- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αθηναϊκή Ριβιέρα: 1 στους 4 αγοραστές - επενδυτές είναι κάτω των 40 ετών
Πόσο έχουν αλλάξει τα δεδομένα για τους αγοραστές τα τελευταία χρόνια
Αθηναϊκή Ριβιέρα: 1 στους 4 αγοραστές - επενδυτές είναι κάτω των 40 ετών
Αγοραστές κάτω των 40 ετών έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον σου για την Αθηναϊκή Ριβιέρα, φέρνοντας νέα δεδομένα στην αγορά ακινήτων. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία είναι η μετατόπιση της επενδυτικής λογικής. Ενώ στο παρελθόν οι επενδυτές επικεντρώνονταν κυρίως στις αποδόσεις (yields) από βραχυχρόνιες μισθώσεις, η νέα γενιά εστιάζει στη μακροχρόνια υπεραξία και διατήρηση πλούτου.
Εκτιμάται ότι 60-70% των αγοραστών κάτω των 40 ετών επενδύουν με στόχο την αύξηση αξίας μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ μόλις 30-40% συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στο εισόδημα από ενοικίαση. Οι αποδόσεις έχουν περιοριστεί, αλλά η υπεραξία ενισχύεται και αυτό έχει αλλάξει τον τρόπο που οι νεότεροι αντιλαμβάνονται την αγορά. Η στροφή αυτή σηματοδοτεί την ωρίμανση της αγοράς πολυτελών κατοικιών, με τους επενδυτές να εστιάζουν πλέον περισσότερο στη σταθερότητα, την ποιότητα και τη διαχρονική αξία, αναφέρει η κα Κορίνα Σαΐα. Οι κινήσεις αυτής της ομάδας εστιάζουν κυρίως σε πολυτελείς κατοικίες με θέα στη θάλασσα και υψηλές προδιαγραφές, με επενδύσεις από 1.000.000 ευρώ έως και πάνω από 5.000.000 ευρώ. Παράλληλα, καθώς οι τιμές αυξάνονται στα κεντρικά σημεία της Ριβιέρας, παρατηρείται στροφή προς περιοχές νοτιότερα και πιο απομακρυσμένες, όπως η Ανάβυσσος, το Σούνιο και η Λαυρεωτική, όπου οι επενδυτές βλέπουν μεγαλύτερο περιθώριο μελλοντικής υπεραξίας.
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Πόσο έχουν αλλάξει τα δεδομένα για τους αγοραστές τα τελευταία χρόνια
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Premier Realty, σήμερα περίπου 1 στους 4 επενδυτές (20-25%) στην Αθηναϊκή Ριβιέρα ανήκει σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία, όταν πριν από πέντε χρόνια το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε το 8-10%.
Ειδικότερα, το 2018, η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών, ποσοστό περίπου 90% ήταν άνω των 40 ετών, ενώ μόλις το 9% ανήκε στην ηλικιακή κατηγορία κάτω των 40. Έξι χρόνια αργότερα, το 2024, η εικόνα έχει διαφοροποιηθεί αισθητά. Οι επενδυτές άνω των 40 ετών παραμένουν πλειοψηφία, αλλά το ποσοστό τους μειώνεται στο 75% περίπου, ενώ αυξάνεται σημαντικά το μερίδιο των νεότερων επενδυτών κάτω των 40 ετών, που φτάνει στο 25% περίπου. Η μεταβολή αυτή δείχνει ότι η αγορά της Αθηναϊκής Ριβιέρας προσελκύει πλέον σε μεγαλύτερο βαθμό νεότερα άτομα, γεγονός που αποτυπώνει μια τάση ανανέωσης και διεύρυνσης του επενδυτικού κοινού. Η μεταβολή αυτή δεν είναι τυχαία. Οι νέες γενιές, πιο ευέλικτες και διεθνώς προσανατολισμένες, βλέπουν την κατοικία όχι μόνο ως στέγη, αλλά και ως εργαλείο επένδυσης και τρόπου ζωής.
Η προτίμηση για ενεργειακά αποδοτικά και έξυπνα σπίτια είναι επίσης έντονη: οι νεότεροι επενδυτές αναζητούν 30-40% συχνότερα έργα με φωτοβολταϊκά, θερμομόνωση και χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Δημοφιλέστερες κατηγορίες είναι τα πολυτελή διαμερίσματα ή μεζονέτες σε τιμές 7.500 ευρώ έως 12.000 ευρώ/τ.μ., με αιχμές άνω των 13.000 ευρώ/τ.μ. σε παραθαλάσσιες θέσεις.
Η τηλεργασία έχει επίσης επηρεάσει τη ζήτηση. Επαγγελματίες της τεχνολογίας και των υπηρεσιών αναζητούν μόνιμη ή εξοχική κατοικία που να συνδυάζει εργασία από απόσταση και παραθαλάσσια διαβίωση. Η νέα γενιά επενδυτών αλλάζει τον χάρτη του real estate. Αναζητά όχι μόνο πολυτέλεια, αλλά και αξία που διαρκεί, αναφέρει η κα Κορίνα Σαΐα. Η Αθηναϊκή Ριβιέρα εξελίσσεται σε έναν από τους πιο δυναμικούς προορισμούς της Μεσογείου, συνδυάζοντας διεθνές ενδιαφέρον, ποιότητα ζωής και μακροπρόθεσμη σταθερότητα αξιών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά από μια γενναία, αλλά άνιση μάχη με τον καρκίνο
Συνεργασία του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης με τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου
Σχετικά με το πρόστιμο ύψους 300 ευρώ που επιβλήθηκε την περασμένη Κυριακή
Κάλεσμα σε όλους τους designers για υποβολή προτάσεων
Επιχειρούν 52 πυροσβέστες και ένα αεροσκάφος
Η πρόγνωση του Θοδωρή Κολυδά
Όχημα κατέληξε σε χαντάκι
Δείτε τι έγινε το περασμένο Σάββατο με τον Μάκη στο Fuzz Club
Η φωτιά συνεχίζει να καίει, μήνυμα 112 στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους
Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
«Η μεγαλύτερη αστική απαλλοτρίωση στη χώρα - Πάμε και για ρεκόρ ταχύτητας και ποιότητας» λέει ο Δούκας
Καθώς και δύο ακόμα κατηγορουμένων
Τι αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Νέα υπόθεση απάτης στην περιοχή
Τι διεκδικούν οι εργαζόμενοι
Τους συνέλαβαν αστυνομικοί μετά από καταδίωξη
Μέχρι πότε θα διαρκέσει η φθινοπωρινή «εισβολή» από τα Βαλκάνια
Τι δήλωσε ο Έλληνας τραγουδιστής
Θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μαζί με τους πρωταγωνιστές της ελληνικής αποστολής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.