Πολιτικη & Οικονομια

Ολάντ: «Έπρεπε να επιτύχουμε. Και ήθελα να επιτύχουμε»

Υπήρξε απροθυμία, κάποιοι ζητούσαν ευγγυήσεις

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Το καθήκον μας ήταν να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να μείνει στο ευρώ, αλλά έπρεπε να διασφαλίσουμε ότι θα ήταν μια επιλογή που να δίνει λύση», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ αναφερόμενος στο τριετές πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκε μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. «Ήταν σημαντικό να δείξουμε στην Ελλάδα την αλληλεγγύη της Ε.Ε.. Φοβηθήκαμε κάποια στιγμή για Grexit. Το να στερηθούμε την Ελλάδα θα σήμαινε ότι θα στερείτο η Ευρώπη ένα κομμάτι του πολιτισμού της. Η Ελλάδα είναι μια φίλη χώρα», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος και σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας έκανε επιλογή γενναία, αλλά «θα χρειαστούν κι άλλες μεταρρυθμίσεις. Όμως ήξερε ότι τώρα ήταν η στιγμή για να δοθούν τα 80 δισ. στη χώρα του».

Αναφερόμενος στο πώς επετεύχθη η συμφωνία ο κ. Ολάντ παραδέχθηκε ότι χρειάστηκε χρόνος για να φτάσουμε σε συμφωνία, καθώς, όπως είπε: «Υπήρχε απροθυμία, ζητούσαν κάποιοι εγγυήσεις. Αν δεν υπάρχει σταθερότητα στις σχέσεις Γερμανίας - Γαλλίας, για να εξευρεθεί συμβιβασμός, δεν υπάρχει συμφωνία».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας διαβεβαίωσε ακόμη ότι θα υπάρξει μια «αναδιαμόρφωση» του ελληνικού χρέους και μίλησε για επιμήκυνση των ωριμάνσεων και συζήτηση για τα επιτόκια. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το ελληνικό χρέος δεν θα γίνει ποτέ βιώσιμο αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, ενώ την Τετάρτη, θα συνεδριάσει η Γαλλική Εθνοσυνέλευση για να επικυρώσει τη συμφωνία. Ο Φρανσουά Ολάντ χαιρέτισε «μια ιστορική συμφωνία» της Ε.Ε. και δήλωσε ότι οι υπουργοί των Οικονομικών θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τα μέτρα που θα συνοδεύουν αυτή τη βραχυπρόθεσμη συμφωνία και πως μέχρι να περάσουν τα μέτρα από όλα τα κοινοβούλια της ευρωζώνης, «θα υπάρξει μια περίοδος διαπραγματεύσεων».

Ο κ. Ολάντ τόνισε ότι το «να χάσουμε την Ελλάδα δεν είναι μόνο ότι θα χάναμε το ΑΕΠ της και το λαό της, αλλά θα χάναμε και μια χώρα η οποία είναι στην καρδιά του πολιτισμού μας.»

«Έπρεπε να επιτύχουμε. Και ήθελα να επιτύχουμε», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν η Τρόικα που ζητούσε πρώτα να περάσουν συγκεκριμένοι νόμοι από το ελληνικό κοινοβούλιο πριν από τις 15 Ιουλίου. «Ήταν οι υπουργοί Οικονομικών και οι ηγέτες της Ευρωζώνης». «Θεωρώ ότι η ελληνική κυριαρχία διατηρήθηκε», κατέληξε ο κ. Ολάντ.


ΦΩΤΟ: EPA/IAN LANGDSON