- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ψυχρολουσία για συνταξιούχους ΟΑΕΕ και ΟΓΑ
Αυξάνεται από αύριο η παρακράτηση υπέρ ΕΟΠΥΥ
Την ψυχρολουσία που υπέστησαν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του Δημοσίου, λόγω της αύξησης της παρακράτησης υπέρ ΕΟΠΥΥ στις συντάξεις τους, θα υποστούν αύριο Τρίτη και οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ.
Η αύξηση από το 4% στο 6% της εισφοράς που καταβάλουν οι συνταξιούχοι υπέρ του κλάδου υγείας στις κύριες συντάξεις και η επιβολή της εισφοράς 6% και στις επικουρικές συντάξεις αναδρομικά από 1η Ιουλίου οδηγεί σε μειώσεις συντάξεων. Καθώς δε η παρακράτηση του 6% γίνεται επί του αρχικού μεικτού ποσού της κύριας σύνταξης, δηλαδή χωρίς τον υπολογισμό των κρατήσεων που έχουν επιβληθεί από το 2010 και μετά, η πραγματική μείωση αγγίζει το 4% και όχι το 2%.
Για παράδειγμα, συνταξιούχος του ΟΑΕΕ που το 2010 ελάμβανε κύρια σύνταξη 1.000 ευρώ μεικτά, σήμερα και μετά τις περικοπές των προηγούμενων ετών έχει ευρεθεί να λαμβάνει σύνταξη 912 ευρώ. Πλέον από αύριο η σύνταξή του θα ανέλθει στα 892 ευρώ, μειωμένη κατά 2% επί του αρχικού ποσού των 1.000 ευρώ.
Στις επικουρικές συντάξεις η παρακράτηση 6% επιβάλλεται ανά σύνταξη και όχι ανά δικαιούχο. Ενδεικτικώς, συνταξιούχος που πριν από τις περικοπές του 2010 λάμβανε επικουρική σύνταξη 400 ευρώ, στις 30 Ιουνίου η επικουρική του ήταν 314 ευρώ και πλέον θα λαμβάνει σύνταξη 296,6 ευρώ (μεικτά).
Αλλά οι μειώσεις των συντάξεων δεν θα σταματήσουν. Η εφαρμογή των νόμων 3863/10, 3865/10 και 4093/12 οδηγεί σε απώλειες για τους συνταξιούχους, που θα γίνουν ακόμη πιο μεγάλες όταν προωθηθεί η ενοποίηση όλων ασφαλιστικών ταμείων σε ένα ταμείο κύριας και σε ένα ταμείο επικουρικής ασφαλίσεως.
Και η εφαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ) αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση εισφορών για τις χαμηλότερες κατηγορίες αυτοαπασχολούμενων και αύξηση των εισφορών για τα υψηλά εισοδήματα.
photo © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο επίκεντρο η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και η ελληνική γλώσσα
«Θέλω να ευχηθώ καλή χρονιά. Είμαστε δίπλα στους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, στα παιδιά μας»
Ξεκινά σήμερα η σχολική χρονιά - Πρώτο κουδούνι για τα σχολεία
Ένα διαφορετικό wrap από την επίσκεψη της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στη Βόρεια Ελλάδα
Oι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών
Υψηλότερο εισοδηματικό όριο, πρόσβαση χωρίς κριτήρια για τρίτεκνους και πολύτεκνους και αυξημένο voucher
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα πολιτισμού και πολιτιστικής διπλωματίας
Το σίγουρο είναι ότι το νομικό τοπίο έχει αλλάξει δραστικά από την εποχή της Χρυσής Αυγής
Η 90ή ΔΕΘ βρίσκει την ελληνική οικονομία στο τέλος μιας ιστορικής περιόδου χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και μπροστά στο δύσκολο τεστ της επόμενης ημέρας.
Από τα πρώτα περίπτερα του 1926 και τη μεταπολεμική έκρηξη έως τη σημερινή οικονομική και πολιτική σκηνή της χώρας, η ΔΕΘ συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής και ετοιμάζεται για το μέλλον
Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των αναλυτών
Ποιες περιοχές εντάσσονται στο πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού εγκαταστάσεων
Ο «πελάτης» αξιολογεί τη σχέση του με την εξουσία με βάση το προσωπικό όφελος. Ο «πολίτης» ενδιαφέρεται και για πράγματα που δεν μεταφράζονται άμεσα σε ευρώ στην τσέπη του
Η αναφορά στον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη
Με αιχμή τον συνεδριακό, γαστρονομικό, πολιτιστικό και ιαματικό τουρισμό, η Θεσσαλονίκη αξιοποιεί τη θέση της και εξελίσσεται σε έναν ολοκληρωμένο διεθνή προορισμό
Η θερμή υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Η ιδιωτική κλινική ήταν δηλωμένη ως απλό παθολογικό ιατρείο
Επισκέφτηκε το πάρκο βιοτεχνολογίας Athens LifeTech Park στα Σπάτα
«Έχει κριθεί πολλάκις με την ίδια ετυμηγορία, αυτή του αποτυχημένου πρωθυπουργού»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.