Πολιτικη & Οικονομια

Θεσμοί: Σήμερα τα τεχνικά, αύριο οι επικεφαλής

Θέματα ουσίας και διαδικαστικά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
103895-206356.jpg

Δεύτερη μέρα σήμερα Τρίτη των συζητήσεων ανάμεσα σε κατώτερα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και κυβερνητικούς παράγοντες, ενώ από αύριο Τετάρτη οι συζητήσεις θ΄ αναβαθμιστούν σε ανώτερο επίπεδο.

Σήμερα, και προκειμένου «να κλειδώσει» η τελική συμφωνία, αναμένεται ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα θέσουν στη συζήτηση τα εξής:

· μειώσεις συντάξεων

· αυξήσεις ορίων συνταξιοδότησης

· νέους φόρους

· αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων

· παρεμβάσεις στα εργασιακά. 

«Θα μελετήσουμε και θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής, ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά» δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). 

Για τα παραπάνω προαπαιτούμενα, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών είπε: «τους απαντάμε ότι θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής, όπου δεν προβλέπεται τρίτο πακέτο».

Υπενθυμίζεται ότι για ν΄ αποφευχθεί ένα νέο δάνειο-γέφυρα, θα πρέπει οι συζητήσεις να έχουν καταλήξει σε αποτέλεσμα έως το έκτακτο Eurogroup της 11ης Αυγούστου.

Ως προς το διαδικαστικό μέρος, η ελληνική πλευρά λέει:

· οι ίδιοι οι υπουργοί θα συζητήσουν «αργότερα και αν χρειαστεί»

· οι συναντήσεις θα γίνονται στα ξενοδοχεία όπου μένουν οι εκπρόσωποι των θεσμών και όχι στα υπουργεία.

Εξάλλου, από αύριο Τετάρτη στις συζητήσεις θα μπουν και οι επικεφαλής διαπραγματευτές των 3+1 θεσμών (κουαρτέτο): η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ (φωτογραφία) ο κ. Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν, ο κ. Ράσμους Ρούφερ από την ΕΤΚ και ο κ. Νικολά Γκιαμαρόλι από τον ESM.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ