Πολιτικη & Οικονομια

Βασιλική Θάνου: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
105917-210235.jpg

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ορκίζεται απόψε στις 20.00 υπηρεσιακή πρωθυπουργός η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου, προκειμένου να ηγηθεί υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Ποια είναι όμως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας;

Η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1950. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ, Σορβόννη, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Μιλά τη γαλλική και αγγλική γλώσσα. Διδάσκει επί έξι χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών (Αστικό Δίκαιο), ενώ έχει εκδώσει σειρά επιστημονικών εργασιών. Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών.

Εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα το 1975 και προήχθη σε πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε πρόεδρο Εφετών το 2005. Μετά την προαγωγή της σε Αρεοπαγίτη, από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ΄ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Από το 2014 προήχθη σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και προεδρεύει του ίδιου αυτού τμήματος. Εκλέχθηκε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες.

Σύμφωνα με σχετικό αφιερώμα του ΑΜΠΕ, συμμετείχε σε πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια, σε θέματα σχετικά με το Δίκαιο και με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης ως εκπρόσωπος του Αρείου Πάγου, του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Εκλέχθηκε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ((ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες (2012-2014, 2014-2016), ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Αστικολόγων και της Ένωσης Δικονομολόγων.

Η Βασιλική Θάνου θα έχει από σήμερα καταγράψει τρεις πρωτιές στην μέχρι τώρα σταδιοδρομία της. Θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας, ενώ είναι η πρώτη γυναίκα που έγινε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και η πρώτη πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου με μακρά συνδικαλιστική πορεία.

Οι σταθμοί στην επαγγελματική της ζωή

Σε ερώτηση για την επαγγελματική της πορεία, η Βασιλική Θάνου έχει δηλώσει ότι σταθμό θεωρεί πρώτα από όλα την εισαγωγή της στη Νομική Σχολή, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Είχα επιλέξει τη Νομική Σχολή από νεαρή ηλικία, από μαθήτρια. Χωρίς να μπορώ να δώσω και μέχρι τώρα ακόμα μια εξήγηση, μου άρεσε ιδιαίτερα η νομική επιστήμη. Πολύ νωρίς επίσης, ήδη από φοιτήτρια, επέλεξα και το Δικαστικό Σώμα. Ήταν μια ενσυνείδητη επιλογή», έχει πει η Βασιλική Θάνου και έχει χαρακτηρίσει δεύτερο σταθμό στην επαγγελματική της ζωή την επιτυχία της στις εξετάσεις για την εισαγωγή στο Δικαστικό Σώμα, το 1975. «Όταν ξεκινούσα το 1975 στο Δικαστικό Σώμα, οι γυναίκες ήταν ελάχιστες και η καχυποψία από παντού διάχυτη» έχει δηλώσει, και ακόμη ότι εκείνη την περίοδο οι γυναίκες δικαστίνες τρόμαζαν να πείσουν τους άλλους δικαστές αλλά και τους πολίτες ότι μπορούν να είναι το ίδιο ικανές στο λειτούργημα αυτό. Σήμερα όμως το 65% των δικαστών είναι γυναίκες και όπως επαναλαμβάνει χαίρεται πολύ γι΄αυτό.

Τιμητικό σταθμό έχει χαρακτηρίσει την εκλογή της στην προεδρία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ενώ για την ενασχόλησή της επί περίπου μια 20ετία με τον δικαστικό συνδικαλισμό, έχει πει πως δεν ήταν κάτι που το αποφάσισε και το έκανε την τελευταία στιγμή, ούτε βέβαια και κάτι για το οποίο έχει μετανιώσει. «Ορισμένοι με ρωτούν "μετανιώσατε;". Όχι, δεν μετάνιωσα καθόλου. Αισθάνομαι την ικανοποίηση ότι εξήντλησα όλα όσα θεωρώ ότι μπορούσα να κάνω, όσα μπορούσα να δώσω, τα έδωσα όλα», έχει δηλώσει για τη συνδικαλιστική της δράση. Με υπερηφάνεια έχει αναφερθεί στα ανοίγματα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στο εξωτερικό.

Όταν κάποτε ρωτήθηκε τι θα συμβούλευε το νέο δικαστή για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του λειτουργήματός του, περιέγραψε: «Για να μπει κανείς στο Δικαστικό Σώμα πρέπει να έχει μεράκι για τη δικαιοσύνη. Δεν αρκεί να μπει μόνο προς βιοπορισμό. Αν δεν έχει μεράκι και αγάπη για τη δικαιοσύνη, δηλαδή, για το ιδανικό της δικαιοσύνης, κάποια στιγμή θα δει και ο ίδιος ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Το πρώτο λοιπόν είναι να αγαπά το λειτούργημά του, να βλέπει τη δικαιοσύνη σαν ιδανικό. Επίσης πρέπει να ξέρει ότι θα πρέπει να είναι ακέραιος, αμερόληπτος, αντικειμενικός, να μην ενδίδει σε τυχόν πιέσεις ή παρεμβάσεις».

Τα χρόνια των μνημονίων, ως πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η Βασιλική Θάνου χρειάστηκε να απαντήσει ότι «οι δικαστές, πρέπει πάντοτε αλλά κυρίως στην κρίσιμη αυτή περίοδο της δοκιμασίας του ελληνικού λαού, να προστατεύσουν με τις αποφάσεις τους τα δικαιώματα ατομικά και εργασιακά των πολιτών». Ήταν την περίοδο που οι δικαστές «μίλησαν» με πολλές αποφάσεις τους, αρκετές εκ των οποίων αφορούσαν και τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, την οποία έκριναν ως αντισυνταγματική. «Καθήκον των δικαστών δεν είναι να διευκολύνουν την κυβερνητική πολιτική, αλλά να αποδίδουν Δικαιοσύνη», έχει σχολιάσει το 2013 για τις επικριτικές δηλώσεις πολιτικών προσώπων.

Από τη θέση της στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, έδωσε μάχες κατά των μεγάλων περικοπών των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών. «Ο δικαστής είναι λειτουργός ισότιμος των δύο άλλων κλάδων, με βάση το Σύνταγμα, το άρθρο 26. Γι' αυτό θα πρέπει να μας σέβονται διότι έχουμε την αίσθηση ότι έχει επέλθει μια στοχευμένη απαξίωση της δικαιοσύνης, σε συνάρτηση πάντα με το ύψος των περικοπών. Που είναι λοιπόν αυτό το ισότιμο που επιβάλλει το Σύνταγμα; Θεωρώ λοιπόν ότι αυτές οι περικοπές διευκόλυναν την κυβέρνηση στην πολιτική της: ο πολίτης που ακούει ότι και ο δικαστής έχει τόσο μεγάλο ύψος περικοπών, αποδέχεται πιο εύκολα τις δικές του περικοπές», έχει δηλώσει για το ζήτημα αυτό επαναλαμβάνοντας ότι το Σύνταγμα (άρθρο 88) προστατεύει τις αποδοχές των δικαστών.

Η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου επελέγη από το υπουργικό συμβούλιο, κατά τον περασμένο Ιούνιο, πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.