Πολιτικη & Οικονομια

Βαρουφάκης: Λίγος ο χρόνος αλλά αρκετός για συμφωνία

«Το Eurogroup εστίασε μόνο στις ευθύνες της Ελλάδας»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Στο σημερινό Eurogroup η ελληνική πλευρά έστειλε ισχυρό μήνυμα παρουσιάζοντας νέα ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία εφόσον γίνει αποδεκτή θα θέσει τέλος στο δράμα των τελευταίων ετών» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου που παρέδωσε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών διαφώνησε με την άποψη που εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και ο Επίτροπος Οικονομικών της Ευρωζώνης Πιερ Μοσκοβισί περί σημαντικής απόκλισης μεταξύ των προτάσεων της ελληνικής πλευράς και των απαιτήσεων των δανειστών.

«Εξηγήσαμε ότι η δική μας πλευρά και η πλευρά των Θεσμών έχουν έρθει κοντά ως προς τα δημοσιονομικά, στο μισό τοις εκατό του ΑΕΠ. Αυτή η διαφορά δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια έλλειψη συμφωνίας. Ο πραγματικός λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι Θεσμοί δεν είχαν εντολή να διαπραγματευτούν περαιτέρω ως προς την ουσία των μέτρων για να καλυφθεί η διαφορά και οι προτάσεις μας για το δημόσιο χρέος" τόνισε ο υπουργός .

«Η λύση θα δοθεί από όλες τις μεριές. Δυστυχώς η προεδρία του Eurogroup επέλεξε να επικεντρωθεί στις ευθύνες της ελληνικής μόνο μεριάς. Ξεκαθαρίσαμε πως η πολιτική ευθύνη είναι ευθύνη όλων των ηγετών για να βρουν λύση όπως απαιτούν οι εκλογείς μας» είπε ο κ. Βαρουφάκης ο οποίος επικαλέστηκε το άρθρο του οικονομολόγου του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπαντάρ, που μιλούσε για προσαρμογές και από τις δύο μεριές.

«Το ερώτημα για εμάς, είναι τι είδους προσαρμογές; Περικοπές και αύξηση συντελεστών φορολόγησης;. Από αυτή την άποψη η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια. Οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν πέσει, οι θέσεις στο δημόσιο έχουν μειωθεί και η κατανάλωση το ίδιο» υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο Βαρουφάκης υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά παρουσίασε στους θεσμούς ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, επίλυσης του χρηματοδοτικού κενού και ρύθμισης του χρέους.

Μεταξύ άλλων είπε:

  • «Αυτό που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία είναι μεταρρυθμίσεις. Αυτές παρουσιάσαμε. Για ιδιωτικοποιήσεις, για ανεξάρτητη αρχή φόρων και τελών, για δημοσιονομικό συμβούλιο, πρόγραμμα για κόκκινα δάνεια, μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, απελευθέρωση επαγγελμάτων, κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, διοικητική μεταρρύθμιση, μείωση του μη μισθολογικού κόστους και ενιαίο μισθολόγιο. Εξήγησα ότι μετά τη συνάντηση μου με τον Α. Γκουρία η ελληνική πλευρά προωθεί πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά, για να υπάρξει απελευθέρωση στον κατασκευαστικό κλάδο, για τη φιλελευθεροποίηση του χονδρικού εμπορίου, για την ενοποίηση των ρυθμιστικών κανόνων για ίντερνετ, τηλεόραση, συχνότητες και ΜΜΕ. Για επιχειρηματικά ΚΕΠ και ψηφιοποίηση τους για να ιδρύονται επιχειρήσεις σε μια μέρα. Και η συνεισφορά του ΟΟΣΑ για το ασφαλιστικό σύστημα».
  • «Παρακαλέσαμε τους ομολόγους να δώσουν έμφαση στη διαφορά μεταξύ μεταρρυθμίσεων από τις περικοπές. Οι περικοπές δεν αποτελούν μεταρρύθμιση. Το πρόβλημα με τον ΦΠΑ δεν είναι το ύψος του αλλά η εισπραξιμότητα του. Αυτό είναι μεταρρύθμιση.Προτείναμε άμεση μείωση των δαπανών δημοσίου οριζοντίως αυτοματοποιημένα αν ο προϋπολογισμός δείχνει πως θα περάσουμε σε πρωτογενή ελλείμματα».
  • «Η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε τους εταίρους μας να προβούμε όλοι μαζί σε μια πολύ γρήγορη διαπραγμάτευση σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Ο χρόνος είναι λίγος αλλά αρκετός για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα τελειώσει μια και καλή την ελληνική κρίση και θα εμπνεύσει τους πολίτες».