- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Από τη Λέσβο στη Βουδαπέστη
Εκεί βαριανασαίνει ο συμπυκνωμένος πόνος χιλιάδων ανθρώπων
Την Τρίτη που μας πέρασε, ένα εικοσιτετράωρο πριν το debate, σιγά την τηλεμαχία δηλαδή, το νησί της Λέσβου ήταν πρωτοσέλιδο σε όλα τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και τις ιστοσελίδες καθώς και σε όλες τις σοβαρές εφημερίδες του πλανήτη. Δεν ήταν πρωτοσέλιδο ούτε ο Τσίπρας (εκ του «ciplak», ξεβράκωτος ή γυμνός λόγω πενίας τουρκιστί, ούτε ο Λαφαζάνης, εκ του Lafazan, πολυλογάς –φλύαρος στα τουρκικά–, ούτε καν ο Βαρουφάκης εκ του βενετσιάνικου Baruffa.
Οι φωτογραφίες και τα video από την πόλη της Μυτιλήνης προσέδιδαν στα ρεπορτάζ το απαραίτητο οπτικό βάθος ώστε ο χρήστης του Μέσου να είναι σε θέση να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Το νέο κέντρο ταυτοποίησης προσφύγων λειτούργησε την Τρίτη το πρωί. Μία δαιμόνια υποστράτηγος της ΕΛΑΣ, ένας υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας και το απαραίτητο προσωπικό κατάφεραν όσα δεν είχε κατορθώσει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά τις κραυγές απελπισίας των 24.000 προσφύγων, των 25.000 κατοίκων της πόλης, του δημάρχου, της περιφερειάρχη κυρίας Καλύβη, καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών. Μπροστά από το Κέντρο στο Καρατεπέ, 7.500 ταυτοποιημένοι πρόσφυγες, άλλοι τόσοι που ανέμεναν την ολοκλήρωση της ταυτοποίησης, μαζί με άλλους 10.000 ανθρώπους να κινούνται αενάως μεταξύ λιμανιού και του κέντρου της Μυτιλήνης, ανέμεναν τα πλοία της μεγάλης φυγής προς τη Δύση. Σύριοι αλεβίτες και Κούρδοι οι περισσότεροι, μικροαστοί και μεσοαστοί από τη Δαμασκό, το Χαλέπι, τη Λατάκεια και τις κουρδικές πόλεις του συριακού βορρά, με ένα εισιτήριο των 5 ευρώ για το ναυλωμένο από το κράτος «Ελευθέριος Βενιζέλος» συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη - ΑΝΕΚ , ανέμεναν να ανοίξει ο καταπέλτης. Φωνές, βία, βρώμα, τσακωμοί, διαπληκτισμοί, φαγωμάρα, απελπισία, απόγνωση, εκμετάλλευση, πανικός. Το ένα ροδάκινο κοστίζει ένα ευρώ στο λιμάνι και οι Έλληνες καταστηματάρχες εισπράττουν από 2 έως 5 ευρώ για την επαναφόρτιση ενός κινητού τηλεφώνου. Η παραιτηθείσα Τασία άφησε πίσω της συντρίμμια, από εκείνα τα συντρίμμια που βρήκε όταν ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ήταν τυφλή. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν αόμματη.
Το προσφυγικό ζήτημα απουσιάζει ως θεματογραφία από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Έχει ωστόσο θρονιάσει για τα καλά ως το σημαντικότερο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο τελικά πρόβλημα στις δυτικές κυβερνητικές ατζέντες. Ο κεντρικός άξονας του προβλήματος έχει ένα σχήμα τριγώνου: Λέσβος-Λαμπεντούζα-Βουδαπέστη. Εκεί βαριανασαίνει ο συμπυκνωμένος πόνος εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Περί τα 4,5 εκ. προσφύγων αναμένουν τη σειρά τους, συγκεντρωμένοι κυρίως στη νότια Τουρκία, τον Λίβανο και τη Λιβύη, και λιγότερο στην Ιορδανία ή αλλού. Πρόκειται για την πρώτη, άμεση επίπτωση της πρωτοφανούς ανοησίας που έλαβε το όνομα «Αραβική Άνοιξη» για να ταυτοποιηθεί στη συνέχεια με τον όρο της απολύτου στρατηγικής αποτυχίας ενός γελοίου σχεδίου της Δύσης με στόχο την εγκαθίδρυση Δημοκρατίας στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική και Νότια Αραβία. Ούτε ο Β(μπα)αρουφάκης θα μπορούσε να συλλάβει μία τέτοιου βεληνεκούς ανοησία. Η «Αραβική Άνοιξη» ως παράρτημα της εισβολής των δυτικών στο Ιράκ πυροδότησε νομοτελειακά το νέο γύρο σύγκρουσης μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών στο Ισλάμ. Θυμίζει τόσο πολύ τη νομοτελειακή σύγκρουση καθολικών - προτεσταντών και τον Τριακονταετή Πόλεμο. Με διαφορά μερικών αιώνων, το Ισλάμ βιώνει τη δική του περιπέτεια με παγκόσμιες επιπτώσεις προς το δικό του Διαφωτισμό. Θα κοστίσει εκατομμύρια ζωές, τόνους αίματος και απόγνωσης, σφαγές αμάχων αλλά και τεράστια παλιρροϊκά κύματα μετανάστευσης και μετακίνησης πληθυσμών, έως ότου χαραχθούν τα νέα σύνορα επιρροής μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών. Χώρες που έστησε η Μ. Βρετανία και η Γαλλία μετά τον Α΄ Παγκόμσιο Πόλεμο, το Ιράκ, η Συρία, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία, η Υεμένη κ.λπ. θα εξαφανιστούν από το χάρτη, περιοχές θα προσαρτηθούν, τα σύνορα θα διαμορφωθούν διαφορετικά, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές θα ανακατανεμηθούν, τα λιμάνια θα αλλάξουν χέρια, οι παλαιές οδοί θα αντικατασταθούν από νέους ενεργειακούς δρόμους και οι πρώην εχθροί (Περσία-Αμερική) θα γίνουν φίλοι και οι πρώην φίλοι (Πακιστάν-ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία-ΗΠΑ) θα γίνουν εχθροί. Ο πόλεμος του Πετρελαίου που σοβεί θα είναι η πρώτη φάση. Η Ρωσία ανήμπορη πτωχεύει μέρα με τη μέρα, η Κίνα θα πληρώσει και αυτή το ενεργειακό τίμημα αναπροσαρμογής του παγκόσμιου χάρτη ενέργειας. Μετά το 2025 η παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα αρκεί για την ικανοποίηση των αναγκών της Κίνας. Πόσο δε μάλλον και της Ινδίας μαζί.
Το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό ζήτημα καθίσταται εκ των πραγμάτων το βασικό πρόβλημα για τις επόμενες δύο με τρεις δεκαετίες. Όπως όλα τα σημαντικά, απουσιάζει από την εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα. Μόνο που η διακίνηση των προσφύγων ακολουθεί ένα συγκεκριμένο άξονα: από την Ανατολή στη Δύση. Η Ελλάδα διαθέτει μακρά σύνορα με την Ανατολή. Το Ανατολικό Αιγαίο είναι το φυσικό προγεφύρωμα για τη μετακίνηση αυτών των πληθυσμών. Ο μακαρίτης Κωστής Μοσκώφ είχε προβλέψει το τσουνάμι αυτό σε ένα άγνωστο σχετικά κείμενό του που το έγραψε στα τελευταία του, στην Αλεξάνδρεια. Αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε. Αργά ή γρήγορα η απληστία της Δύσης και η βουλιμία των μουσουλμάνων δικτατόρων θα κατέληγαν σε συγκρουσιακή έκρηξη. Όμως το εξ ανατολών φυσικό ανάχωμα, η Τουρκία του ΝΑΤΟ και του φλερτ με την Ευρώπη, αυτή η Τουρκία η δυτική, η πλούσια, η ισχυρή, εισήλθε με τη σειρά της στο μεϊντάνι της αποσταθεροποίησης. Πόλεμος στη νοτιοανατολική Τουρκία με το ΠΚΚ. Πόλεμος στη Συρία με την Τζιχάντ. Πόλεμος στο Ιράκ με το Ισλαμικό Κράτος. Πόλεμος παντού γύρω από το κάστρο του Ερντογάν. Ποιο κάστρο; Πόσο θα αντέξει νεο-Σουλτάνος με 15 έως 20 Τούρκους στρατιώτες νεκρούς τη μέρα; Οι διάδρομοι για τη μετακίνηση των πληθυσμών προς δυσμάς θα είναι όλο και πιο ανοιχτοί. Οι διακινητές θα εισπράττουν κάθε μέρα που περνά και περισσότερα χρήματα.
Στην Ελλάδα του Αλέξη και του Βαγγέλη μετρούμε τις δημοσκοπήσεις που κάθε μία τους κοστίζει πια μόνο 2 με 3 χιλιάδες ευρώ και, αν τα ποσά αυτά καταβάλλονται, άντε να στήσεις με αξιοπιστία μία μέτρηση με τέτοια λεφτά και μάλιστα με δείγματα της πλάκας των 800 και των 1.000 ερωτηθέντων. Μετρούμε κάθε βράδυ τις δημοσκοπήσεις και παίζουμε την κολοκυθιά για ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα καταγραφεί στα ΜΜΕ ως η πλέον άχρηστη, αχρείαστη και κυρίως ανόητη εκλογική αναμέτρηση της Μεταπολίτευσης. Αυτοί που θα κυβερνήσουν τη χώρα θα πρέπει, αν μπορούν, να αντιλαμβάνονται τι τους περιμένει. Όχι μόνο λόγω παγκόσμιας οικονομικής αναστάτωσης, διεθνούς πολεμικής αναμέτρησης και εσωτερικών κυβερνητικών αδιεξόδων στην παραπαίουσα ΕΕ, αλλά και λόγω άμεσων απειλών σε επίπεδο ασφάλειας. Το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ζήτημα αργά ή γρήγορα θα εξελιχθεί σε υπόθεση Casus Beli μεταξύ Νοτίου και Κεντρικής Ευρώπης και μεταξύ Ευρώπης και υπαρκτού Ισλάμ. Η Γαλλία βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο αυτής της πολεμικής σύγκρουσης. Η Ρωσία επίσης. Έπεται συνέχεια με ή χωρίς δημοσκοπήσεις και «άφωνα» debates και μακροσκελείς αναφορές για τα χούγια της Προέδρου, το νέο κουστουμάκι του Αλέξη και την πολιτική αργκό του Βαγγέλη. Λες και δεν γνωριζόμαστε καλά.
Φωτό: EPA/ Georgi Licovski
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ήδη ήταν πολύ κοπιαστικό ψυχικά το προηγούμενο διάστημα για το τι θα κάνω», δήλωσε η ανεξάρτητη βουλεύτρια
«Στόχος είναι να μάθει το παιδί κάποια βασικά πράγματα για να μπορεί να απαντήσει στις προκλήσεις που θα εμφανιστούν μπροστά του»
Πλατφόρμα για τον γονεϊκό έλεγχο θα φέρει περιορισμούς
Δεν φαίνεται ότι βρίσκεται κοινός τόπος μετά την πρόταση Χαρίτση
«Νομοτελειακά θα έχουμε ΚΟ στις επόμενες εκλογές», δήλωσε η ανεξάρτητη βουλεύτρια
Ποια η προθεσμία για αλλαγές
Την Κυριακή η σύγκρουση Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη
Πότε ξεκινά το Εορταστικό Ωράριο των καταστημάτων
Οι δημοφιλέστεροι υπουργοί
Η αποτίμηση της Αντιπυρικής Περιόδου 2024
H βουλευτής πρόσκειται στο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη
Tι αναφέρει η σχετική ανακοίνωση
Νέο μπλόκο για τη χρήση ακινήτων σε βραχυχρόνιες μισθώσεις από το Υπουργείο Τουρισμού
Το Ελληνικό εργοστάσιο «Pharos» θα λειτουργήσει ως κόμβος για την Α.Ι.
Απαραίτητες οι συναινέσεις για να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ
Η Κουμουνδούρου ζητά την επιστροφή της έδρας
Στη Νέα Υόρκη η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Στο Μέγαρο Μαξίμου ο δήμαρχος Αθηναίων
Μετά την παραίτηση του Αλέξη Πατέλη
Ο υπουργός ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτων κρίσεων από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.