταχθεί στο υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο. Θα έχει προηγηθεί due dilligence, ενώ το business plan θα παρακολουθείται από τη διοικητική ομάδα που θα ορίσει η KKR, όπου κρίνεται ότι το υφιστάμενο μάνατζμεντ πρέπει να αλλάξει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εφαρμογή του επιχειρηματικού σχεδίου θα επιδιωχθεί να γίνει συναινετικά, με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης των εν λόγω επιχειρήσεων. Το γεγονός, πάντως, ότι οι δύο τράπεζες –Alpha Bank και Eurobank– συγκεντρώνουν τουλάχιστον το 50% του δανεισμού των εν λόγω επιχειρήσεων επιτρέπει στις δύο πιστώτριες να εξασφαλίσουν και τη συναίνεση των υπολοίπων πιστωτών, περιορίζοντας έτσι την πιθανότητα να υπάρξουν εμπόδια στη διαδικασία.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακρίτα
Ακρίτα: «Η ΝΔ της αγίας οικογένειας κατόρθωσε να μπλοκάρει την υποψηφιότητα»

«Mεγάλο ευχαριστώ στα κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας και τους ανεξάρτητους βουλευτές από Νέα Αριστερά, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση και τα άλλα προοδευτικά κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητα μας»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY