- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Παρά τα όσα πέρασαν οι Τουρκοκύπριοι το 1950 και το 1960, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 1974 έγινε πόλεμος με κύρια θύματα τους Ελληνοκυπρίους», παραδέχθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, σε μήνυμά του για την επέτειο της τουρκικής εισβολής.
Ο τουρκοκύπριος ηγέτης επεσήμανε την ανάγκη οι νεότερες γενιές να μοιραστούν τις ευλογίες του νησιού και να έχουν μια καλύτερη ζωή, χωρίς την αβεβαιότητα για το μέλλον.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Ακιντζί σημείωσε ότι στόχος είναι η επίτευξη διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδιακής λύσης, «που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα και την ασφάλεια».
Εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα ότι οι προσπάθειες για λύση θα έχουν κατάληξη, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, η οποία θα λάβει την έγκριση και των δύο κοινοτήτων σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Στόχος μας, είπε, «είναι να υπάρξει μόνιμη ειρήνη στο νησί χωρίς συμβιβασμούς στο θέμα της ελευθερίας, της ισότητας και της ασφάλειας».
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι με «ιδιαίτερη ικανοποίηση» έχει σημειώσει τα λεχθέντα από τον Μουσταφά Ακιντζί. «Η αναφορά του ότι τα κύρια δεινά τα υπέστησαν το 1974 οι Ελληνοκύπριοι είναι μια αναφορά, αν θέλετε, που δείχνει ανδρεία», τόνισε.
Από την ώρα που παραδεχόμαστε, συνέχισε, ότι διεπράχθησαν λάθη, όχι μόνο από πλευράς Τουρκοκυπρίων, βεβαίως, αλλά και από δικής μας - και η αυτοκριτική δεν είναι κακό - αλλά κυρίως με την τουρκική εισβολή σε βάρος της ελληνοκυπριακής κοινότητας «θέλω να πιστεύω ότι η αναγνώριση αυτή, η διαπίστωση των σφαλμάτων θα μας οδηγήσει σε έναν πιο ουσιαστικό και πιο αποτελεσματικό διάλογο».
Στο μήνυμά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έκανε αναφορά στα γεγονότα, που ακολούθησαν την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέγοντας ότι επρόκειτο για μια δύσκολη περίοδο για ολόκληρο το νησί καθώς αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Αναφέρθηκε στο πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών, το οποίο, όπως είπε, « περιέπλεξε ακόμη περισσότερο την κατάσταση». Ένα τέτοιο πραξικόπημα θα μπορούσε να αποφευχθεί «μόνο με μια στρατιωτική επιχείρηση», υποστήριξε.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, ότι «ακόμα και εμείς που αναφερόμαστε στην επιχείρηση ως "ειρηνική επιχείρηση", αυτή ήταν πράγματι ένας πόλεμος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πολεμικές συνθήκες ήταν δύσκολες και σκληρές. Κάποιοι έχασαν την ζωή τους και άλλοι έχασαν τους συγγενείς τους, σπίτια χάθηκαν και οικογένειες διασκορπίστηκαν. Επιπλέον, χιλιάδες από εμάς έπρεπε να αντιμετωπίσουμε το τραύμα της προσφυγιάς».
Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια δομή (στα κατεχόμενα), που να μπορεί να σταθεί «στα δικά της πόδια, που να έχει την ικανότητα να κυβερνήσει, να αναπτύξει την οικονομία της και τη δημοκρατία».
photo © EPA/KATIA CHRISTODOULOU
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η σύγκλιση δεν μπορεί να είναι σύνθημα στα χείλη των δημαγωγών» σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας
Τα νέα ποσά, οι δικαιούχοι και οι ημερομηνίες
Πλήρης αποκατάσταση ζημιών και διασφάλιση της ασφάλειας για την επανέναρξη μετροπόντικα
Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας μετά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ανάσυρση της δικογραφίας των «αδιευκρίνιστων» ποσών
Πώς αυξάνεται το πλαφόν ανά πενταετία
Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας για τις οικονομικές εξαγγελίες και την εσωκομματική επικαιρότητα
Δείτε την αναλυτική λίστα
Επίσκεψη και στο υπό ανέγερση Μουσείο Ολοκαυτώματος - «Μάθημα για τους ζωντανούς»
«Πρωτοφανής η πολιτική απάτη του κ. Τσίπρα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Τα λέει ο άνθρωπος ο οποίος έχει ρίξει μια κυβέρνηση της ΝΔ και τον οποίο τον πήρε πίσω η ΝΔ» σημείωσε
«Απέδειξε σήμερα γιατί η κυβέρνηση του ήταν μια χαμένη ευκαιρία για τη χώρα» σχολιάζει η Θεώνη Κουφονικολάκου
Ο νέος χάρτης φοροελαφρύνσεων για επαγγελματίες και επιχειρήσεις
Η απάντηση της Σοφίας Ζαχαράκη
Σκληρή απάντηση μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ
Ο πρωθυπουργός άνοιξε όλα τα βασικά μέτωπα της κυβερνητικής ατζέντας στη συνέντευξη Τύπου της 90ής ΔΕΘ
Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου και οι απαντήσεις του πρωθυπουργού
Τι απάντησε ο πρωθυπουργός για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την κριτική για τα σχολικά βιβλία
Ο πρωθυπουργός άσκησε σκληρή κριτική στις προγραμματικές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα
Παρουσίαση της «Hellenic Rail Estate» - Επενδύσεις, αύξηση επιβατών και αξιοποίηση ακινήτων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.