Πολιτικη & Οικονομια

Ο νέος φασισμός εμπεδώνεται

Καταπίεση, αυταρχισμός, κατάργηση της ιδιωτικότητας με τη συναίνεση της κοινής γνώμης

98710-197535.JPG
Νίκος Κτιστάκης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
124098-278463.jpg

Η έλευση του νέου φασιστικού μοντέλου διακυβέρνησης στον 21ο αιώνα βρίσκεται σε διαδικασία. Αυτή τη φορά δεν θα γίνεται απαγόρευση εκλογών, ούτε κατάργηση της ελεύθερης γνώμης και της ελευθεροτυπίας. Ο νέος φασισμός που πρόκειται να εκμηδενίσει τα ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα θα μπορεί να συνυπάρχει με τον κοινοβουλευτισμό και την ελευθερία της άποψης. Οξύμωρο; Άτοπο; Ανεφάρμοστο; Και όμως.

Στην πραγματικότητα οι δικτατορίες που κατάλυσαν τη δημοκρατία πάντα χρησιμοποιούσαν κάποιο πρόσχημα και μερικές δικαιολογίες για να επιφέρουν έκπτωση στις ελευθερίες. Ο Χίτλερ, ας πούμε, χρησιμοποίησε την πυρκαγιά στο Ράιχσταγκ για να διεξάγει προγκρόμ κατά των Εβραίων και των κομμουνιστών. Ο Μουσολίνι επέβαλε τη σκληρότερη πειθαρχία με απίστευτα μέτρα καταστολής και καταπίεσης στην Ιταλία για να χτυπήσει τη Μαφία (και το πέτυχε – επί φασιστικού καθεστώτος η μαφία εκμηδενίστηκε). Ο Στάλιν επικαλέστηκε τη δολοφονία του Κίροφ για να επιβάλει τις μεγαλύτερες διώξεις στη Σοβιετική Ένωση και να γεμίσει τα γκούλαγκ. Αλλά και ο δικός μας Παπαδόπουλος για να μας «γλιτώσει» από την πολιτική αστάθεια μάς έβαλε στο «γύψο».

Αυτά συνέβαιναν παλιά, στον προηγούμενο αιώνα, σε άλλες εποχές που απαραίτητο ήταν να καταργηθεί ο κοινοβουλευτισμός και ο τύπος, ενώ σήμερα είναι δυνατόν να υπάρξει η καταπίεση, ο αυταρχισμός, η κατάργηση της ιδιωτικότητας με τη συναίνεση της κοινής γνώμης. Θα ζήσουμε το φασισμό του βλάκα, της κοινής γνώμης που συμφωνεί με άγρια μέτρα καταστολής αρκεί αυτά να δικαιολογούνται με βάση μια ιδέα που ικανοποιεί τη λογική αποτροπής ενός κακού, άσχετα με το αποτέλεσμα που προκαλεί δυσανάλογα χειρότερα δεινά.

Στις Βρυξέλλες, ας πούμε, έγινε τρομοκρατικό χτύπημα, άρα μπορούμε πλέον, για να προστατευτούμε και να είμαστε ασφαλείς, να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο στρατιωτικού περιεχομένου. Θα μου πείτε, είναι τρομερό γεγονός εκεί που ταξιδεύεις αμέριμνος να σκάσει μία βόμβα. Απείρως χειρότερο από ένα τροχαίο. Βέβαια, σήμερα σε όλη την Ευρώπη σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι από τροχαία και καμιά τριανταριά άνθρωποι από την τρομοκρατία. Αλλά δεν έχει σημασία η αριθμητική και τα αποτελέσματα. Η υστερία ήταν πάντα συγγενής της βλακείας και σύμμαχος των καταπιεστών. Σκοτώθηκαν τριάντα άνθρωποι άδικα, σκληρά, μπαμπέσικα, εγκληματικά, και αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος για να καταπιέζονται στο εξής τριακόσια εκατομμύρια Ευρωπαίοι.

Αν ζούσε σήμερα ο Τζορτζ Όργουελ θα μπορούσε να γράψει όχι για το μεγάλο αδελφό, αλλά για τον «προστάτη αδελφό». Θα περιέγραφε μία κοινωνία όπου οι ταξιδιώτες για να προσέλθουν στον έλεγχο αεροδρομίων θα έπρεπε να είναι τελείως γυμνοί, ακόμη καλύτερα να φορούν πισθάγκωνα χειροπέδες, να τσεκάρονται με σφραγίδα χένα στο μέτωπο και άλλα μέτρα ασφαλείας. Στους ελέγχους αυτοκινήτων οι ελεγχόμενοι οδηγοί να βγαίνουν άμεσα και να πέφτουν στα τέσσερα. Εννοείται πως δεν χρειάζονται γραφειοκρατικές διαδικασίες που δυσχεραίνουν με καθυστερήσεις τους ελέγχους στα σπίτια, με εντάλματα και εισαγγελικές άδειες, αφού στο μέλλον με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας οι διωκτικές αρχές θα μπουκάρουν όπου θέλουν και το άσυλο της οικίας πρέπει να καταργηθεί για τον ιερό σκοπό. Είναι καλό, είναι σωστό, άλλωστε είναι για την ασφάλεια όλων μας.

Τα κράτη μας πλέον δεν θα είναι καν αστυνομικά, θα στρατικοποιηθούμε εντελώς και θα χαθεί το αγαθό της αστικής ζωής που περιλάμβανε και την ελευθερία να τριγυρνάς ελεύθερος και αμέριμνος στις πόλεις χωρίς να ατενίζεις όπλα να σε σημαδεύουν. Αυτό συμβαίνει ήδη. Οι στολές των αστυνομικών που φορούσαν κομψό κοστούμι με γραβάτα έχει πλέον καταργηθεί. Τώρα πλέον βλέπεις μόνο στολές παραλλαγής με βαριές μπότες και στρατιωτικό εξοπλισμό σε σημείο που δεν μπορείς να ξεχωρίσεις έναν αστυνομικό από κομάντος. Και αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα αισθητικής αλλά και ουσίας, που το γνώριζαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι και απαγόρευαν την ύπαρξη όπλων στη Ρώμη (την τάξη επέβαλλαν οι ραβδούχοι), όχι μόνο για να αποφεύγουν πραξικοπήματα αλλά για να αισθάνεται ο πολίτης ότι ζει όντως σε δημοκρατία. Και είναι αποδεδειγμένο πως για να σκέφτεσαι ελεύθερα πρέπει πρώτα να αισθάνεσαι ελεύθερα.

Δείτε τους λιμενικούς που κάποτε ήταν ντυμένοι με την πανέμορφη στολή του αγγλικού πολεμικού ναυτικού, με τα όμορφα χρυσά συρίτια, το κατάλευκο πουκάμισο και τα χρυσά κουμπιά. Έτσι θεωρούσε η παράδοση πως έπρεπε να υποδέχονται τα καράβια και το επιβατικό κοινό στα λιμάνια. Τώρα μοιάζουν με βρομιάρηδες καταδρομείς, σαν άγριοι φαντάροι με φόρμες παραλλαγής και στρατιωτικό εξοπλισμό που προκαλεί δέος. Έφηβος τη δεκαετία του ’80 επισκέφτηκα την Κωνσταντινούπολη, την εποχή που κυριαρχούσε η χούντα του Εβρέν, και μου έκανε εντύπωση η στρατιωτική παρουσία στους δρόμους. Μα πλέον και στις δικές μας πόλεις τριγυρνάνε τύποι με αυτόματα και στρατιωτικό εξοπλισμό και εμφάνιση. Ο νέος φασισμός βαδίζει με ταχύ βήμα ενώ ο οικονομικός φασισμός στην Ελλάδα έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Δείτε την εγκύκλιο της τράπεζας Ελλάδος και του Στουρνάρα για το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, για να παρουσιάσω τις μεθόδους του νέου φασισμού στο οικονομικό επίπεδο. Ρωτήθηκε ο Ντράγκι για το θέμα και απάντησε ότι το εξετάζει. Ε, λοιπόν αυτό αρκεί για τον Στουρνάρα. Αφού πρόκειται να το σκεφτεί ο Ντράγκι, να το εξετάσει, να το μελετήσει και να αποφανθεί ίσως μετά από πέντε χρόνια ή ποτέ, αυτό είναι εφαλτήριο για τον Στουρνάρα να στείλει εγκύκλιο στις τράπεζες να αντιμετωπίζουν ως ύποπτους όσους κατέχουν 500άρικα.

Επικαλούμενος το νόμο περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος και τρομοκρατίας η ΤτΕ επιβάλλει εξονυχιστικούς ελέγχους σε όποιους πηγαίνουν στο γκισέ ένα 500άρικο. Δεκάδες χιλιάδες και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν ένα 500άρικο, άρα είναι ύποπτοι και πρέπει να ελεγχθούν. Αλλά το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα δεν είναι παράνομο, είναι χαρτονόμισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελληνικής Δημοκρατίας. Όπως γράφει επάνω, η αξία του είναι πληρωτέα επί τη εμφανίσει και δεν μπορώ να καταλάβω από πού έχει εξουσία ο Στουρνάρας να καταργεί την ελεύθερη διακίνηση χαρτονομίσματος. Το άρθρο 452 του ποινικού κώδικα λέει: «Όποιος αρνείται να δεχτεί για πληρωμή νομίσματα που έχουν νόμιμη κυκλοφορία στο κράτος, τιμωρείται». Αλλά μετά την εγκύκλιο Στουρνάρα ποιος επαγγελματίας θα δεχτεί το χαρτονόμισμα για να πληρωθεί; 

Τι είναι ο Στουρνάρας; Υπεράνω του νόμου που ψήφισαν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι και όσα προβλέπει το άρθρο 452; (ex lege jus cogens – αναγκαστικό δίκαιο). Επιχειρεί να καταργήσει νόμιμο χαρτονόμισμα που ισχύει σύμφωνα με τους νόμους του κράτους; Ως επιπλέον νταβατζιλίκι έχει γίνει απομείωση της αξίας του και οι εμπορικές τράπεζες το δέχονται (μετά ελέγχων) στην τιμή των 495 ευρώ. Θα μας τρελάνουν εντελώς και δεν υπάρχουν εισαγγελείς να ασκήσουν διώξεις κατά του παράνομου Στουρνάρα και κατά παντός υπευθύνου που παρανομεί απαξιώνοντας νόμιμο νόμισμα της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο νέος φασισμός θα βρει πολλές δικαιολογίες για να εδραιωθεί και να γίνει αποδεκτός από την κοινή γνώμη. Σχεδόν δεν θα υπάρχουν νόμοι αφού ο κάθε αξιωματούχος, μη εκλεγμένος, διευθυντής κάποιας υπηρεσίας ή οργανισμού, ή αρχηγός της αστυνομίας, θα αυθαιρετεί και θα καταργεί τους νόμους και τις αυτονόητες ελευθερίες για να μας γλιτώσει από έναν κίνδυνο.

Μια νέα οργουλιανή πραγματικότητα υλοποιείται και είναι η ώρα που πρέπει οι πνευματικοί άνθρωποι να λάβουν θέση, να γίνουν ανάχωμα στη μαζική υστερία και να υπερασπιστούν τη συνέχεια του πολιτισμού μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ