Πολιτικη & Οικονομια

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που μας αξίζει

Σε μια κυβέρνηση που μοιάζει να θέλει να μας αλλάξει πολίτευμα, ποιος καλύτερος φύλακας του πολιτεύματος;

27009-103916.jpg
Θοδωρής Γεωργακόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
127942-288184.jpeg

Σύμφωνα με το άρθρο 30 του Συντάγματος, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποτελεί το ρυθμιστή του πολιτεύματος» και, κατά συνέπεια, τον προστάτη και φύλακα των θεσμών του. Γι’ αυτό το λόγο, ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ο ιδανικός Πρόεδρος της σημερινής Ελληνικής Δημοκρατίας. Εξηγούμαι:

Έστω ότι έχεις κάτι πολύτιμο και ευάλωτο που θες να προστατέψεις και να φυλάξεις. Σε ποιον πρέπει να αναθέσεις αυτή τη δουλειά; Κάποιον, κατά προτίμηση, που συμπαθεί ή εκτιμά αυτό που θες να προστατεύσεις, που το σέβεται. Γιατί έτσι θα έχει κι αυτός την επιθυμία να το προστατεύσει. Επίσης, θέλεις κάποιον σβέλτο, καπάτσο, ικανό, δυνατό κι αταλάντευτο. Κάποιον που να μπορεί να προστατέψει κάτι το ευάλωτο, έναν άνθρωπο που τρώει ένα χαστούκι, για παράδειγμα.

Έστω, τώρα, ότι έχεις κάτι πολύτιμο και ευάλωτο υπό την προστασία σου, αλλά δεν το γουστάρεις και πάρα πολύ, και δεν σε νοιάζει κιόλα η επιβίωσή του. Έστω, ας πούμε, ότι είσαι ένας φλογερός επαναστάτης που, από ένα καπρίτσιο της τύχης, δε σου ’λαχε να υπηρετήσεις με τους άλλους στο Γκράνμα, μα μολαταύτα γαλουχήθηκες στην κατάληψη του λυκείου, ζυμώθηκες σε συνελεύσεις, σε καφενεία και στο φέρι για τη Γένοβα και, από άλλο ένα καπρίτσιο της τύχης, το πολύτιμο και το ευάλωτο που σου έλαχε να προστατέψεις είναι οι θεσμοί της αστικής δημοκρατίας.

Δεν τους εκτιμάς τους θεσμούς της αστικής δημοκρατίας.

Τους περιφρονείς. Η επιβίωσή τους, αν δεν σου είναι ευθέως δυσάρεστη, δεν είναι δα και άμεση προτεραιότητά. Εσύ θα κάνεις ό,τι μπορείς για να τους φθείρεις, να τους αλλάξεις, να τους φέρεις στα μέτρα σου ή, όχι, λάθος, στα μέτρα του «λαού». Θα εξουδετερώσεις ανεξάρτητες αρχές, θα διορίσεις τους δικούς σου στη διοίκησή θεσμών –και οι δικοί σου θα τους περιφρονούν εξίσου– και μετά θα τους εξευτελίσεις τους θεσμούς στην τηλεόραση, σε ένα λαό που ούτως ή άλλως δεν τους εμπιστευόταν κι από πριν, μετά θα προσπαθήσεις να ελέγξεις την τηλεόραση, θα κάνεις, τέλος πάντων, ό,τι λέει το παχύ εγχειρίδιο της επανάστασης, στη διασκευή του κυρ-Αλέκου.

Αλλά εντωμεταξύ πρέπει κάποιον να διαλέξεις για να τους φυλάει αυτούς τους θεσμούς, ένα ρυθμιστή για ένα πολίτευμα που δεν σου πολυαρέσει, έτσι όπως περιγράφεται στο προαναφερθέν Σύνταγμα. Ποιον θα διαλέξεις;

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, που ποτέ δεν θεωρήθηκε δα και statesman ανάμεσα στους συναδέλφους του, που μέσα στο –όχι και κορυφαίας ποιότητας– ελληνικό πολιτικό προσωπικό δεν ήταν, πώς να το πω, ο πιο φωτεινός μαρκαδόρος στην κασετίνα, έγινε τελικά γνωστός στο ευρύ κοινό για σχετικά λίγα πράγματα. Κυρίως για δύο. Και τα δύο τον καθιστούν ιδανικό γι’ αυτή τη δουλειά, όπως τη θες.

Το πρώτο ήταν οι εκατοντάδες χιλιάδες που διορίστηκαν στο δημόσιο επί θητείας του στο Yπουργείο Eσωτερικών. Αυτοί θα τον θυμούνται για πάντα για τη μεγαλύτερη ευεργεσία που μπορεί να κάνει Έλληνας σε Έλληνα, το βόλεμα. Οι υπόλοιποι θα τον θυμόμαστε για την εκτόξευση του χρέους επί της κυβέρνησης στην οποία συμμετείχε στο 127% του ΑΕΠ που ξεχείλισε το ποτήρι.

Ποιον θέλεις για να προστατέψει την αστική δημοκρατία, ένα πολιτικό σύστημα που προβλέπει τη διάκριση των εξουσιών, την προστασία των ατομικών ελευθεριών του πολίτη, και τους περιορισμούς των δυνατοτήτων παρέμβασης του κράτους στην ιδιωτική ζωή, αν μισείς όλα αυτά τα πράγματα; Τον μεγαλύτερο κρατιστή που μπορεί να εκλεγεί από τη Βουλή, να ποιον. Έναν Προκόπη Παυλόπουλο θες.

Και γιατί ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ο καλύτερος Προκόπης Παυλόπουλος που θα μπορούσες να διαλέξεις; Επειδή έχει άλλο ένα προσόν: την ακινησία και τη νωχελικότητα που έχουν μείνει παροιμιώδεις, αθάνατες, αποτυπωμένες ακόμα και σε meme της καθομιλουμένης, πια. Ό,τι είναι τα Jeep για τα τζιπ, το Google για το γκουγκλάρω και τα Pampers για τις πάνες-βρακάκι, είναι και το «έμεινα Παυλόπουλος» για το «το σύμπαν γύρω μου καταρρέει, ποτήρια και χαστούκια πετάνε, η Αθήνα καίγεται, μια χώρα βουλιάζει, κι εγώ κοιτάζω ατάραχος, καπνίζοντας σε κλειστό χώρο ενίοτε, επικαλούμενος τη δύναμη της Παναγιάς και ξορκίζοντας μειλίχια το μινώταυρο του νεοφιλελευθερισμού».

Σε μια κυβέρνηση που μοιάζει να θέλει να μας αλλάξει πολίτευμα, ποιος καλύτερος φύλακας του πολιτεύματος από τον Προκόπη Παυλόπουλο;

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.