Ελλαδα

Κατάθεση Σημίτη στη δίκη για τις μίζες στα εξοπλιστικά

Τι είπε για Άκη και αν γνώριζε τις παράνομες πράξεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
96932-194264.jpg

Για την προμήθεια των υποβρυχίων και των ΤΟR Μ1 καταθέτει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά την κλήση από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Ο κ. Σημίτης ορκίστηκε με πολιτικό όρκο και μεταξύ άλλων δεν γνωρίζει τίποτα για τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων.

Μεταξύ άλλων είπε:

  • «Δεν γνωρίζω κάτι σχετικό για τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων και τα όσα τους αποδίδονται. Η γνώση μου προκύπτει από τις εφημερίδες και τα δικαστήρια»
  • «Θα αναρωτιέστε γιατί δώσαμε αυτά τα χρήματα και γιατί ήταν αναγκαίες οι προμήθειες. Θυμάστε πως, πριν πάρω ψήφο εμπιστοσύνης, δεν είχαμε τα μέσα να αναχαιτίσουμε την υπόθεση των Ιμίων και έπεσε το ελικόπτερο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα παιδιά αυτά γιατί περνούσε παραπάνω από όσο έπρεπε. Όταν ρώτησα λοιπόν τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ αν μπορούν οι κομάντος να επανακαταλάβουν τα Ίμια, μου είπε όχι γιατί έπρεπε να πάνε από τη Θεσσαλονίκη και θα χρειάζονταν 6 ώρες να φτάσουν. Τα έχω γράψει και στο βιβλίο μας. Η τότε ηγεσία Ενόπλων Δυνάμεων μου είπε ότι η διαφορά μας από την Τουρκία ήταν μεγάλη στο επίπεδο της αναχαίτισης και να έχουμε τέτοια δύναμη ώστε σε περίπτωση εμπλοκής να έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε μέχρι να παρέμβουν οι σύμμαχοι. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε λοιπόν και πήραμε 60 F16, 15 Μιράζ, 4 υποβρύχια, ελικόπτερα κλπ. Σε διπλωματικό επίπεδο ελήφθη η απόφαση του Ελσίνκι»
  • Μίλησε και για τον ρόλο της Κυβερνητικής Επιτροπής το 2001, οπότε και αποφασίστηκε με δική του πρωτοβουλία η δαπάνη περί τα εξοπλιστικά κατά 35 δισ. ευρώ. Τόνισε, μάλιστα, στο σημείο αυτό την επιμονή του Άκη Τσοχατζόπουλου να μη μειωθούν τα προγράμματα: «Ο Ακης δεν ήθελε να περικοπούν οι δαπάνες το 2001».
  • «Το ΚΥΣΕΑ δεν έχει ελεγκτική εξουσία, δεν κάνει διαπραγματεύσεις, δεν μιλάει για τιμές και περιεχόμενο αντισταθμιστικών ωφελημάτων, περιεχόμενο συμπαραγωγής κτλ. Δεν κρατά καν πρακτικά, λόγω του απορρήτου. Δεν μπορεί να αγοράσει κανένα όπλο αν δεν το έχει προηγουμένως προτείνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας»
  • «Μπορεί να χωρέσει δωροδοκία σε αυτές τις διαδικασίες;», ρώτησε η πρόεδρος τον κ. Σημίτη. «Αφού έγινε, κάλλιστα είναι δυνατή» απάντησε ο μάρτυρας για να προκαλέσει την παρέμβαση συνηγόρου του Άκη Τσοχατζόπουλου. «Εδώ παίζουν ρόλο δυο πράγματα. Οι τιμές των εξοπλιστικών δεν είναι γνωστές, καθορίζονται κατά περίπτωση. Αυτά είναι ελέγξιμα από τις επιτροπές. Όπως προέκυψε από τη διαδικασία υπήρχαν πληρωμές σε τρία επίπεδα, με το ανώτερο να ακουμπά τον υπουργό» πρόσθεσε ο κ. Σημίτης.

Φωτογραφία ΑΠΕ - ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ