- CITY GUIDE
- PODCAST
-
25°
Μάτι: Παραιτούνται Δήμοι και Περιφέρεια από τα ένδικα μέσα για τους συγγενείς των θυμάτων
Θα αποσυρθούν άμεσα από όποια διεκδίκηση


Μάτι: Παραιτούνται Δήμοι και Περιφέρεια από τα ένδικα μέσα για τους συγγενείς των θυμάτων
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά και το δήμαρχο Μαραθώνα Στέργιο Τσίρκα. Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση του Συλλόγου Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών από την πυρκαγιά στο Μάτι και οι αναφορές τους ότι οι εν λόγω φορείς εξακολουθούν να ασκούν εφέσεις κατά πρωτόδικων αποφάσεων.
Θυμίζουμε πως είχε ληφθεί πρωτοβουλία με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα και υπαγορεύει την μη άσκηση ή την παραίτηση από ένδικο μέσο για τις τραγωδίες στο Μάτι και τη Μάνδρα για το Δημόσιο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η ρύθμιση ήρθε μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στις περιπτώσεις που το Δημόσιο στρεφόταν κατά των οικογενειών των θυμάτων.
Πηγές του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επισημαίνουν ότι: «Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά και το δήμαρχο Μαραθώνα Στέργιο Τσίρκα. Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση του Συλλόγου Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών από την πυρκαγιά στο Μάτι και οι αναφορές τους ότι οι εν λόγω φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξακολουθούν να ασκούν εφέσεις κατά πρωτόδικων αποφάσεων, παρά τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα και υπαγορεύει την μη άσκηση ή την παραίτηση από ένδικο μέσο για τις τραγωδίες στο Μάτι και τη Μάνδρα για το Δημόσιο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και οι Δήμοι διαβεβαιώνουν πως θα αποσυρθούν άμεσα από όποια διεκδίκηση, εφόσον αυτή αποδίδεται σε εσφαλμένη ενέργεια των αρμόδιων υπηρεσιών και αποκλίνει από την ψηφισθείσα διάταξη.
Τον τελευταίο μήνα το Δημόσιο, μέσω του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έχει παραιτηθεί από τέσσερις υποθέσεις στο Εφετείο , με αριθμούς πρακτικών 3088/2025, 1880/2025, 2462/2025, 2463/2025. Θα ακολουθήσει παραίτηση από όλες τις υποθέσεις στο Εφετείο ενώ στην ίδια ενέργεια θα προβούν και οι ΟΤΑ α’ και β΄ βαθμού.
Η βούληση της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών είναι σαφής και εκφράστηκε με την ψήφιση της συγκεκριμένης νομοθετικής διάταξης για το Μάτι και τη Μάνδρα (άρθρο 224, νόμου 5193/2025). Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί μάλιστα νέα νομοθετική ρύθμιση που θα οριοθετεί τις δικαστικές προσφυγές του Δημοσίου εναντίον πολιτών, με φίλτρα και ορθολογικό τρόπο».
Από την πλευρά της η Περιφέρεια Αττικής επισημαίνει:
«Σχετικά με δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρονται στην άσκηση εφέσεων από πλευράς της Περιφέρειας Αττικής σε εκδικάσεις β’ βαθμού για την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα της φονικής πυρκαγιάς του 2018 στο Μάτι, επισημαίνονται τα κάτωθι:
Τα όσα αναφέρονται στα εν λόγω δημοσιεύματα δεν απηχούν ουδόλως την αλήθεια, πολλώ δε μάλλον όσον αφορά στις ενέργειες της παρούσας περιφερειακής αρχής για την επούλωση των πληγών από τη μαζική αυτή τραγωδία.
Εν προκειμένω, οι ελάχιστες εφέσεις που ασκήθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής στο παρελθόν, είχαν ήδη κατατεθεί πριν από την ψήφιση του νέου νόμου και την έκδοση των διαπιστωτικών εφαρμοστικών διατάξεων που τη συνοδεύουν, κατ’ εφαρμογή της τότε ισχύουσας νομοθεσίας. Μάλιστα, με προσωπική εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά, η νομική υπηρεσία της Περιφέρειας έχει ήδη δρομολογήσει τις δέουσες ενέργειες για την απόσυρσή τους, αξιοποιώντας τις προβλέψεις του νέου νόμου.
Η διοίκηση της Περιφέρειας, με σεβασμό στη μνήμη των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας και στο διαρκές πένθος των συγγενών τους, βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντα δίπλα στα θύματα της τραγωδίας, για να στηρίζει με κάθε δυνατό, νόμιμο τρόπο τον αγώνα τους για δικαίωση. Είναι αυτονόητο, ότι οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις θα καταβληθούν στους νόμιμους δικαιούχους, ως ελάχιστο χρέος απέναντι σε αυτούς που έφυγαν με τόσο τραγικό τρόπο.
Πέρα από αυτό, πάλι με σεβασμό και αίσθημα ευθύνης, η περιφερειακή αρχή δρομολογεί σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και δράσεις, ώστε να εξασφαλίσει τους καλύτερους όρους θωράκισης του Λεκανοπεδίου και προστασίας των ζωών και περιουσιών των πολιτών από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, για να μην ζήσουμε ποτέ ξανά μια τόσο τραγική καταστροφή».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Aυξάνονται οι αντισημιτικές επιθέσεις
Στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 9 αλλοδαποί τουρίστες, καθώς και 5 άτομα του πληρώματος
Διερευνώνται τα αίτια του συμβάντος
Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
Πως θα επιτευχθούν οι πληθυσμιακές «ενέσεις» για την κοινωνία μας
Περιέχει ένα σημαντικό μέρος της μέχρι σήμερα δικηγορικής του εμπειρίας - Διαθέσιμο δωρεάν
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τραυματίστηκε στη ράχη και στο κεφάλι
Αυξημένες ποσότητες είχαν βρεθεί προ ημερών και σε άλλες κοινότητες
Mε αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης Κορκονέα
Eργαζόταν σε τουριστικό σκάφος
Στο σημείο παραμένει ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής μέχρι τον πλήρη έλεγχο της εστίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.