- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Συνολάκης για Σαντορίνη: To ηφαίστειο, μας χτυπάει «καμπανάκια»
Στα σενάρια για την εξέλιξη των σεισμικών φαινομένων στην περιοχή της Σαντορίνης αναφέρθηκε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης.
Μιλώντας στην εκπομπή Live News στο Mega, ο κ. Συνολάκης, ο οποίος μετείχε στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό εξήγησε ότι το πρώτο σενάριο είναι πως «όλη αυτή η σεισμική δραστηριότητα, το σεισμικό σμήνος, θα σταματήσει, όπως έγινε το 2011». Το δεύτερο σενάριο είναι όλες αυτές οι δονήσεις να οδηγήσουν σε έναν μεγαλύτερο σεισμό, είπε, ενώ το τρίτο είναι «κάποια στιγμή να έχουμε έναν μικρό παροξυσμό του ηφαιστείου της Σαντορίνης ή του Κολούμπου».
Δεν πρέπει να φοβόμαστε μια έκρηξη (σ.σ. του ηφαιστείου), υπογράμμισε, η Σαντορίνη κάνει μικρές εκρήξεις κάθε 50 χρόνια. Σε ερώτηση για την ηφαιστειακή δραστηριότητα, ο κ. Συνολάκης παρατήρησε ότι αυτή «είχε ξεκινήσει, πολύ ήπια, από το καλοκαίρι. Είμαστε σε μία φάση που, ακόμα, δεν ξέρουμε τι θα γίνει».
«Δεν έχουμε τελειώσει με το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Είναι ενεργό και μας χτυπάει καμπανάκια, έχει να κάνει έκρηξη από το 1950... άρα, τηρουμένων των αναλογιών, είμαστε στο σημείο που... δίνει έκρηξη περίπου κάθε 50 χρόνια» συνέχισε. «Το θέμα είναι, είτε γίνει σεισμός είτε γίνει σεισμός με τσουνάμι είτε υποθαλάσσια έκρηξη με τσουνάμι, η Πολιτεία να είναι έτοιμη. Αν γίνει έκρηξη με τσουνάμι, στη χειρότερη περίπτωση θα είναι σαν αυτή του 1956, δεν φαντάζομαι κάτι πιο ακραίο» προσέθεσε.
Αναλύοντας περισσότερο το σενάριο μιας ηφαιστειακής έκρηξης με τσουνάμι, είπε ότι οι άνθρωποι το 1956 επιβίωσαν, γιατί ήξεραν να απομακρυνθούν. Αυτό που φοβάμαι περισσότερο, τόνισε, επειδή το φαινόμενο είναι πολύ γρήγορο, κάθονται και το βλέπουν και τραβάνε φωτογραφίες με την κάμερα ή με το κινητό και νομίζουν ότι έρχεται πολύ αργά και θα τρέξουν πιο γρήγορα.
«Μόλις φτάσει στην ακτογραμμή, το τσουνάμι επιταχύνει» κατέληξε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Mετά την έξοδο Κηφισίας στο ρεύμα προς αεροδρόμιο
Εδαφικός πολφός από εργασίες Μετρό διέφυγε μέσω αγωγού - Καμία απειλή για την ασφάλεια
Η απάντηση σε σχετικό δημοσίευμα
Η επιχείρηση-αστραπή της Αστυνομίας
Τι πραγματικά συμβαίνει στην ατμόσφαιρα
Λόγω των κινητοποιήσεων των κτηνοτρόφων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα τελευταία νέα για την κατάσταση της υγείας του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ
Τρεις συλλήψεις από την Αστυνομία στην Αχαΐα
Πότε γιορτάζουν τελικά ο Γιώργος, η Γεωργία και η Γωγώ
Μέχρι πότε πρέπει να βγάλουμε καινούργια
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Πρωτοφανείς εικόνες αντίκρυσαν κάτοικοι - Η πιθανή σύνδεση με τις εργασίες της γραμμής 4 στο Μετρό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.