- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι οριακές συνθήκες που θα ζήσει η χώρα τους επόμενους μήνες θα δοκιμάσουν τη Δημοκρατία και την ανοικτή κοινωνία, όπως τις ζήσαμε μεταπολιτευτικά. Η αδυναμία του καθεστώτος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να διαχειριστεί κυρίως την Οικονομία και τους αδυσώπητους πλέον αριθμούς της (3,1 εκ. συνταξιούχοι, 0,6 εκ. δημόσιοι υπάλληλοι, 1,3 εκ. άνεργοι), θα το οδηγήσει αναπόφευκτα στον περαιτέρω υποχθόνιο περιορισμό των δημοκρατικών θεσμών, προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία. Δεν έχει πρόβλημα με τον περιορισμό τους, είναι μέσα στη συνεταιρική νεοσταλινική και ακροδεξιά κοινή πλέον ή του. Οι ακραίες ιδεοληψίες του έχουν για χρόνια εγκαταστήσει αυτοματίες σκέψης προς αυτήν την κατεύθυνση. Εξάλλου, η μέχρι τώρα κυβερνητική πολιτική πρακτική του στη Δημόσια Διοίκηση, στη Δικαιοσύνη, στην Ενημέρωση, στη Παιδεία έχει ήδη δώσει δείγματα των προθέσεών του.
Σύντομα θα κληθούν οι δημοκρατικοί, ευρωπαϊστές πολίτες να δηλώσουν δημόσια την αποφασιστικότητα τους να προασπίσουν τη Δημοκρατία και οφείλουν να είναι ψυχικά και πολιτικά έτοιμοι. Κατά μόνας η οργανωμένα μέσα από τα δημοκρατικά κόμματα, τα οποία πρέπει να εγκαταλείψουν τις νοοτροπίες και τις πολιτικές πρακτικές χρεοκοπίας για την οποία αυτά κυρίως ευθύνονται. Όσα εξ αυτών υποτίμησαν την σχέση του σημερινού καθεστώτος με την απολυταρχία ας προβληματισθούν, όσο είναι καιρός. Με την αδυναμία τους αποθρασύνεται περαιτέρω. Η δημοκρατική κοινωνία δεν έχει πολύ χρόνο. Οι οριακές συνθήκες δεν της επιτρέπουν να επενδύει μόνο στη γέννηση του νέου, άφθαρτου, αξιοκρατικού κόμματος που πολλοί ονειρευόμαστε και για το οποίο προσπαθούμε τα τελευταία χρόνια. Έχει χρέος να επενδύσει πολιτικά και στον εκσυγχρονισμό, τον εκδημοκρατισμό, την αξιοκρατική λειτουργία των υπαρχόντων δημοκρατικών κομμάτων. Οι άξιες, δημοκρατικές κοινωνικές δυνάμεις πρέπει να συστρατευθούν και σε αυτά τα κόμματα, ενισχύοντας την μεταρρυθμιστική τους προοπτική. Το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι τόσο επικίνδυνο για την δημοκρατία που δεν περισσεύει κανείς από τον δημοκρατικό τόξο στην προσπάθεια για την προάσπισή της.
Αυτό που έρχεται είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και ανατρεπτικό, ούτως η άλλως. Θα καθορίσει τον τρόπο της ζωής μας τα επόμενα πολλά χρόνια. Ζούμε τη διάψευση, τα σπαράγματα των φαντασιώσεων με δανεικά της Μεταπολίτευσης. Η σημερινή κοινωνικά άδικη και δίχως προοπτική ανέχεια οδηγεί αναπόφευκτα στην σύγκρουση της κρατικίστικης-συντεχνιακής-πελατειακής Ελλάδας, που λόγω έλλειψης πόρων έχει φτάσει στα όρια της, με την παραγωγική-εξωστρεφή-αξιοκρατική Ελλάδα. Η σύγκρουση θα είναι βίαιη, οριακή και με αβέβαιο αποτέλεσμα. Η ζημιά στην ελληνική κοινωνία της ήσσονος προσπάθειας, του βολέματος των συντεχνιών είναι βαθύτατη και οι παραγωγικές εφεδρείες λίγες, όσες δεν έχουν ακόμη μεταναστεύσει. Οι σημαντικές όμως κοινωνικο-πολιτικές αλλαγές συνήθως καθορίζονται από την αποφασιστικότητα των λίγων κόντρα στους ολίγους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παρέπεμψαν μάλιστα στη σημερινή συνέντευξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών
Tο θέμα αυτό κυριάρχησε στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να δημιουργούμε συνεχώς νέες δημοσιονομικές εξαιρέσεις»
Θερμό επεισόδιο on και off κάμερα
Τι αναφέρει ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος
Μια εμβληματική επένδυση με σημαντικό αποτύπωμα στην απασχόληση, την ελληνική οικονομία και την τοπική κοινωνία
Οι τελευταίες δηλώσεις του αμερικανού ΥΠΕΞ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
«Ο νόμος είναι σαφής, δεν περιορίζεται το συνέρχεσθαι σε καμία περίπτωση», τόνισε ωστόσο
Ζητά τη διαγραφή Κωνσταντόπουλου μετά από τηλεοπτική κόντρα
Συζητήθηκε επίσης η διαχείριση των δικτύων εκμετάλλευσης άτυπων μεταναστών
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επισκέφθηκε το 1ο ΚΑΠΗ Ιλίου και συνομίλησε με πολίτες και προσωπικό
«Η λύση του στεγαστικού είναι να κάνουμε την Αθήνα μπετόν πάνω στο μπετόν;»
«Κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης είναι κυρίως οι επενδύσεις»
Ο απολογισμός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για την επίσκεψή του στην Αθήνα
Σε τεντωμένο σκοινί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Μετρήσιμα αποτελέσματα από τη μεταρρύθμιση του Δικαστικού Χάρτη -
Γιατί προχωρά σε έκτακτη πληρωμή ο ΟΠΕΚΑ
Ένα από τα βασικά μηνύματα της φετινής έρευνας είναι ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι προσαρμόζονται γρήγορα
Το κάλεσμα που απηύθυνε στους πολίτες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.