Πολιτικη & Οικονομια

Γίναμε Ευρώπη

Ιδιαίτερα ενισχυμένο εμφανίζεται και το ρεύμα όσων επέλεξαν να κάτσουν σπίτι με τα κλιματιστικά

115115-718265.jpg
Άγγελος Τσέκερης - Γιώργος Κυρίτσης
ΤΕΥΧΟΣ 261
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
10826-24598.jpg

Μεγάλος ηττημένος των ευρωεκλογών αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ

Εκπλήξεις είχαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, που διέψευσαν όλα τα προγνωστικά. Σημαντικά ενισχυμένο βγαίνει το ποσοστό αυτών που πήγαν για τριήμερο στη θάλασσα, ενώ το ποσοστό όσων πήγαν για σκι σε χιονοδρομικά κέντρα φαίνεται να υποχωρεί εντυπωσιακά, επιβεβαιώνοντας μια πτωτική τάση που παρατηρείται σταθερά από τις αρχές της περασμένης άνοιξης. Τα χιονοδρομικά κέντρα δηλώνουν ότι πήραν το μήνυμα του πολίτη, ισχυρίζονται όμως ότι η υποχώρηση είναι συγκυριακή και ο κόσμος θα ξανασυσπειρωθεί μόλις αλλάξει το πρόσκαιρο κλίμα δυσφορίας που επικρατεί λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών.

Ιδιαίτερα ενισχυμένο εμφανίζεται και το ρεύμα όσων επέλεξαν να κάτσουν σπίτι με τα κλιματιστικά, κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ τα ανερχόμενα μεσαία στρώματα στήριξαν πιο εξειδικευμένες επιλογές, όπως τα ταξίδια στο εξωτερικό. Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό του εκλογικού σώματος πήγε ωστόσο να ψηφίσει, γεγονός που πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά, αφού εμπεριέχει ένα ισχυρό μήνυμα απαξίωσης των διακοπών του Αγίου Πνεύματος.

Μεγάλος ηττημένος των ευρωεκλογών αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, πληρώνοντας προφανώς το σκάνδαλο της Ζίμενς και ενδεχομένως και του Βατοπεδίου. Μεγάλος νικητής το ΠΑΣΟΚ, που ξεφορτώθηκε περίπου 1 εκατομμύριο άσχετους που το είχαν ψηφίσει το 2007.

Η γενικότερη άνοδος των δεξιών και ξενοφοβικών κομμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την επανεκλογή στο τιμόνι της Κομισιόν του θρυλικού Χοσέλ Νανουέλ Μπαρόσο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ