Πολιτικη & Οικονομια

Ο οίκος Moody's υποβάθμισε την Ελλάδα

Στο «Caa3» η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε ο αμερικανικός οίκος Moody’s. Συγκεκριμένα, υποβαθμίστηκε σε «Caa3» από «Caa2» η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων γεγονός που σημαίνει ότι η Ελλάδα χωρίς τη στήριξη των πιστωτών της οδηγείται σε χρεοκοπία.

Αναφορικά με το δημοψήφισμα, το «ναι» θα αυξήσει την πιθανότητα συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, αποτρέποντας τη στάση πληρωμών. Όμως, το «ναι», συμπληρώνει, θα συνεπάγεται μία βραχύβια πολιτική αναταραχή, η οποία ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο την αποπληρωμή της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου. Στο ενδεχόμενο του «όχι», η Moody’s εκτιμά ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας θα αυξηθεί, οδηγώντας τη χώρα εκτός Ευρωζώνης. «Η πιθανότητα για συμφωνία εάν επικρατήσει το όχι, είναι περιορισμένη».

Ο αμερικανικός οίκος εστιάζει ακόμη στην τεράστια διάσταση απόψεων μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών και αυτών που η Ελλάδα προτίθεται να αποδεχτεί, ώστε να υπάρξει συμφωνία για την παροχή νέας χρηματοδοτικής στήριξης «Υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες στην επίτευξη μίας μακροπρόθεσμης συμφωνίας για τη χώρα», αναφέρει η Moody’s. Για τον συγκεκριμένο οίκο αξιολόγησης, χρεοκοπία υφίσταται μόνο εφόσον δεν αποπληρωθεί ομόλογο που βρίσκεται σε «χέρια» ιδιωτών πιστωτών. «Για να αποφευχθεί η αθέτηση της πληρωμής του ιδιωτικού χρέους, πρέπει να υπάρξει άμεση συμφωνία με τους πιστωτές του επίσημου τομέα», επισημαίνει η Moody’s και προειδοποιεί ότι ακόμα κι αν κλείσει η συμφωνία, η εφαρμογή της ενέχει αρκετές προκλήσεις, λόγω των πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών.

Παράλληλα, η Moody’s επισημαίνει ότι παρά τη σημαντική συρρίκνωση του ελλείμματος, η χώρα έχει επιτύχει μικρή πρόοδο στην εφαρμογή μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων. «Οι πιθανότητες οριστικής ρήξης μεταξύ Αθήνας και δανειστών παραμένουν αρκετά υψηλές», τονίζει ο οίκος αξιολόγησης. Τέλος, η Moody's χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο και υποστηρίζει ότι απαιτούνται μεγάλα πλεονάσματα για να γίνει απλά διαχειρίσιμο.


ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ