- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δύο Έλληνες πωλούσαν λίστες με 406.000 εγγραφές δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα
Πώς είχαν στήσει την επιχείρηση
Εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υπόθεση παράνομης συλλογής, κατοχής, επεξεργασίας και διάθεσης προς πώληση μεγάλου αριθμού εγγραφών με δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, σε ψηφιακά αρχεία - λίστες. Συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία ένας 53άχρονος Έλληνας και μία 52άχρονη Ελληνίδα.
Στο πλαίσιο ευρείας αστυνομικής επιχείρησης βρέθηκαν στην οικία τους, αποθηκευμένες σε ψηφιακά μέσα, λίστες με 406.000 εγγραφές δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως ονοματεπώνυμα, αριθμοί κινητών τηλεφώνων, ταχυδρομικές διευθύνσεις και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails).
Συγκεκριμένα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία που περιήλθε στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σύμφωνα με την οποία άγνωστοι δράστες με σκοπό να κάνουν γνωστή την ύπαρξη και δραστηριότητά τους αποστέλλουν μαζικά σε χρήστες του διαδικτύου μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με το οποίο προσκαλούν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να προμηθευτούν επί πληρωμή ηλεκτρονικό αρχείο που κατέχουν και περιλαμβάνει λίστα με εκατό πενήντα χιλιάδες (150.000) θυρίδες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Για τα παραπάνω ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ εξέδωσε σχετικές Διατάξεις και Βουλεύματα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και του τραπεζικού απορρήτου. Από την ενδελεχή ψηφιακή και συστηματική διαδικτυακή έρευνα που διενήργησαν εξειδικευμένοι Αξιωματικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία με τις αρμόδιες εταιρείας υπηρεσιών διαδικτύου, τηλεπικοινωνιών και Τραπεζικούς Οργανισμούς ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των δραστών καθώς και τα ηλεκτρονικά ίχνη μέσω των οποίων διακινούσαν μέσω διαδικτύου τα αρχεία προσωπικών δεδομένων.
Παράλληλα, πρόεκυψαν τα τηλέφωνα επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν για την αθέμιτη και παράνομη δραστηριότητά τους καθώς και οι επίμαχοι τραπεζικοί λογαριασμοί που χρησιμοποιούσαν προκειμένου να τους καταβάλλεται το «αντίτιμο» για την πώληση του ηλεκτρονικού αρχείου προσωπικών δεδομένων.
Κατά τις πρωινές ώρες χθες (18-5-2015) πραγματοποιήθηκε ευρεία αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τη συνδρομή κλιμακίου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα πραγματοποίησαν με τη παρουσία Δικαστικού Λειτουργού παράλληλες έρευνες σε οικίες και χώρους εργασίας των εμπλεκόμενων στην Αττική.
Από την επιτόπια ψηφιακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ηλεκτρονικά αποθηκευτικά μέσα που εντοπίστηκαν σε οικία των δραστών στην Αθήνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε ψηφιακή μορφή αρχεία - λίστες με 406.000 εγγραφές δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως ονοματεπώνυμα, αριθμούς κινητών τηλεφώνων, ταχυδρομικές διευθύνσεις και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails). Παράλληλα κατασχέθηκε ένα φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.
Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
STOP στην άσεμνη έκθεση των ανθρώπων και του πλανήτη στη ρύπανση και τη βία, είναι το μήνυμα της πορείας
Λόγω της Υπερειδικής Διαδρομής του EKO Rally Acropolis 2026
Στόχος η βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών
Παραμένει για χρόνια ερεπωμένος
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Συνελήφθη ο υπεύθυνος εργασιών
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Βροχή» τα πρόστιμα για πρόκληση φωτιάς
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Η μισθοδοσία επανέρχεται στο γενικό πλαίσιο της δημόσιας διοίκησης» - Η ανακοίνωση
Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική
Πόσο κοστίζουν οι νέες ταυτότητες; - Βήμα βήμα η διαδικασία
Παγκόσμια προβολή εν μέσω του FIFA World Cup 2026
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Έσπασε παλιά βάνα», λέει ο Γεωργιάδης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.