- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Pizza Fan: Βίντεο με το παράνομο λογισμικό που «κερνούσε» πίτσες - Σε μετρητά μετέφεραν τα παράνομα έσοδα
Στη δημοσιότητα το βίντεο από την ΕΛ.ΑΣ.
Pizza Fan: Βίντεο με το παράνομο λογισμικό που «κερνούσε» πίτσες - Σε μετρητά μετέφεραν τα παράνομα έσοδα
Ειδικό λογισμικό, μέσω του οποίου φέρεται να αποκρύπτονταν εισπράξεις και να αποφεύγονταν φορολογικές υποχρεώσεις, εντόπισε η Ελληνική Αστυνομία στην υπόθεση της αλυσίδας Pizza Fan.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το σύστημα επέτρεπε την ολοκλήρωση επιλεγμένων παραγγελιών χωρίς την έκδοση αποδείξεων, μέσω μιας ειδικής λειτουργίας με την ονομασία «κέρασμα». Η ζημία για το ελληνικό Δημόσιο εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 35 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2016-2026, ενώ η φορολογητέα ύλη που φέρεται να αποκρύφθηκε υπολογίζεται σε περισσότερα από 150 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, οι παραγγελίες καταχωρίζονταν αρχικά στο κεντρικό σύστημα και προωθούνταν στα καταστήματα για εκτέλεση. Κατά την ολοκλήρωσή τους, οι εργαζόμενοι μπορούσαν να εκδώσουν απόδειξη ή να ακυρώσουν τη συναλλαγή, ενώ για παραγγελίες που επιλέγονταν βάσει ειδικού αλγορίθμου εμφανιζόταν η δυνατότητα καταχώρισης ως «κέρασμα».
Με αυτόν τον τρόπο, η συναλλαγή ολοκληρωνόταν χωρίς να εκδίδεται απόδειξη, παρότι το ποσό που κατέβαλλε ο πελάτης εξακολουθούσε να καταγράφεται στο κεντρικό σύστημα. Έτσι, σύμφωνα με τις Αρχές, τα εμπλεκόμενα πρόσωπα μπορούσαν να παρακολουθούν τα πραγματικά έσοδα των καταστημάτων, ενώ μέρος του κύκλου εργασιών δεν δηλωνόταν στις φορολογικές Αρχές. Τα χρήματα που φέρονται να προέρχονταν από την παράνομη δραστηριότητα μεταφέρονταν σε μετρητά και παραδίδονταν κατά τη διάρκεια μηνιαίων συναντήσεων, όπου γινόταν παράλληλα απολογισμός της οικονομικής πορείας του δικτύου.
Η δικογραφία περιγράφει συγκεκριμένη ιεραρχία και κατανομή ρόλων, με φερόμενους ως επικεφαλής έναν 68χρονο ιδιοκτήτη και διαχειριστή της εταιρείας franchise και έναν 51χρονο επιχειρηματία που συνδέεται με εταιρεία του εξωτερικού. Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται επίσης διευθυντικά στελέχη, υπεύθυνοι μηχανογράφησης, εργαζόμενοι στο λογιστήριο, επιθεωρητές και διαχειριστές καταστημάτων. Κατά τις έρευνες σε γραφεία, καταστήματα και κατοικίες κατασχέθηκαν 1.288.732,60 ευρώ, 52 κεντρικές μονάδες υπολογιστών, έξι πολυτελή αυτοκίνητα, τρεις μοτοσικλέτες, 92 ρολόγια και κοσμήματα, καθώς και πλήθος ψηφιακών πειστηρίων και εγγράφων. Παράλληλα, έχουν κινηθεί διαδικασίες δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων, ενώ 108 εκθέσεις ελέγχου για τα έτη 2023-2026 διαβιβάστηκαν στην ΑΑΔΕ, προκειμένου να προσδιοριστούν οι διαφυγόντες φόροι. Τα κατασχεθέντα ψηφιακά στοιχεία θα εξεταστούν εργαστηριακά, ενώ η υπόθεση βρίσκεται πλέον στη διαδικασία δικαστικής και φορολογικής διερεύνησης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο μικροσκόπιο των αρχών μπαίνει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ζώων
Κινητοποιήθηκε το ΤΕΕΜ και αποκλείστηκε η περιοχή - Άδεια αποδείχθηκε η αποσκευή
Στη δημοσιότητα το βίντεο από την ΕΛ.ΑΣ.
Ο Χρήστος Χουσιάδας και ο Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης μιλούν στην ATHENS VOICE για τα ραδιενεργά απόβλητα του «Δημόκριτου»
Τα σενάρια και τα πρόσωπα που εξετάζουν οι Αρχές
Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί 22 άτομα
Χάρτινη σακούλα με τρόφιμα αποδείχθηκε το αντικείμενο που κινητοποίησε τις Αρχές στην οδό Σισίνη
Με καλεσμένο τον Κωνσταντίνο Χαραντινιώτη μιλάμε για ρεαλιστικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να πατάμε pause και να επιστρέφουμε στη στιγμή
Νέα στοιχεία στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας
Έντονη αβεβαιότητα στην εστίαση - Τι θα γίνει με μισθούς και ενοίκια
Η απάτη με ΦΠΑ 25 εκατ. ευρώ και το λογισμικό που κατέβαζε τον μηνιαίο τζίρο
Η απόδειξη - κέρασμα και η ζημία εκατομμυρίων για το Δημόσιο
Η ανακοίνωση του «Χαμόγελου του Παιδιού»
Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται πως το Δημόσιο έχει ζημιωθεί με 25 εκατομμύρια ευρώ
Το κόλπο με τη χλωρίνη
Όσα δηλώνει η ίδια - «Δεν πρόκειται για χάπι βιασμού», λέει η φίλη της
Αμετάκλητη καταδίκη για τον εκπαιδευτικό που παρενοχλούσε μαθήτρια Γυμνασίου
Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας παραδέχθηκε ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι απομιμήσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.